Yurtdışından Elde Edilen Ücretin Vergilendirilmesi Hk.

Üyelik
4 Ocak 2017
Mesajlar
4
Konum
muğla
merhaba
ücretle ilgili bir hususu sizlere danışmak istiyorum. ukrayna vatandaşı olan bir kişi amerikadaki bir şirkete I.T. alanında evden hizmet veriyor.aralarında hizmet sözleşmesi var,şirket yaptığı ücret ödemesinden hiçbir vergi kesintisi yapmıyor,brüt ücretin tamamını dolar olarak kişinin banka hesabına yatırıyor.şirketin Türkiyede herhangi bir faaliyeti yok.bu kişi ücretini Türkiyede faaliyet gösteren bir banka hesabından alırsa,herhangi bir vergilendirmeye tabi olur mu acaba?
aynı kişi,bir Türkiye vatandaşı ile evlenip ikametgah alırsa nasıl bir durum sözkonusu olur?
 
Bu konuyu formda yazdım isterseniz arama yapıp bir okuyun size yardımcı olacaktır. Bu kişi Türkiyede ikamet etse bile ;

GVK'nın 23'üncü Maddesi hangi ücret gelirlerinin istisna kapsamında olduğunu belirlemiştir. Burada, yabancı ülke mukimleri açısından önem arz eden husus, 14'üncü Fıkra'da açıklanmıştır. Buna göre, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler istisna tutulmuştur.


Ancak bu istisnanın uygulamasında bazen karışıklık yaşanmakla birlikte yabancı bir ülkedeki işveren tarafından doğrudan doğruya ödenen ücretler belirli şartlar ile istisna tutulmaktadır.


Bu istisnanın uygulanabilmesi için aşağıdaki şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:



  • Türkiye'de hizmet arz eden gerçek kişinin bağlı bulunduğu işverenin dar mükellef kurum olması,

  • Bu kurumun da Türkiye'de hiçbir şekilde kazanç elde edecek mahiyette faaliyette bulunmaması,

  • Dar mükellef kurumda çalışan kişinin hizmet erbabı ve yapılan ödemenin de ücret niteliğinde olması,

  • Dar mükellef kurumun Türkiye'deki personeline yapacağı ödemenin bu kurumun yurt dışı kazançlarından karşılanması

  • Ücretin döviz olarak ödenmesi,

  • Ödenen ücretin dar mükellef kurumun Türkiye'deki hesaplarına gider olarak kaydedilmemesi

SONUÇ :

Kişi evlenip Türkiye'de ikamet etse bile yukarıdaki şartlar sağlandığı zaman maaşından herhangi bir kesinti olmaz.

 
Çok eksik bilgi var. Yapılan işin kapsamı, hacmi, Türkiye'deki ikamet dönemi vs vs. En azından yapılan iş serbest meslek faaliyeti mi (independent pers. service) ya da ücret mi (dependent pers. services) ya da bir gayri maddi hak ödemesi (royalty) mi ya da başka bir gelir unsuru mu bunun tespit edilmesi gerekir. Vergi dairesi ile ya da bir mali müşavir ile görüşmenizi tavsiye ederim. Çifte vergileme anlaşmalarına da bakabilirsiniz. ABD'deki şirketin kesinti yapıp yapmadığının kesinleştirilmesinde fayda var. Royalty ödemesi ise tahminen ABD'de kesinti yapılmıştır.
 
Üst