Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

373 maliyet giderleri karşılığı hesabı

örnek : işletme yıl sonunda elektrik sayacını okumuş tahmini elektrik tüketimini 14160 tl olarak hesaplamıştır.

1-----------------01,12,2010------------------------------------
770 genel yönetim giderleri hesabı 12000
191 indirilecek kdv hesabı 2160
373 maliyet giderleri karşılığı hesabı 14160
elektrik faturasının tahmini kaydı
---------------------- -------------------------------------------------
Buradaki dikkat edilecek nokta tahmini ibaresi

381 gider tahakkukları hesabı

örnek : aralık ayında tedaştan ihbarname,tutanak vb. bir belge geldi bize dediki kardeşim sizin 94400 tl KDV dahil bir tutarınız var.

1-----------------01,12,2010------------------------------------
770 genel yönetim giderleri 80000
191 indirilecek kdv 14400
381 gider tahakkukları hesabı 94400
elektrik tüketiminin tahakkuku
--------------------- -------------------------------------------------

Burada 2 ayrı hesabın kullanılışını göstermiş ancak bunlar sonradan eklediğim DEHA dersanesinin notlarındaki sorular yani sürmenin kendi notları değil dersane notları, pala bu tarz bir soru sorarsa yanına KDV dahil vb ifade vermek zorunda yoksa bana göre soru hatalı olur.
Benim o notlarda en çok dikkatimi çeken kayıt ise şu.

satıcı tarafından bağışlanan borcumuz kesinlikle 549 un alacağına atılacak.
yani işletmeden 10.000 TL senetsiz alacağı olan A firması alacağını işletmeye bağışlamıştır dendiğinde

-----------------------------/--------------------------
320 satıcılar Hesabı 10.000
549 Özel fonlar Hesabı 10.0000

-------------------------------/------------------------

Hani her sınav gıcık bir soru geliyor ya işte bu sorunun gelme ihtimalide mevcut bilginize.

stonhand arkadaşım bana ve şefime göre bu kayıtlar yanlış
çünkü fatura olmadan ihbarname ile ya da kendi hesaplamamızla kdv yi indirmemiz söz konusu olamaz diye düşünüyorum. elektrik faturasının geleceği kesin belgesi gelmeyen mal ve hizmet borcun var bunu 373 yerine 381 e atmalıyız. karşılık hesapları 373-381 gibi hesaplar çalışırken kdv olmaz diye düşünüyorum.
373 hesabı belgesi gelmeyecek olan prim karşılığı izin karşılığı gibi hesaplar için çalıştıryoruz biz.
ben işyerimde gelmeyen elektrik faturaları olduğunda tahmini hesaplamama göre

770 genel yönetim gideri 1000
381 gider tahakkukları 1000

şeklinde yapıyorum kaydımı.

bu örnekler yusuf hocanın kitabında olmadığı için çok güvenmiyorum açıkçaası dehanın notlarına.
malum temmuz sınavında türmobun cevaplarıyla dehanın cevapları araasında farklar var
deha kambiyo karı hesaplamamış yok enflasyon düzelmesi hesabı falan.

ama bunlar benim görüşlerim ve uygulamamız böyle

Belge olmadan KDV indirimi söz konusu olabilir mi? Tahmini 4500 TL diye kayıtlara alırsın fatura 5900 %18 KDV dahil) şeklinde gelir. O zaman ;

1.Kayıt

730 4.500,00
373 4.500,00

2.Kayıt

730 500,00
373 4500,00
191 900,00
381 5900,00 fatura ödeme günü geldiğinde de,

381 5900,00
100-102 5900,00 şeklinde olur.

arkadaslar bişiy sormak istiyorum..
-mal alışı sırasında gerceklesen nakliye vade komısyon vb maliye atıyoruz ama bu eklennelerin eğer kdvside belli edilerek sorulursa mesela''1180+(18 kdv dahil)ve vade farkı 2360 18 kdv dahil ''diye belirtise maliyete atarken kdvleri ayıracakmıyız...vade farkında kdvnın farklı bir uygulaması var mı ?

