Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

soru: işletme faaliyetlerinde kullanmak için buzdolabı satın almıştır. buzdolabının alış bedeli 2.000 tl, taşıma masrafı 600 tl, özel tüketim vergisi 300 tl, ve gerekli tutar üzerinden hesaplanan %18 kdv ise ............. tl.dir. kdv dahil toplam bedel peşin ödenmiştir. özel tüketim vergisi alış anında gider yazılacaktır.

-------------------- ------------------------------
genel yönetim gid. 300
demirbaşlar 2.600
indirilecek kdv 522
kasa 3.422
-------------------------------------------------------------

burada alış bedeli+taşıma masrafı+ötv = kdv matrahını oluşturuyor.

soru: "e" işletmesi 22.10.2008 tarihinde uzun vadeli yatırım amacaıyla "b" a.ş.nin alış bedeli 90 tl , itibai değeri 60 tl olan hisse senetlerinden 100 adet peşin almıştır. "b" a.ş.nin çıkardığı hisse senetlerinin toplam itibari değeri ise 15.000 tl.dir. 10.03.2009 tarihinde "b"a.ş.nin toplam 25.000 tl.lik karının %20 sini dağıtma kararı vermiştir. "e"işletmesi kendine düşen paya karşılık gerekli kar payı kuponlarını ilgili şirkete göndermiştir. istenen; 22.10.2008 ve 10.03.2009 tarihlerindeki kayıtları yapınız

------------------------22.10.2008--------------------
iştirakler hs. 9.000
iştirakler serm taah.hs. 9.000
-------------------------22.10.2008--------------------
iştirkaler serm taah.hs. 9.000
kasa 9.000
---------------------------------------------------------------
veya
---------------------------22.10.2008----------------------
iştrakler hs. 9.000
kasa 9.000
-----------------------------------------------------------------

----------------------------10.03.2009----------------------
diğer hazır değerler hs. 2.000
-kuponlar
iştiraklerden temettü gelirleri 2.000
-----------------------------------------------------------------
burada aldığımız 100 adet hisse senedinin itibari değeri olan 6.000 tl, toplam itibari değer olan 15.000 tl.nin %40 na tekabül ediyor, o yüzden iştirakler hesabını kullanıyoruz. ayrıca dağıtılan kar tutarı da şöyle hesaplanıyor; 25.000 tl.lk karın %20 si 5.000 tl yapıyor, biz bu a.şnin %40 lık hisse senetlerini aldığımıza göre 5.000 x %40 = 2000 tl bize düşen kar payı.

benim elimdeki sorularda ticari mallar konusunda sorulan soruların hepsi aynı minvalde, aldı, sattı, iskonto yaptı veya iskonto aldı,bunlarda da işin açıkçası farklı birşey görmedim. ancak şöyle bir not var, konuya açıklık getireceği kanaatindeyim

borç------------------------------------------153 ticari mallar hs-------------------------------------------alacak
dönem başı mal mevcudu s.t.m.m.
dönem içi alışlar alış iadesi(satın alınan bedel ile)
alış giderleri alış iskontosu(maliyeti azaltır)
satış iadesi(maliyet bedeliyle) fire
sayımda fazla çıkan mal sayımda eksik çıkan mal

bende elimdeki sorularda karşılıklarla ilgili neler var bir bakayım, olmazsa derleyip bu akşam onları yazarım, tabi başımın belası vergiden fırsat bulabilirsem. hepinize iyi çalışmlar

isolde arkadaşım önceki sayfalarda gelir vergisini bulurken 418,50 rakamı neyi ifade ediyor nasıl buldun ?

418,50 agi tutarı 620 x (%50+%10+%7,5) = 418,50

teşekkürler isolde yada stohand mi demeliyim :) Allah sizden razı olsun.emeğinizin karşılığını alırsınız inşallah sınavda...yusuf bey'in! kitabı nihayet elimde.şimdi ara verip sizin notlarınızı okudum.tekrar devam edicem.kolay gelsin arkadaşlar.herkeze iyi geceler...

ikinize de teşekkürler.ısolde ve stonhand arkadaşım.

stoklarla ve karşılık hesaplarıyla alakalı biraz daha bilgi edinene kadar hocanın vakalarından yakaladığım orjinal sorulara yer veriyorum.

1- 01.12.2010 Tarihinde işletme aşağıdaki giderleri yapmış ancak bedellerini ödememiştir
Tutar KDV Toplam
Kırtasiye bedeli 1000 180 1180
Depodaki mallar için 01.12.2010 dan 600 600
Geçerli 2 aylık sigorta bedeli

Cevap :

1-----------------01,12,2010------------------------------------
770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ 1300
180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER 300
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 180
336 DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR HESABI 1780
---------------------- -------------------------------------------------

Burada mayını geçerli 2 aylık sigorta bedeline ve diğer çeşitli borçlara koymuş
600 TL / 2 = 300 TL gidere 300 TL? de gelecek aylara ait giderlere atılacak.

