Yusuf Sürmen istifa edip, komisyondan ayrılmış.?

Ynt: Yusuf Sürmen istifa edip, komisyondan ayrılmış.?

arkadaşlar şeref bey kim ... konya smmmm odası başkan ismail turan diye biri ... bakın birisi bizi oyuna getirebilir ... bu adam kim olduğunu bilen varmı ...

şimdi adama niye gittin diye sorarlar.
bunu düşünüp sormuşlar; komisyondaki sürem bitti ,demiş. İlginç gerçekten,
bir de mart sorularını ve cevap kağıdını yollayıp gittiğini söyleyenler var.Ancak mart sınavında sorular görülünce belli olacak.

arkadaşlar konya smmm odası başkanı stajyerlere yusuf sürmen gitti diye mesaj atmaz...mesajı odanın stajyer servisi atar...bu kadar cahil olmayın bence, başkan haberi alır ve odanın bu işle ilgili görevlisine söyler o da duyruyu yapar anladınızmıı...kimse kimseyi oyuna getirmezzz şüphesi olanda konya smmm odasını ararrr...

Arkadaşlar mesajlarınız beni heyecanlandırdı.Çok sevindim.Finansal tek dersi kalanlardanım.
Sınava girmeyi düşündüm şimdi.

Ama pazartesi son gün.Para yatırsak başvuruyu nasıl yapabiliriz.Bilgisi olan var mı?
Bu şekilde son gün para yatırıp başvuru yapabilen varmı tecrübesi olan varsa aktarırsa sevinirim.

Hepinize başarılar.

merak etmeyin ben ve benim gibi birçok kişi de daha parayı yatırmadık pazartesi yatırırız 1 günde sisteme düşüyo ve sınav başvurumuzu, inşallah salı günü yapabiliriz. sistemi açık tutarlar...

stajyerzade ' Alıntı:
şimdi adama niye gittin diye sorarlar.
bunu düşünüp sormuşlar; komisyondaki sürem bitti ,demiş. İlginç gerçekten,
bir de mart sorularını ve cevap kağıdını yollayıp gittiğini söyleyenler var.Ancak mart sınavında sorular görülünce belli olacak.
ben iki hafta önce gittiğini bağlı olduğum oda aracılığıyla öğrendim soruları hazırlamışmı diye sorduğumda hayır dediler sorular yeni komisyon tafaından hazırlanacak dediler.

ben iki hafta önce gittiğini bağlı olduğum oda aracılığıyla öğrendim soruları hazırlamışmı diye sorduğumda hayır dediler sorular yeni komisyon tafaından hazırlanacak dediler.

o zaman,muhasebe de son hakkı kalanlar pazartesi günü sınav başvurusu yapsınlar .

soruları ys hazırlamadı ama yeni komisyonda kimler var bilmiyoruz zira soru şekillerinide son hakkı olanlar için risklide olabilir 13 martta görecez artık

Arkadaşlar sınavda sorulara nasıl cevap vericez mesela satış giderine 612 mi yoksa 760 mı veya k.k. ile yapılan ödeme 127 mi 108 mi ne yapmayı düşünüyosunuz? ne yapsak ::)

Şu anlamda soruyorum yani adam bize bilançoyu eski usul verir se y.s. hazırlamamıştır diye mi düşünücez hadi diyelim öyle olduğuna kanaat ettik bu durumda nasıl cevaplıyıcaz 108 mi 127 mi gibi

genel uygulamada ne yapılıyorsa onu yapacaz mesela ben iplik-kumaş üretimi yapan bir şirkette muhasebesini yapıyorum satılan malın nakliyesini 760 a atıyoruz ayrıca şu da var hangisini yaparsak yapalım önemli olan mantıklı olması 760 da doğrudur 612 de 108 de doğrudur 127 de burda öenmli olan kağıtları okuyanın iyiniyetli olması hiç kimsenin ys.kadar not kıracağını veya yanlış kabul edeceğini sanmıyorum.

SERENGÜL ' Alıntı:
Arkadaşlar sınavda sorulara nasıl cevap vericez mesela satış giderine 612 mi yoksa 760 mı veya k.k. ile yapılan ödeme 127 mi 108 mi ne yapmayı düşünüyosunuz? ne yapsak ::)

Genel muhasebe kitabı der ki;
127 diğer ticari alacaklar; işletmenin ticari faaliyetleri sonucu oartaya cıkan ve yukarıdaki hesapların kapsamına girmeyen, tahsili gecikmiş alacaklar, kredi kartlarından alacaklar, komisyonculardan alacaklar vb. ticari alacakların izlendigi hesaptır...

612 diğer indirimler; işletme tarafından alıcı hesabına, malın gönderilmesi sırasında ödenen ve satış faturasına dahil edilen taşıma giderleri ile gönderilen malın hatalı, kusurlu, hasarlı ya da noksan cıkması üzerine satış bedelinden indirilen yutarlar bu hesaba borç yazılarak brüt satıştan indirilir...

