fonradar

Yurtdışından Elde Edilen Gelirin Vergilendirilmesi Hakkında

Üyelik
30 Haz 2019
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhaba,
Bir suredir asagidaki konulari arastiriyorum. Yeri geldi mali musavirlere sordum, yeri geldi vergi mevzuatini okudum, olabildigince cok kaynaga basvurdum ancak tartismaya mahal vermeyecek net yanitlara ulasamadim. Son care olarak sizlere danisiyorum.

T.C vatandasiyim ve Turkiyede subesi ya da faaliyeti bulunmayan yabanci sirketlere internet uzerinden danismanlik hizmeti veriyorum. Ayni anda birden fazla sirketle calisiyorum ama yurtici/yurtdisi herhangi bir sirketin sozlesmeli/maasli calisani degilim, dolayisiyla herhangi bir ulkeye gelir vergisi odemiyorum. Verdigim hizmet karsiligi hak ettigim ucret Turkiye'de bulunan banka hesabima doviz olarak ve Swift transferi ile yurtdisindan gonderiliyor.

Baska bir gelir kaynagim yok, Turkiyede arac ya da gayrimenkul sahibi degilim, kira sozlesmem dahi yok yalnizca ikametim babamin evinde. Ikametim Turkiye'de olsa da konuma bagli bir isim olmadigi icin surekli seyahatteyim, yilin en fazla 2 ayini ulke sinirlari icerisinde geciriyorum. 29 yasindan buyugum ve bu isi yaparak yilda 148 bin TL'den fazla kar elde ediyorum, dolayisiyla yastan kaynakli vergi muafiyetim olmadigi gibi sahis gelir vergisi dilimine gore %35teyim. Kisacasi Turkiyeyle tek bagim ikametimin babamin evinde bulunmasi ve Turkiyedeki banka hesabima yurtdisindan en az ayda 1 kez doviz girisi olmasi.

1. Bu durumda Turkiye'de gelir beyaninda bulunmak ve gelir vergisi odemek zorunda miyim?

2. Zorundaysam, beni gelir vergisi mukellefi yapan durum tam olarak nedir? (ikametimin Turkiye'de olmasi, paranin Turkiye'deki hesabima yatmasi...vs?)

3. Bu isi yaparak vergi mukellefi olmak icin sirket kurmak zorunda miyim yoksa serbest meslek makbuzu kesebilir miyim?

4. Bu kazancin vergisini her halukarda Turkiyeye odemek durumundaysam, yurtdisina muhendislik hizmeti satan biri olarak gelir mevzuati Madde 13'e gore %50 vergi matrahi indiriminden yararlanabilir miyim? Yararlanabilirsem sirket acmis olmam zorunlu mu yoksa serbest meslek geliri beyaninda da vergi indirimi gecerli mi?

5. Sirket acmak zorunda degilsem ve serbest meslek makbuzu yeterliyse:
a. Musterim Turkiye'de vergi mukellefi olmadigi icin faturada stopaj kesintisi olmayacagini dusunmem dogru mu?
b. Yurtdisina hizmet sattigima, hizmetten yurtdisinda yararlanildigina ve ucretin doviz olarak odendigi gercegine dayaranak KDV istisnasindan yararlanacagimi dusunmem dogru mu?
c. Serbest meslek erbabi olarak hem stopajdan hem de KDV'den muafsam zaten bu meslegi icra ederek elde ettigim gelirin vergi kalemlerinden muaf olmuyor muyum o halde neden vergi mukellefiyim?

Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
 
Merhaba;
Sorularınız oldukça kapsamlı. Ancak bu iş yüz yüze profosyonel yardım gerektiriyor. Burdan özet cevaplarla mümkün değil.
Kısaca TÜrkiye de yurt dışında vergilenmemiş gelir elde ederseniz vergi verirsiniz.
Serbest meslek erbabı olmak da firma kurmaktır. Serbest meselk makbuzu keseceksiniz. Fatura değil,
Serbest meslek erbabı olursanız teşviklerden yararlanamazsınzı.
 