2-(Soru sorulmadan önce bilançoda Bay N den ödünç almadan doğan senetsiz borç 9000 TL, yapımı devam eden ekmek dolabı 6000 TL demiş)
İşletme yapımı devam eden ekmek dolabını tamamlayamadan ödünç alımından doğan bilançodaki senetsiz borcunu vadesinden ödemek üzere alacaklı Bay N ye dolabın kayıtlı değeri üzerinden devretmiştir yani satmıştır. KDV hesaplanmayacaktır.

336 DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR HESABI 9000
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR 3000
VE KARLAR HESABI
258 YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR 6000

Burada daha önceki notlarımızda demiştik neydi şirketin içinde yapılan makine vb. şeyler yapılmakta olan yatırımlara atılacaktı, ancak soruda zaten yapılan bir yatırımın devri var borcuna karşılık devrettiğinden 9000 lik borca karşılık 6000 lik malı devrettik buradaki kar olağan bir kar olmadığından olağan dışı karlara atıyoruz.

3- İşletme3 aralıkta satışla ilgili malların taşıma esnasında zarar görmesi nedeni ile alıcı T ye 354 TL (KDV %18) zorunlu indirim yapmıştır.İndirim tutarı alıcıdan olan alacaktan düşülmüştür.

612 DİĞER İNDİRİMLER HESABI 300
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 54
120 ALICILAR HESABI 354
satılan mallara ait olan sevk giderleri , satılan malın hatalı ve noksan olması yada taşıma sırasında hasara uğramış olması sebebiyle yapılması zorunlu indirimler ile satış vergileri ve benzerlerinin izlendiği hesaptır demiştik.

4: İşletme bankadaki mevcut parasından m sigorta şirketine 16000 TL lik ödeme yapmıştır. Ödenen toplam sigorta bedelinin 3000 TL si satın alınan malların işletmeye getirilmesiyle, kalan tutar ise depodaki elektronik eşyanın hırsızlığına karşı korunmasıyla ilgilidir.

153 TİCARİ MALLAR HESABI 3000
770 GENEL YÖNETİM GİDELERİ HESABI 13000
102 BANKALAR HESABI 16000

Not : ticari malın getirilmesi için yapılan sevk,sigorta vb. giderler ticari malın maliyetine aktarılacaktı ki burada da öyle yapılmış, mal alındıktan sonra yapılan giderler malı bağlamıyor gider yazılıyor temiz bir kayıt.

5 : İşletme 02 aralıkta satın aldığı mallar ile ilgili olarak satıcı t den 2360 TL (KDv%18) lik bir iskonto almış ve ilgili tutarı satıcı T den tahsil etmiştir.

100 KASA HESABI 2360
153 TİCARİ MALLAR HESABI 2000
391 HESAPLANAN KDV HESABI 360

Alınan iskontolarda maliyet esasına göre ticari malın maliyetini etkilediğinden direkt 153 ün alacağına girilir birde bize yapılan iadelerde nasıl bize iade eden fatura kesmiş gibi muamele yapıyorsak aynı muameleyi aldığımız iskontolarda hoca demesede fatura kesmişiz gibi 391 ide dikkate alarak hesaplayacağız.

arkadaşlar iyi geceler hepinize...ben bi kaç gün önce yusuf sürmen hoca ya mail atmıştim.hocam sorularınızı daha açık hazırlarmısınız anlamakta güçlük çektik sınavda diye...abdulkadirpehlivan kardeşimiz de(neyi oluyor hocanın bilmiyorum)cvp yazmış bana...aynen şöyle:(bize görevimizi öğretmeyiniz.akıllı olunuz.) inanın azönce okudum ve çok sinirlendim.bende bu sinirle (çok ukalaca bi cevap bu.ben saygı sınırları çerçevesinde eleştiri yaptım.akılsız değilim arkadaşlarımda değil yazdım.sizce % 8 başarı oranı normalmi yazdım.sınavda önemli olan bilgidir şekilcilik değildir yazdım.terbiyesizliğin luzumu yok beni tehdit edemezsiniz yazdım)çok sert bi yanıt oldu:)şimdi korkmuyor değilim:) ya bana takarlarsa...desteğinizi bekliyorum...

6- İşletme yeni ayakkabı modellerini sergilemek üzere 5 yıllığına kiraladığı mağazaya 3560 TL (KDV%18) değer arttırıcı bir vitrin yapmıştır ve bedelini 3 ay vadeli çekle ödemiştir.