Evet iç yüzde usulu Matrah ile KDV yi ayıklayacaksınız. Vade farkı KDV dahil 2360 ise 153-2000, KDV 360 TL olur. Çok da dara düşerseniz, KDV dahil mi hariç mi ayıramazsanız rakamın iç yüzde sonucu tam mı küsüratlı mı olduğu sınav için size soruyu cevaplamada yardımcı olur.

sedateroglu ' Alıntı:
Evet iç yüzde usulu Matrah ile KDV yi ayıklayacaksınız. Vade farkı KDV dahil 2360 ise 153-2000, KDV 360 TL olur. Çok da dara düşerseniz, KDV dahil mi hariç mi ayıramazsanız rakamın iç yüzde sonucu tam mı küsüratlı mı olduğu sınav için size soruyu cevaplamada yardımcı olur.
normalde vade farkını maliyete atarken kdv si ayrılmaz diye biliyorum ben,sigorta ve nakliyenin ve diğerlerinin ayrılırken vade de ayrılmıyor diye bir uygulama vardı... ???

Öncelikle size cevap veren Prof. Dr. Yusuf Sürmen'in kendisidir. Size bu cevabı yazan da Abdülkadir Pehlivan olarak benim. Daha önce asistanı olduğum için siteyi ben yönetiyordum. Prof. Dr. Yusuf Sürmen'in web sitesine gelen e-postalara verilen cevaplar site e-postaları bana tanımlı olduğundan sanki benim tarafımdan gönderilmiş gibi algılanıyor. Ayrıca ben de 01.12.2010 tarihinde yazdığınız eleştiriyi google arama motorunda başka bir şey aratırken fark ettim. Öncelikle hakkımda yaptığınız eleştiri dolayısıyla sizi kınıyor, saygı çerçevesinde eleştirilerinizi yapmanızı tavsiye ediyorum. Sonuçta karşınızda 30 yılı aşkın mesleki tecrübesi olan ve birçok öğrenci tarafından sevilip sayılan değerli bir bilim adamı var. Muhasebe konusunda çalışan öğretim üyelerini meslek mensuplarıyla karıştırmayınız. Siz bu insana ne yapması gerektiğini öğretir bir üslupla eleştiride bulunmuşsunuz. Onun yerine kendisinin Türkiye genelinde okutulan ders kitaplarını birkaç kez okusaydınız (okumadığınız eleştirinizden belli) bu eleştiriyi yapmazdınız. Saygılarımla.
Yrd.Doç. Dr. Abdülkadir PEHLİVAN
KTÜ-İİBF-İşletme Bölümü
Muhasebe ve Finansman ABD

apehlivan ' Alıntı:
Öncelikle size cevap veren Prof. Dr. Yusuf Sürmen'in kendisidir. Size bu cevabı yazan da Abdülkadir Pehlivan olarak benim. Daha önce asistanı olduğum için siteyi ben yönetiyordum. Prof. Dr. Yusuf Sürmen'in web sitesine gelen e-postalara verilen cevaplar site e-postaları bana tanımlı olduğundan sanki benim tarafımdan gönderilmiş gibi algılanıyor. Ayrıca ben de 01.12.2010 tarihinde yazdığınız eleştiriyi google arama motorunda başka bir şey aratırken fark ettim. Öncelikle hakkımda yaptığınız eleştiri dolayısıyla sizi kınıyor, saygı çerçevesinde eleştirilerinizi yapmanızı tavsiye ediyorum. Sonuçta karşınızda 30 yılı aşkın mesleki tecrübesi olan ve birçok öğrenci tarafından sevilip sayılan değerli bir bilim adamı var. Muhasebe konusunda çalışan öğretim üyelerini meslek mensuplarıyla karıştırmayınız. Siz bu insana ne yapması gerektiğini öğretir bir üslupla eleştiride bulunmuşsunuz. Onun yerine kendisinin Türkiye genelinde okutulan ders kitaplarını birkaç kez okusaydınız (okumadığınız eleştirinizden belli) bu eleştiriyi yapmazdınız. Saygılarımla.
KTÜ-İİBF-İşletme Bölümü
hocam bize biraz yardımcı olsanız, bu sınavda hangi konudan gelebilir, her sınavda bir sürprizle karşılaşıyoruz kafamız karışıyo, 3. girişimiz verdiğimiz emek,para,zaman maddi manevi sıkıntılar, ne yapacağımızı şaşırdık...

ya arkadaşlar örneklerde atladıysam bilmiyorum da.. duran varlık satışları kredi olursa hangi hesap çalışacak. Turuncu kitap derki duran varlık stışlarında 136 diğer çeşitli alacaklar .. Tesmerin cd si ve bazı dersane sorularında 127 diğer ticari alacaklar.. Hocanın kitabında kredili hiç örenek yokmu?

tühhh yaa kaçırdık , hocam bikaç tavsiyede bulunup öyle gitseydiniz...

