Yurt İçinde Dövizli Fatura Kesmek

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
810
Konum
kocaeli
Bir firmamız yurtiçinde bir müşterisine dolar üzerinden fatura kesmek ister. Fatura düzenlemek konusunda bize bir örnek verebilecek olan var mı? Normal tl gibi işlem yapacağımız biliyoruz,ama faturada üsul kanuna göre tutarın bir de tl bazında yazılması gerektiği görüşü var. Bu tutarı nereye yazacağız faturada ..teşekkürler
 
Yurtiçi firmalara kesilen dövizli faturalarda genellikle uygulanan sistem faturanın TL kesilmesi,açıklamasına "birim fiyat ..usd olup 1 usd ... TL olarak hesaplanmıştır.İş bu fatura bedeli toplam borcunuz .... Usd dir" şeklinde bir ibarenin yazılmasıdır.
 
işte ben de o makeleye istinaden sordum size aslında. makalede “… Buna göre; yurt içindeki firma adına düzenleyeceğiniz faturalarınızın, Türk para birimi ile düzenlenmesi esas olup, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla yabancı para birimine göre de düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır'' deniliyor. Türk parası karşılığını nereye yazacağız eğer herşeyi dövizli yaparsak ?
 
Bir önceki mesajımda gönderdiğim şekilde faturayı düzenlemeniz işinizi görmez mi? Zira genelde belirttiğim şekilde yapılıyor.
Ama illa ben tutarı kdv yi döviz cinsinden yazacağım diyorsanız.Fatura üzerinde ayrıca döviz kurunu belirtmek süretiyle TL cinsinden açıklamasında belirtmeniz lazım.Neresine yazacağım diyorsanız faturanın boş bir yerine.
Örneğin malın cinsinin altındaki boşluğa yazabilirsiniz
 
Yabancı para üzerinden fatura kesebilrisniz. Ancak bunun fatura tarihindeki döviz kurunu fatura üstünde belirtmek ve kayıtları tl üzerinden yapmak gereklidir.
 
sayın merihs12,

yurtiçinde bulunan bir firmaya dövizli fatura kesebilirsiniz.

faturanızı dövizli olarak düzenleyin ve fatura açıklama kısmına faturanın düzenlenmiş olduğu TCMB döviz alış kurunu yazarak isterseniz fatura açıklamasına döviz kurunu yazdıktan sonra Matrah tutarını TL olarak göstererek + KDV şeklinde düzenlediğinizde bir sıkıntı oluşmayacaktır.

Örn: vermiş olduğunuz hizmet 10.000 euro + KDV şeklinde olsun (1,18)

faturayı düzenlerken bugün tarihli diyelim

10.000 euro matrah
kdv 1.800 euro
genel tutar 11.800 euro


fatura açıklamasına ........... verdiğiniz hizmeti yazar ve
kur:2,3145 TL
23.145 TL + KDV

faturanızın tahsilini yaparken 10.000 euro + KDV şeklinde euro olarak tahsil edebilirsiniz yada euro karşılığı TL olarak tahsil edebilirsiniz bu durumda faturanızı düzenlediğiniz tarihteki kurdan değil ödeme yapacakları güne ait TCMB döviz alış kurundan TL çevirerek ödeme yapmaları gerekir fatura tarihinde ödeme yapacaklar ise fatura üzerindeki kurdan TL olarak ödeyebilirler,arada oluşan fark kur farkı gelir/gider olarak fatura kesilerek kambiyo kar/zarar hesabına işleyebilirsiniz.

bu şekilde ilerleyişinizde bir sıkıntı oluşmayacaktır.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:
Konuyu canlandırayım:)
2019da dövizli fatura fatura kesmek kanuna aykırı mı ? Her ay kira faturası kesiyoruz. Aybaşı alış kuruna göre? Otel işletmeciliği yapıyoruz?
 
Konuyu canlandırayım:)
2019da dövizli fatura fatura kesmek kanuna aykırı mı ? Her ay kira faturası kesiyoruz. Aybaşı alış kuruna göre? Otel işletmeciliği yapıyoruz?

Faturayı kim/kime düzenliyor.
Düzenleyenler arasında sözleşme var mı ?
Sözleşme var ise başlangıç bitiş tarihi mevcut mu ?
Sözleşme var ise aylık net kira ücret ne kadar ?
Sözleşme var ise damga vergisi yatırılmış mı ?
 
Üst