fonradar

Yurtdışında Yapılan Taşımacılık Ve Kdv

Üyelik
16 Şub 2016
Mesajlar
21
Konum
İzmir
Uluslar arası taşımacılık sektöründe forwarder olarak faaliyet gösteren firma Türkiyede mukim bir şirketin (müşteri) yükünün Uzakdoğu dan Amerika ya denizyolu ile taşınmasına aracılık etmektedir. Forwarder firma yurtdışı partnerlerinden taşımaya ilişkin gelen liman masrafları ve navlun faturalarına istinaden müşteriye navlun faturası düzenliyor.
Yapılan taşımanın başlangıç ve bitiş noktaları Türkiye sınırları içerisinde bulunmadığından ve nakliye güzergahı Türkiye sınırlarından geçmediğinden bu taşımanın uluslar arası taşımacılık istisnasına tabi tutulmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu durumda forwarder firmanın müşteriye düzenlediği faturanın KDV li mi olması gerekir yoksa taşıma işi tamamen yurtdışında yapıldığından KDV nin konusuna girmez mi?
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaten TC sınırları dışında yapılan işlemler. KDV kapsamına hiç girmez.
Teşekkürler Sayın Güroy.
Ben de sizinle aynı görüşteyim ancak ilgili taşımaya ait faturanın Türkiye de mukim firmaya fatura edilmiş olması hizmetten yurtiçinde yararlanıldığı ve KDV li olması gerektiği gibi bir yoruma yol açabilir mi sizce?
 
Bu yorum bence çok zorlama olur. Sizin durumunuzda :
1- İşlem zaten yurt dışında
2-Taşımacılık istisnası söz konusu
3- Transit ticaret var.

Bütün bu açılardan bakarsan KDV olmaz gibi.
 
Sayın Güroy,
İlgili kanunda ve 60 nolu KDV genel sirkülerinde "3.4.1. İstisnanın Kapsamı" başlığı altında "İstisna kapsamına; yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir" deniyor. Örnek taşımamız T.C. sınırlarından geçmediğinden taşımacılık istisnasına dahil olamayacağını düşünüyorum. Bana göre yapılan işlemin KDV ye konu olmaması durumu daha ağır basıyor. Tek tereddütüm müşterinin Türkiyede mukim olmasından dolayı hizmetten Türkiyede yararlanılması gibi bir yorum oluşması.
 
Üst