Yurtdışına Hizmet İhracatı

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
(6322 sayılı kanunun 35.maddesiyle eklenen bent; Yürürlük 15.06.2012)ğ) Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si.


Arkadaşlar
Mükellef endüstri mühendisi yurtdışına tasarım mobilya gönderiyor, yani seri üretim değil her tasarımdan 1,2 tane (mobilya ihracatı değil anlamında yazdım)
Sızce yukarıda Kvk istisnasından yararlanabilir mi ?
Teşekkür ederim
 
Bir kere gerçek kişi gelir vergisi mükellefi ise zaten en baştan kurumlar vergisi mükellefi olmadığı için bu indirimden yararlanamaz, ayrıca bu yapılan düzenleme hizmet ihracatı istisnası değil, Türkiyeden yurt dışında mukim kişilere verilen hizmetlerden elde edilen kazancın %50'sinin beyanname üzerinden indirim konusu yapılabilmesidir.
 
Haklısınız istisna değil diğer indirimler bölümünde yazıyor,

Ancak Üstad gelir vergisi kanununda da paralel bir düzenleme var

13. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.



Kişinin yurtdışına verfiği hizmetlerden elde ettiği belirttiğim kazanç sizce beyanname üzerinde indirim yapılabilir mi ?
Saygılarımla
 
Bu firmanın mobilya tasarımı hizmeti mi veriyor yoksa mobilya satmadan önce numune mi gönderiyor ya da özel (az sayıda) mobilya üretip onları mı satıyor ona bakmak lazım.
Şayet firma yurtdışı mukimi kişilerle işyeri, kanuni ve işmerkezi yurtdışında bulunanlara tasarım (burada mobilya tasarımı) hizmeti veriyorsa, faturayı bunlara adına düzenlemek ve bu işe ilişkin kazancını ayrı olarak tespit etmek şartıyla yararlanabilir.
Ancak bahsettiğiniz işin ayrıntılarına bakmak lazım.
 
Konuya ilişkin olarak GİB in sitesinde Tebliğ taslağı yayımlanmıştı. Şu anda duruyor mu bilmiyorum.
Orada konuya ilişkin açıklamalar vardı ama yanlış hatırlamıyorsam "tasarım" ile ilgili olarak sınırları belirleyen bir tanımlama yapılmamıştı.
 
Öğrenci bu kişi

mobilyayı tasarlıyor ve atölyelere yaptırıyor ve en fazla aynı mobilyadan 3 ,4 adet yaptırıp satıyor ( Tasarımı kendisine ait mobilya)

Numune değil üstad,
sizce mukteza istemeye değer bir konu mu yoksa bu mobilya satışıdır indirim olmaz mı ? yoksa bu tasarımdır indirim olur mu ? :)
 
Bence hiç mukteza istemeye değmez, kesinlikle istisnadan yararlanamaz. Basbayağı mobilya ihracatı var, eğer burada istisnayı kabul edersek, yarın öbür gün başka bir mükellef çıkıp ben bir sandalye tasarladım 10.000 tane ürettim, o da tasarım bu da tasarım derse ne olacak? Söz konusu istisnanın belirttiğiniz konu ile hiç bir ilgisi yok bence.
 
Henüz genel tebliğ yayınlanmadığı için kesin olarak bilemiyoruz, ama tasarım kelimesinden benim ve Büyük Türkçe Sözlüğün anladığı şu;

" Bir sanat eserinin, yapının veya teknik ürünün ilk taslağı, tasar çizim, dizayn:"

Buna göre sizin verdiğiniz örnek olayda, sadece çizim yapılsa tamam bu madde kapsamına girer, ama burada hem çizim hem mamul üretimi var.
 
Maalesef bu durumda yok, ancak şöyle bir formül geliyor aklıma, Türkiyede çizimler yapıldıktan sonra,çizim yurt dışına gönderilir ve orada mobilya çizime göre imla edilirse o zaman olabilir.
 
Vermiş olduğunuz örnekte tasarım hizmetini şahıs kendine vermiş gözüküyor, olayda artık satış aşamasına geçilmiş.
 
Üst