Sayın Selkie

Sayın nguroy'un da belirttiği gibi sorularınız gerçekten de kapsamlı. Bildiğim kadarıyla sorunuzu cevaplandırmaya çalışayım.
İlk olarak ;İkamaetgahınızın Türkiye'de olması nedeniyle Gelir Vergi Kanunu'nun (GVK) 4. maddesi uyarınca Türkiye'de yerleşmiş sayılırsınız. Türkiye'de yerleşmiş olmak demek tam mükellef olmak demektir. Tam mükellefler, GVK madde 3 uyarınca "Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilir."

İkinci olarak yaptığınız faaliyetin türünün belirlenmesi gerekir. Sizin anlattıklarınızdan yaptığınız faaliyetin "serbest meslek kazancı" tarifine girdiği anlaşılmakta. Ancak yaptığınız faaliyetin belirli bir sermaye ve organizasyon dahilinde yapılması, kazancın vasfını değiştirerek "ticari kazanç" olarak değerlendirilmesine neden olabilir.

Yukarıda, tam mükellef olmanız nedeniyle Türkiye içindeki ve dışındaki kazançlarınızın tamamından vergilendirilirsiniz demiştim.Ancak burada asıl dikkate alınacak husus hizmet verdiğiniz firmaların mukimi oldukları ülkeler ile Türkiye arasında imzalanan "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarıdır." Mesela size ödeme yapan yurtdışı firmaları, yapılan ödeme üzerinden belirli bir tutarda stopaj yapıyor olabilirler. Bu hususun açıklığa kavuşturulması gerekir.

Numaralandırmış olduğunuz sorularınıza gelince:

1- Mutat olarak serbest meslek faaliyetinde bulunduğunuz ve verdiğiniz hizmetlerin bedelini tahsil ettiğiniz takdirde (çünkü serbest meslek faaliyetinde kazanç elde edilmesi tahsile bağlıdır) , Türkiye'de Gelir Vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Nitekim GVK'nın 85 inci maddesinde "Tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabı ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmemiş olsalar bile, yıllık beyanname verirler." hükmü yer almaktadır.

2- Bu sorunun cevabını yukarıda yazdım sanıyorum. İkametgahınızın Türkiye'de bulunması nedeniyle Türkiye'de yerleşmiş sayılırsınız. Türkiye'de yerleşikler yurtiçi ve yurtdışı kazançlarının tamamından dolayı mükelleftirler.

3- Şirket kurmanıza gerek yoktur. Serbest meslek erbabı olarak da mükellefiyet tesis ettirebilirsiniz.

4- " gelir mevzuati Madde 13'e gore %50 vergi matrahi indirimi" Bununla ne kastettiğizi anlayamadım. Şayet GVK 89 uncu maddenin 13 no.lu bendinden bahsediyorsanız, gerekli şartları taşımanız kaydıyla bu indirimden faydalanabilirsiniz.

5- a) Stopaj genel olarak hizmeti veren değil hizmeti alanlar için düzenlenmiş bir müessesedir. (GVK Geçici 67 gibi düzenlemeleri hariç tutuyorum.) Siz hizmet veren konumunda olduğunuz için gelir elde etme noktasında stopaj yapmazsınız. Ancak size yapılacak ödemelerden stopaj yapılır.
b) KDV Kanunu ve Genel Tebliğlerdeki şartları taşımanız kaydıyla KDV istisnasından "hizmet ihracı" kapsamında pekala faydalanabilirsiniz.
c) Sanırım stopaj müessesini biraz yanlış anladınız. Daha önce yazdığım gibi stopaj genel olarak sizden hizmet alan mükelleflere yapacağınız ödemeleri ilgilendiren bir müessesedir. Vermiş olduğunuz hizmet, Gelir Vergisinden muaf olduğunuz anlamına gelmemektedir. Ancak size yapılan ödemeler dolayısıyla sizden bir vergi kesintisi yapılmış ise bunun bilinmesi gerekir. Bu durumda yine de vergiden muaf olmazsınız. Yalnızca yurtdışında sizin adınıza ödenen vergileri, sizin Türkiye'de ödeyeceğiniz vergiden mahsup imkanınız doğar.

Bildiğim ve anladığım kadarıyla anlatmaya çalıştım :rolleyes: Saygılarımla
 
Üst