fonradar

Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

Demirkale

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Ağu 2005
Mesajlar
306
Sevgili Meslektaşlarım,

Türkiye yerleşik tam mükellef iki şirket düşünelim(A ve B Firmaları). Şirket A yurtdışından bir firmadan malı alıyor ve yine Türkiye' de yerleşik B firmasına malı yurtdışında bir limanda teslim ediyor, B firması da bu malı yurtdışındaki başka bir firmaya satıyor.

Daha sonra A firması söz konusu mal faturasını B' ye kesiyor ve faturada KDV hesaplanmıyor.Mal Türkiye gümrük hattına hiç girmeden yurtdışında teslim edildiğinden KDV doğmuyor. Faturanın KDV' siz olması yönünü ve yapılan bu ihracat türü hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

Sayın Demirkale,

Bahsetmiş olduğunuz konu kdv kanununun istisnaları arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla ihracat istisnası değildir. Bahsettiğiniz ticaret şekli ile bu işlem KDV' ne tabi olmayan , yani kanunun kapsamadığı bir uygulamadır.

Kanunun 1. maddesi gereği Türkiye' de yapılan söz konusu işlemler KDV tabidir denmekte ve 6. maddesinde ise konuya açıklık getirmektedir.

Dolayısıyla işlem KDV' ye tabi olmayan bir işlemdir.
 
Ynt: Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

KDV nin konusunu yurt içinde satılan mallar veya yapılan hizmetler oluşturur. Siz almanyadan mal alıp holllandaya satarsanız faturasını Türkiye den keserseniz de KDV yoktur.
 
Ynt: Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

Sn. Nizam Bey Merhaba,

Transit ticaret kapsamındaki işlemlerde iş dediğiniz gibi. Yani yerli firma, malı Almanya' dan X şirketinden alıp, bunu hiç Türkiye Gümrük hattına sokmadan tekrar Hollandaya satıldığında bu Transit Ticaret kapsamında değerlendirilip KDV ve gümrük vergileri konu olmadan işlemi tamamlar.

Benim takıldığım konu; malı yurtdışından temin eden firma(A Firması) vergisel işlemlerden -gümrük rejimine tabi olmama, KDV istisnası gibi- dolayı, başka yerli firmaya(B firması) teslimi yurtdışında yapması. KDV Kanuna baktığınızda işlemde KDV yok, bu durumda A firmasının kanun boşluğundan yararlanığı söylenebilir mi?

Fikir jımnastiği için Sn. Gmance ve size ayrıca teşekkür ederim.
 
Ynt: Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

Sevgili Arkadaşlar Merhaba,

Yaptığım araştırmalar neticesinde pek kullanılmasa da, bu satış şeklinin "Transit Ticaretin Devri" olarak adlandırıldığı ve uygulanmakta olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Bu uygulamanın bir teşvik olarak uygulandığını ve vergisel avantaj sağladığını görmüş oldum ve sizinle de sonucu paylaşmak istedim.


GENELGE NU: 2004/YB-107
İlgi: 4 Temmuz 2001 tarih ve 2001/YB-45 sayılı genelgemiz.
Transit ticaretin uygulanmasına ilişkin esas ve usuller hakkındaki değişir sayfalı talimatımız yeniden düzenlenerek ilgide kayıtlı genelgemiz yerine geçerli
olmak üzere ilişikte gönderilmektedir.
Bilginizi ve gereğini rica ederiz.

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI
İDARE MERKEZİ
Ek: 1 Talimat

İlgi: 4 Temmuz 2001 tarih ve 2001/YB-45 sayılı genelgemiz.

1.2.2. Türkiye?de yerleşik bir firma tarafından transit ticaret veya ithalat rejimi kapsamında yurt dışından satın alınan bir malın, Türkiye?de yerleşik bir
veya birkaç firmaya devredilerek transit ticaret kapsamında satılması mümkündür.
 
Ynt: Yurtdışı Liman Tesliminde KDV

Sn. Demirkale


Katkılarınız için çok teşekkürler.
 
Üst