fonradar

Yurtdışı Geliri Hk.

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
Merhaba

Bir kişi yurtdışına gidip orada ayın bir haftası mühendislik hizmeti veriyor. Sonrasında Yurtiçine dönüyor ve banka hesabına havalesi geliyor.

Bu şekilde elde edilen gelir nasıl vergilendirilir ?

Kdv olmayacak sanırım

Gelir vergisi olacak mı ? Yoksa % 50 gelir vergisi istisnası ancak tebliğde Türkiye'den verilen hizmetler diyor veya % 100 yurtdışı inşaat onarım kullanılabilir mi ?

Teşekkür ederim
 
Alınan ücret kaynak ülkede vergilendirildi ise Türkiyede vergileme olmaz. Çifte vergileyemi önleme anlaşması gereğince
 
Merhaba; benimde buna benzer bir sorum olacaktı: Bende Almanyada ev almak istiyorum ve bunu kiralamak istiyorum bunun kira vergisini benden nasıl tahsil edilecek ve bu vergi sabit şekilde mi vergileniyor yoksa evin fiyatına göre mi vergilendiriliyor? Mesela ben bu fiyatta bir ev almayı planlıyorum bunun tahmini vergisi ne olabilir ve bu sizce de mantıklı bir fikir gibi geliyor mu?
 
Buna göre, anılan maddenin birinci fıkrasında; bir Akit Devlet mukiminin diğer Akit Devlette bulunan ve ikinci fıkrada tanımlanan gayrimenkul varlıklardan elde ettiği gelirlerinin vergilendirme hakkının gayrimenkulün bulunduğu kaynak devlete ait olduğu belirtilmiştir. Ancak; yine birinci fıkra, gayrimenkul kira gelirleri üzerinden mukim olunan devletin vergileme hakkını da korumuştur. Sonuç olarak, Anlaşmanın ilgili hükmü uyarınca, gayrimenkulünüzün Türkiye'de bulunması nedeniyle elde ettiğiniz kira gelirlerini vergilendirme hakkı kaynak devlet olarak Türkiye'ye ait olduğundan, bu gelirlerin iç mevzuat hükümlerimiz uyarınca, Türkiye'de vergilendirilmesi gerekmektedir. Ancak, Almanya mukimi olmanız nedeniyle söz konusu kira geliriniz üzerinden Almanya'nın da vergi alma hakkı bulunmaktadır.



Bu durumda ortaya çıkacak bir çifte vergilendirme ise, Anlaşmanın 22 nci maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre, elde edilen kira gelirleri sebebiyle Türkiye'de ödenen vergilerin Almanya'da ödenecek vergilerin hesaplanmasına esas olan matrahın dışında bırakılması (istisna yöntemi uygulanması) suretiyle giderilecektir. Ancak, anılan fıkranın (d) bendi uyarınca, Almanya'da vergiye tabi başkaca gelirinizin olması durumunda, Almanya artan oranlı vergi oranını belirlerken, vergiden istisna edilmiş gelir unsurlarını da matrah toplamında dikkate alabilecektir.
 
gelirler kaynakta vergilenecektir. bu bakımdan vergilendirilmenin yapıldığına dair yetkili mercilerden dökümanları temin ederseniz ilerleyen vakitlerde maliye yurt dışından hesabınıza ödeme gelmiş ne satıyorsunuz veya hizmet verdiniz vergisini ödeyin dediğinde bu belgeleri ibraz edersiniz.

kurumlar açısından ise KVK 5.maddesine göre yurt dışı kazançlarınızı beyan edip istisna edeceksiniz.
 
Merhaba; Kendime ev almak ve kiralamak için geçenlerde Türkiye'ye geldim, hala kira geliri elde etmek adına bazı hileler bekliyorum :rolleyes:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst