fonradar

Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar Merhaba,

Daha önce alınmış makine ve teçhizatlar için yedek parça alınacak, Ancak parçalar gelmeden önce yurt dışından (posta) fatura geldi.....Ve bu faturaya istinaden de havele yapıldı......Söz konusu fatura kaydında (KDV) durumu nasıl olacaktır?... Mal Gümrükten ayrıca geçecektir... Belkide 1 ay sonra gelecek....İşlemin MUhasebe kaydı Nasıl Olmalıdır?

Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmak isterim....

Kolay gelsin.....
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Merhaba,
Size gelen faturalar büyük olasılıkla Proforma faturadır. Fatura asılları gümrük işlemleri için malla birlikte gelecektir.

Yapmanız gereken bankadan bir akreditif dosyası açtırmak ve ödediğiniz fatura bedeli ve bu ithalatla ilgili diğer harcamaları 159 hesap altında muhasebeleştirmektir. Ama akreditif dosyasını açmadan ödemeyi yaptığınız için bir sorun var. Ödemeyi ilgili akreditif hesabına yapmanız gerekirdi. Bunu bankanızla ve gümrük müşavirinizle görüşerek nasıl çözebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

KDV başlığı altında sorduğuna göre; İşleme ait ödenmesi gereken KDV, (varsa) Gümrük vergisi, GGB beyannamesine ait Damga Vergisi v.s. gibi yükümlülüklerle birlikte malın gümrükten çekilmesi esnasında ilgili Gümrük Müdürlüğü tarafından sizden tahsil edilecektir.
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Sayın Başkan,

Hemen yanıtınız için teşekkür ederim... Söz konusu fatura Maalsef Proforma değil...Zaten konuyu foruma taşımamın sebebi bu... Fatura gerçek fatura.... Akreditif olayıda yok..Fatura bedeli, ilgili firmanın (Almanya) banka hesabına yattı....Fiili ithalat gerçekleşince bu aşamada ne gibi zorluklar karşımıza çıkacak veya çıkar....Tavsiyeleriniz nelerdir......
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Merhaba,
Gümrük işlemleri esnasında beyanname üzerine ödeme türü (Peşin Ödeme, Vesaik Mukabili, Mal Mukabili gibi) yazılacaktır ve Ödemeyle ilgili bankanın bir yazısı gerekecektir. Ama sanırım gümrük müşaviriniz sorunu çözecektir. Hiç başıma gelmediği için nasıl çözdüklerini bilmiyorum.
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Teşekkürler Sayın başkan...Umarım söz konusu olayı bizzat yaşamış meslektaşımız, forumdaşımız çıkar.....

Kolay gelsin
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Fatura bedelini 159 hesaba kaydedin. Mal gümrüğe geldiğinde, yapılan giderleri de (gümrük vergisi, gümrükçü komisyonu vs.) bu hesapta toplayın. Maliyeti oluşunca ilgili hesaplara alırsınız. (150,153,25.. gibi.)
Gümrük makbuzunda belirtilen kdv yi de indirim konusu yaparsınız.
Bankadan ithalat bedelinin peşin ödendiğine dair yazı alınız. Aksi takdirde %3 KKDF (kaynak kullanımı destekleme fonu) ödersiniz.
Selamlar,
 
Ynt: Yurtdışı Faturası Alınması (mal Gelmeden)

Dostlar paylaşımız için teşekkürler....
KOlay gelsin
 
Üst