fonradar

Yurtdışına Kesilen Komisyon Faturası.

Üyelik
5 Kas 2010
Mesajlar
42
Konum
İSTANBUL
Merhaba Üstadlar, Maden cevherlerine aracılık, komisyonculuk yapan bir mükellefim mevcut. Firma Çindeki firmanın Türkiyeden satın alacağı maden cevherlerine aracılık etmekte. Çinde ki firmaya Türkiyedeki firmayı buluyor, aralarındaki fiyat anlaşmasını, ürünün kontrolünü, malın gemiye yüklenmesini, akreditif işlemlerini, iki firma arasındaki gerekli sözleşmeleri vs hepsini yapıyor ve mal Yurt dışına ihraç edildikten sonra, çindeki firmadan satın aldığı malın ton başına komisyon alıyor ve faturayı yurt dısındakı firmaya kesiyor ve döviz olarak Türkiyeye getiriyor ve bende bunu hizmet ihracatı kapsamına işleme alıp kdv,siz olarak beyan ediyorum, Buraya kadar yapmış olduğum işlemlerde bir sıkıntı yok sanırım, Bu Çindeki firma bazen fiyatlarda anlaşmazlıklar vs oluyor tabi bizde her işlem için satın alacağı işlemle ilgili yaklaşık 3-4 ay uğraşıyoruz, yazışmalar vs derken son sözleşme imzalanırken iş bozuluyor ve herşey sil bastan, firmanın bütün emekler boşa gidiyor. En son firma ile bir sözleşme yapıldı, üç aylık belli bir bedelden anlaşarak, mal satın alsalar da almasalarda üç ayda bir avans olarak bize bir bedel ödeyecekler ve sene sonunda ne kadarlık Türkiyeden mal satın alındıysalar + - yapılıp aradaki farklar iade veya eksik varsa ödenecek, simdi sarum su, bizim bu üç ayda bir gelen para karşılığında oraya fatura keseceğiz, bu kesmis olduğumuz faturalarda hizmet istisnası kapsamında değerlenecek mi ? ayrıca sene sonunda hesap keserken örneğin toplamda yıl içinde tarafımıza 100 bin dolar para göndermiş olsunlar, fakat satın aldıkları ürünler basına bizim alacağımız komisyon 70 bin dolar aradaki bu 30 bin doları biz kendilerine iade edeceğiz, bu iade işlemini yaparken döneminde benim fatura kesip karını ödedeğim verginin daha sonra iadesini nasıl yapacağım ? bu konular biraz kafamı karıştırdı. bu konular hakkında yardımlarını bekliyorum .
 
EE gerçekleşmeyen hizmet ihracı için fatura keserseniz böyle olur. Siz ancak hak ettiğiniz bedel kadar fatura kesebilirsiniz.. Eğer fazla fatura keserseniz iade faturası almak zorunluğunuz olur. O zaman fazla vergi ödememiş olursunuz.
 
Gerçekleşmeyen derken üstad sonuçta avans olarak sözleşmeye göre bir anlaşmaya varıldı, ki bu sirkette faaliyetini sürdürsün. Anlaşılan tutara göre 3 ayda bir fatura kesilecek ve yıl sonunda yapılan işleme göre iade veya fazlalığı alınıp, yıl kapatılmış olacak. Bu yapılan işlem vergisel boyut açısından sakıncalı bir durum mu ki. veya altarnetif olarak başka ne gibi işlem yapılabilir ?
 
Yabancı firmalar bunu yapıyor. Prensip olarak alınan bir avans için fatura kesilmez çünkü hizmet teslimi gerçekleşmemiştir. periodlar halinde fatura keserek, son faturayı kesin hesaplaşmadan sonra kesmenizi öneririm.
 
İlginize teşekkür ederim üstad. Peki gelen paraya karşılık biz fatura kesip gönderiyoruz, fatura kesmeden de para gelmiyor. İşin içinden çıkamadım, Sonuçta anlaşma var iki firma arasında ve üç ayda bir 27 bin dolar para geliyor ve ilki temmuz ayında geldi, faturasını da kesip gönderdik, Ben simdi bu faturayı işleme almamazlık yapamam. Çıkamadım isin içinden kimlere danışacağım bilemedim de :(
 
Faturada sorun yok. Gelen para için kesebilirsiniz. Ben ancak yıl içindei son hesaplaşmayı söylüyorum. Yıl bittikten sonra bir hesaplaşma yapılıp (sanırım çok zor birşey değil) hani inşatt işlerinde kesin hesap olur ya , faturaların öyle düzenlenmesidir.
 
Anladım sene bitmeden +- eksi yapıp ona göre fatura edilmesi en mantık yol sanırım, Peki dönem içinde gelen paraları da hizmet ihracatı olarak göreceğim değil mi yanı kdvsiz olarak . Sağol üstad ilgin ve alakana teşekkür ederim.
 
Üst