Takdir sizlerin efendim :-)

zeyna78 ' Alıntı:
SERENGÜL ' Alıntı:

Genel muhasebe kitabı der ki;
127 diğer ticari alacaklar; işletmenin ticari faaliyetleri sonucu oartaya cıkan ve yukarıdaki hesapların kapsamına girmeyen, tahsili gecikmiş alacaklar, kredi kartlarından alacaklar, komisyonculardan alacaklar vb. ticari alacakların izlendigi hesaptır...

612 diğer indirimler; işletme tarafından alıcı hesabına, malın gönderilmesi sırasında ödenen ve satış faturasına dahil edilen taşıma giderleri ile gönderilen malın hatalı, kusurlu, hasarlı ya da noksan cıkması üzerine satış bedelinden indirilen yutarlar bu hesaba borç yazılarak brüt satıştan indirilir...

Takdir sizlerin efendim :-)
1 nolu genel muhasebe tebliğinden!! yusufa göre veya başkasına göre değil tebliğe göre;
127- DİĞER TİCARİ ALACAKLAR
İşletmenin ticari faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ve yukarıdaki hesapların kapsamına girmeyen tahsili gecikmiş alacaklar (henüz şüpheli alacak niteliğini kazanamayanlar) ve diğer çeşitli senetsiz ticari alacaklar bu hesapta izlenir.
760. Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri :

Mamülün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "761- Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
612. DİĞER İNDİRİMLER (-)

Satıcı tarafından, alıcı hesabına, malın sevki sırasında ödenen giderleri ifade eden ve satılan mallara ait olan sevk giderleri, satılan malların hatalı ve noksan olması ya da taşıma sırasında hasara uğramış olması nedeniyle yapılması zorunlu indirimler ile satış vergileri, fonlar (KDV hariç) ve benzerleri bu kalemde gösterilir.

Bu hesap ihtiyaca göre bölümlenir.

İşleyişi :

Satılan mal ya da hizmet bedelinden yapılan indirim, hasılatla ilişkilendirilmeden "612. Diğer İndirimler Hesabı"na borç, ilgili hesaplara ise alacak kaydedilir.

piyasada ve tebliğde 127 kullanılacak diye bir söz yok ayıca 108 kullnılcak diye birşeyde yok yani bu konuda tam bir netlik yok kimisi 127 yi kulanıyor kimisi 108 i

kredi kartlarında 108 yerine 127 kullanılması aynı şekilde 760 yerine 612 kullanılması doğru uygulamalar

burada mesele şu

1. olarak ys den önceki dönemlerde 108 ve 760 kullanımları doğru kabul ediliyordu

2. hernekadar tdhp işleyişi ys nin bu hesapları kullanma şekli gibiyse piyasa genel uygulaması 108 ve 760 olduğundan alışkanlıklarımız sonucu istenileni değil genel uygulamaya göre kayıt atıyoruz

şimdi sorun şu

ys gitse de yerine gelen kişi sonuçta bir öğretim görevlisi öğretim görevlileri ile meslekden gelenlerin hesap işleyişlerine bakışları farklı olduğu bir gerçek

yeni gelenin de hangi anlayışda olduğunu bilmiyoruz

bu durumda en iyisi gelirse şöyle bir kayıt atmak doğru olacaktır ama bununda bilancoda sorun çıkarması kaçınılmazdır

örn

108 Diğer Hazır Değerler Hesabı
veya
(127 Diğer Ticari alacaklar Hesabı)

şeklinde alta yazmak bu şekilde yaptığımızda en azından nasıl kayıt atıldığını bildiğimizi ama sınavı hazırlayanın ne istediğini bilmediğimizi ima ederiz onunda anlamasını umalım :)

tesmerin yayınladığı soru-cevaplarda bazen buna benzer kullanımlar gösterildiğini önceden görmüştüm (yanılmıyorsam )

bence 760 mı 612 mi çok önemli değil öenmli olan kağıdı okuyanın insaflı olması y.s gibi illaki 612 istiyorum derse o zaman işimiz var tabi. ama madem eski sınavlara göre çalışıyoruz yani hepimzin günlük işlerde de kullandığımız hesapları kullanmamız daha iyi olur diye düşünüyorum.

sözellere de çalışıyor musunuz arkadaşlar? Ben çalışıp çalışmamakta kararsızım :-\

arkadaşlar bir işletme aktifine kayıtlı demirbaşını veya malzemelerini kullanamaz hale geldiğinden bir bilonca hesabına aktarıyor maliyet bedeli 18 000 tl dir daha sonra 25 000 tl %18 kdv hariç satıyor yevmiye kaydı nasıldır

157 18000
153 18000
_________ /_______________________
100 29500
157 18000
391 4500
679 7000
________ /________________________

Bu mudur ::)

OZZYY ' Alıntı:
arkadaşlar bir işletme aktifine kayıtlı demirbaşını veya malzemelerini kullanamaz hale geldiğinden bir bilonca hesabına aktarıyor maliyet bedeli 18 000 tl dir daha sonra 25 000 tl %18 kdv hariç satıyor yevmiye kaydı nasıldır

Bu soru biraz garip değil mi arkadaşım? Demirbaş mı satmak uzere bulundurdugu malzeme mı ?