Cevap :
264 ÖZEL MALİYETLER HESABI 3000
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 560
321 BORÇ SENETLERİ HESABI 3560
Not: Çek ibaresini görüp verilen çekler ve ödeme emirlerine sazanlama atlarsanız mayına bastınız demektir. Hadi bu gizli mayın peki asıl mayın nerde tabiiki dönem sonunda.
Vakada sınav sonunda maddi duran varlıklara azalan bakiyelere göre düşünüz ve diğer bir şıkta ayrıyeten maddi olmayan duran varlıklara düşen itfa kısmınıda düşünüz demiş.
Hoca soruda 5 yıllığına ibaresini haybeden koyu vermemiş, 264 nolu hesap maddi olmayan bir duran varlık hesabı ve buna da amortisman ayırmamız lazım. Hoca 5 yılıda verdiğine göre ve sadece kısmı itfa edin dediğini göre ilgili kayıt.

1-----------------31,12,2010------------------------------------
770 GENEL YÖNETİM GİDELERİ HESABI 600
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HESABI 600
268.20 Özel Maliyetler Hesabı

işletme yukarıda bilgileri yer alan alacaklarla ilgili 2009 yılı içinde aşşağıdaki işlemleri yapmıştır
a) toplam alacağın 4.000 liralık kısmının borçlusu hakkında gaiplik kararı verildiğinden tahsiline imkan kalmadığını tespit etmiştir
b) 16.000 tl.lik alacağı peşin tahsil etmiştir
c) kalan alacaklara ilişkin dava sürmektedir

a/------------------------------- ------------------------------
önceki dönem gider ve zararları 4.000 şüpheli ticari alacaklar 4.000 ------------------------------- ---------------------------------
şüpheli ticari alacak karşılığı 3.000
konusu kalmayan karşılıklar 3.000

Sanırım kırmızı ile işaretlediğim rakamlar 1.000 tl olucak Stonhand, mutabıkmıyız
(Renk değiştirememişim 4.000 tl lerden bahsediyorum)

- İşletme yeni ayakkabı modellerini sergilemek üzere 5 yıllığına kiraladığı mağazaya 3560 TL (KDV%18) değer arttırıcı bir vitrin yapmıştır ve bedelini 3 ay vadeli çekle ödemiştir.

Cevap :
264 ÖZEL MALİYETLER HESABI 3000
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 560
321 BORÇ SENETLERİ HESABI 3560
Not: Çek ibaresini görüp verilen çekler ve ödeme emirlerine sazanlama atlarsanız mayına bastınız demektir. Hadi bu gizli mayın peki asıl mayın nerde tabiiki dönem sonunda.
Vakada sınav sonunda maddi duran varlıklara azalan bakiyelere göre düşünüz ve diğer bir şıkta ayrıyeten maddi olmayan duran varlıklara düşen itfa kısmınıda düşünüz demiş.
Hoca soruda 5 yıllığına ibaresini haybeden koyu vermemiş, 264 nolu hesap maddi olmayan bir duran varlık hesabı ve buna da amortisman ayırmamız lazım. Hoca 5 yılıda verdiğine göre ve sadece kısmı itfa edin dediğini göre ilgili kayıt.

1-----------------31,12,2010------------------------------------
770 GENEL YÖNETİM GİDELERİ HESABI 600
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HESABI 600
268.20 Özel Maliyetler Hesabı

stonhand hocam anlayamadı verilen çek yerine neden borç senetlerini kullanmış.
5 yıllık soruda olduğuzaman ikinci kayıtta birikmiş amortismanmı ayrılacak yardımcı olursan sevinirim.

BAHAR1981 ' Alıntı:
arkadaşlar iyi geceler hepinize...ben bi kaç gün önce yusuf sürmen hoca ya mail atmıştim.hocam sorularınızı daha açık hazırlarmısınız anlamakta güçlük çektik sınavda diye...abdulkadirpehlivan kardeşimiz de(neyi oluyor hocanın bilmiyorum)cvp yazmış bana...aynen şöyle:(bize görevimizi öğretmeyiniz.akıllı olunuz.) inanın azönce okudum ve çok sinirlendim.bende bu sinirle (çok ukalaca bi cevap bu.ben saygı sınırları çerçevesinde eleştiri yaptım.akılsız değilim arkadaşlarımda değil yazdım.sizce % 8 başarı oranı normalmi yazdım.sınavda önemli olan bilgidir şekilcilik değildir yazdım.terbiyesizliğin luzumu yok beni tehdit edemezsiniz yazdım)çok sert bi yanıt oldu:)şimdi korkmuyor değilim:) ya bana takarlarsa...desteğinizi bekliyorum...

hocaya bende mail atmıştım baya oldu bana cevap gelmedi.hocanın bilgisi olduğunu sanmıyorum öyle bir mail atıldığından.hocaya ulaşmamış olabilir mailiniz.