Yurtdışı Hizmet İhracatı

Üyelik
21 Mar 2016
Mesajlar
11
Konum
İstanbul
Merhabalar Foruma yeni üye oldum. Umarım değerli vaktinizi ayırıp sorumu (daha doğrusu sorularımı) cevaplama nezaketini gösterirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Yeni kurulmuş bir limited şirketiz. Daha önce yurtiçinde ve yurtdışında herhangi bir ticari faaliyetimiz yok. Faaliyet konumuz spesifik ölçüm cihazları için bakım, onarım, kalibrasyon hizmetleri. Avusturya'da mukim bir partnerimiz var. (ortağımız değil) Amacımız yurtdışında (özellikle avrupa ve ortadoğuda) onların sattığı ve kurduğu analizörlerin bakım,onarım ve kalibrasyon hizmetlerini onlar adına yürütmek. Hizmetler yurtdışında yapılacak. Firmamız personeli bu işler için yurdışına seyahat edecek ve belli bir süre içerisinde söz konusu bakım onarım ve kalibrasyon hizmetlerini tamamlayıp yurda dönecek. Bu işler için Avusturyadaki firmaya hizmet bedeli keseceğiz. Sorularım şöyle;

1- Öncelikle belki sizin konunuz değil ancak yine de sormak isterim. Yurdışında böyle bir hizmeti gerçekleştirmek için firmamızın ihracatçılar birliğine üye olması gerekir mi? veya yurdışı müteahhitlik belgesi gerekirmi? ya da söyle sorayım. böyle bir yurtdışı hizmeti gerçekleştirmemiz için resmi kurumlardan almamız gereken bir belge vs. var mıdır?
2- Avusturyalı firmaya euro cinsinden fatura keseceğiz. Keseceğimiz fatura bedeli döviz olarak yurda sokulmak zorunda mıdır? Fatura bedelini yine yurtdışında başka bir yatırımda kullanmak istiyoruz.
3- Keseceğimiz bu fatura için (örneğin 50.000 Euro) şirketimizin ödeyeceği vergi kalemleri ve tutarları nedir?
4- Keseceğimiz bu 50.000 euro için faturayı türkçe mi yoksa ingilizce mi düzenleyeceğiz ve faturaya kdv yazacakmıyız?
5- Yine belki sizin konunuz değil ama; Yurdışı firmasına keseceğimiz bu faturayı daha sonra Türkiye'de kamu kurumlarının yaptığı ihalelerde iş deneyim belgesi olarak kullanmak istiyoruz. Nasıl bir yol yöntem izlememiz gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler...
 
1-Türkiye'den alınacak bir izin olacağını sanmıyorum, belki oradaki ülke izinlerini almanız gerekiyordur. Sonuçta bir hizmet işi yapıyorsunuz ayrıca, ihracatçılar birliğine fiili ihracat yapıyorsanız üye olursunuz.
2-Yanlış hatırlamıyorsam eskiden bu şart vardı, paranın yurtiçine döviz olarak sokulması şeklinde, ancak artık yok diye biliyorum, ancak olası incelemelere karşı vs., banka hesabınıza gelip, tekrar gönderirseniz daha sağlıklı olur.
3-Şirket karı üzerinden %20 Kurumlar Vergisi, Yıl sonundaki kardan da %15 Stopaj ödersiniz. Hizmet ihracatı kapsamında ödediğiniz kdv'leri de iade alabilirsiniz.
4-Yapacağınız hizmet yurtdışında olacağı için KDV'den istisnadır. İngilizce kesebilirsiniz, kura ve tl bedeline de yer veriniz.
5-Yurtdışı firmaları ile sözleşmeler yapın aranızda, faturadan daha çok itibar görürler.
 
Üst