uyumsoft

Yurtdışı borçlanma ve isteğe bağli emeklilik ayn anda olabilirmi.?

13 Ocak 1969 dogumluyum. Ilk SSK giris tarihi Temmuz 1985 ve 173 gun calistim.

Mayis 1993 te ABD ye goc ettim ve o gunden beri ABD de araliksiz calisiyorum.

Istege bagli emeklilik istersem bunun icin aydan aya odemem gerektigini ve bunun 25 yil (-173gun) surecegini biliyorum.

Eger yurtdisi borclanma ile emekli olmak istersem bu sefer toptan odeyip 49 yasinda emekli olabiliyorum ama o zaman TR de calismam yasak olacak. Ayrica SGK ABD'deki sosyal sistemle anlasma yaparsa ABD de de calisamamam ihtimal sozkonusu.

Yukaridaki sebelerden dolayi TR ye yakin tarihte donersem istege bagli emeklilik yolunu sececegim boylelikle calisma hakkim kaybolmayacak.

Ancak borcum olan 25 yilin bir kismini yurtdisi borclanma sonrasini istege bagli emeklilik yoluyla kapatabilirmiyim?

Cevap icin simdiden tesekkurler

Ynt: Yurtdisi borclanma ve istege bagli emeklilik ayni anda olabilirmi?

neden soruma cevap verilmiyor?

Ynt: Yurtdisi borclanma ve istege bagli emeklilik ayni anda olabilirmi?

Öncelikle forumda her soruya cevap verilecek diye bir kural yok sayı misterno.!

Yurtdışı borçlanması yaptıktan sonra, geri kalan prim gününüzü doldurmak için, tabiki isteğe bağlı Sigortalı olabilirsiniz. (Bağkurdan)
Ancak İ.Bağlı Bağkurda primleri toptan ödemek diye birşey yok.Geleceksiniz İ.Bağlı Bağkuru başlatacaksınız ve primleri ödeyerek, gününüzün dolmasını bekleyeceksiniz.

Emekli olduktan sonra neden TR'de çalışamıyorsunuz.?
Ayrıca neden sskdan emekliliği düşünmüyorsunuz.?

Ynt: Yurtdışı borçlanma ve isteğe bağli emeklilik ayni anda olabilirmi.?

Ozur dilerim sanirim sorum yanlis anlasilmis;

Ben SSK dan emekli olmaktan bahsetmistim. Zaten SSK girisim oldugu icin "istege bagli" emeklililige gerek yok. 173 gun TR de calismisim zaten ustune 18 sene ABD de calismisligim var boylelikle bu 18 yili borclanabilirsem toplam 18x360=6,480 + 173 =6,653 gun eder

Yani emekli olmam icin gerekli olan 5300 gunu gecip su an icin 6653 gun calisilmis gun gosterebiliyorum.

Sorularim;

1) Asagidaki linkte SGk sitesinden bir tablo var orada 25 yil en yuksek primden borclanmak istiyorum. Ama 25 yil calismadan bunu yapabilirmiyim? Yani parayi simdiden odemek istiyorum yada emeklilige hak kazanmak istiyorum ama calismadigim halde 25 yili borclanabilirmiyim? Borclanma ne zaman yapilirsa yapilsin, emekliligimin 49 yasinda baslayacagini biliyorum.

http://www.sgk.gov.tr/sgkshared/Yurtdisi/yurtdisiCalisan/borc_tespiti_oranlar.doc

2) Eger yalnizca ne kadar calistigimi borclanabiliyorsam o zaman 18 yili borclanmam gerekecek. Yani 18 yildan 173 gun cikarilacak ve ne kadar kaldiysa onu odeyecegim. Yukarida linkteki tabloya bakarsaniz asagi yukari 5400 gunun en yuksekten emekli olmak isteyen biri 272,000 TL odemek zorundadir. Hesap dogrumu?

3) Eger Emekli olma zamanima kadar ABD de calisir ve bunu o anda yani 49 yasinda beyan etmek istersem 25 yil (cunku 23 yasindan 48 yasina kadar durmadan calismisim (48-23=25 yil) borclanabiliyorum oda 454 bin lira yapiyor, hesabim dogrumudur? Yukarida Madde 2 de (272,000TL) yani daha az oduyorum o zaman simdiden parayi yatirmam daha mantikli degilmi?

4) Yurtdisinda calisirken istege bagli emeklilik icin yillardan beri para odeyen bir vatandas yillar sonra istege bagli emeklilikten vazgecip yurtdisindan borclanma yoluyla emeklilige gecmek isterse ne yapmalidir?

5) Yurtdisi borclanma ile emekli olundugunda Turkiye'de ve yurtdisinda calisma yasagi oldugu dogrumudur?

Simdiden cok tesekkur ederim