Yurtdışı firmaya hizmet faturası kesilmesi hk

Merhabalar,

Muhasebesine baktığımız firma ve bu firmanın ortağının yurtdışında ortağı olduğu firma arasında şöyle bir işlemler var

yurtdışındaki firma Türkiyedeki imalatçı başka bir firmadan Mobilya alıyor fakat bu mobilyaların kontrolü ile ilgili kısmı
Türkiyede ortağı olduğu firma tarafından yaptırmaktadır.

bir hizmet faturası kesilecek Türkiyedeki firmadan yurtdışındaki firmaya hizmet faturası kdv den istisnası kapsamında mıdır?

ben daha önce yurtdışına hizmet faturası kesildiğinde kdv hesaplandığını hatırlıyorum net bir bilgide bulamadım

teşekkür ederim

Şartları bulunmakta. 3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre hizmetin KDV’den istisna olabilmesi için;

1- Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,
2- Hizmetten yurtdışında faydalanılması gerekir.

Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır.

Yurtdışındaki firmaların, Türkiye'ye gönderecekleri mal ve hizmetler Türkiye’de tüketildiğinden, bu firmalara söz konusu mal vehizmetler için Türkiye’de verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler, hizmet ihracı istisnasıkapsamında değerlendirilmez ve KDV’ye tabidir. Bu durumda faydalanma kriterinin tespitinde, yapılan hizmetin ithal edilen mal ile doğrudanilişkili olması gerekir.Yabancı firmaların Türkiye'den ithal ettiği (Türkiye'nin ihraç ettiği) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilir.

Kaynakça: https://www.turmob.org.tr/arsiv/mbs/pratikBilgiler/KDV_Genel_Tebligi-2019-C.pdf