BAHAR1981 ' Alıntı:
arkadaşlar iyi geceler hepinize...ben bi kaç gün önce yusuf sürmen hoca ya mail atmıştim.hocam sorularınızı daha açık hazırlarmısınız anlamakta güçlük çektik sınavda diye...abdulkadirpehlivan kardeşimiz de(neyi oluyor hocanın bilmiyorum)cvp yazmış bana...aynen şöyle:(bize görevimizi öğretmeyiniz.akıllı olunuz.) inanın azönce okudum ve çok sinirlendim.bende bu sinirle (çok ukalaca bi cevap bu.ben saygı sınırları çerçevesinde eleştiri yaptım.akılsız değilim arkadaşlarımda değil yazdım.sizce % 8 başarı oranı normalmi yazdım.sınavda önemli olan bilgidir şekilcilik değildir yazdım.terbiyesizliğin luzumu yok beni tehdit edemezsiniz yazdım)çok sert bi yanıt oldu:)şimdi korkmuyor değilim:) ya bana takarlarsa...desteğinizi bekliyorum...

arkadaşlar ne gerek var böyle şeylere, yıllardır değişmeyen ve prensipleri olan bir hocayı siz mi değiştireceksiniz, sizin attığınız bu maille mi değişecek ? lütfen biraz mantıklı davranalım, bu yaptıklarınız hocayı sinirlendirmekten başka bir şeye yaramaz, hoca sinirlenip yine enteresan enteresan sorular sorarsa ve başarı yüzde 2 lere düşerse kalan arkadaşların vebalini taşıyabilecek misiniz ? lütfen biraz sabırlı ve mantıklı davranalım...

semra370 ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:
normalde vade farkını maliyete atarken kdv si ayrılmaz diye biliyorum ben,sigorta ve nakliyenin ve diğerlerinin ayrılırken vade de ayrılmıyor diye bir uygulama vardı... ???

Nakliyede KDV olur, Vade farkında da olur. Sigortada olmaz.

sedateroglu ' Alıntı:
semra370 ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:

Nakliyede KDV olur, Vade farkında da olur. Sigortada olmaz.

sürmen hocanın cevap anahtarına göre vadenin kdv si olmaz gözüküyor ama... ::)

merhaba arkadaşlar aklıma 4 temmuz sınavındaki bir soru takıldı. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
-işletme satıcı b ye olan 3.000? borcunu ödemiştir.

cevaba göre neden kambiyo karları çıkıyor????

EURO lar döviz kasasına 1.80 den girmişti. Ama ödeme yapıldığında kur 1.90 olduğu için 3000*1.90=5700 - 3000*1.80=5400 5700-5400=300 TL karımız oldu.

apehlivan ' Alıntı:
KTÜ-İİBF-İşletme Bölümü

şaka gibi ,şakacı bir stajyer olmasın bu da :) Değilse durum daha da vahim.Anlaşılıyor ki Taşra üniversitelerin de ki hocalara komisyonlar da görev vermemek lazım ..

stonhand ' Alıntı:
Maddi olmayan duran varlıklar :
260 Haklar Hesabı
İmtiyaz,patent,lisans,ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen kullanım hakkı ,yetkiler için yapılan harcamalardır.
Diyelimki a şirketi bir lisans aldı yada bir b şirketi bilmemne köftecisi ile anlaşma yaptı bayilik aldı. İşte bunların karşılığında ödediği bedel 260 haklar hesabına atılacak. Bunların elde edilmesinde kullanılan noter vb. giderler ister haklara istenirsede gider hesaplarına aktarılabiliniyor.
Hoca demişki bu alınan hakların normalde belli bir süresi vardır iş bu süreye Faydalı Ömür denmekte ve edinilen haklar maliyet bedeli ile haklar hesabına borç kayıt edilir ve yararlanma süreleri içinde itfa edildiğinde 268 birikmiş amortismanlar hesabına alacak kaydedilir.

Örnek : a işletmesi 05,12,2010 tarihinde stonburger ismini yeni kuracağı bir lokanta için 5 yıllığına lisans anlaşması ile 9440 TL (%18) ye peşin satın almıştır.

1-----------------05,10,2010------------------------------------
260 HAKLAR HESABI 8000
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 1440

100 KASA HESABI 9440

İsim hakkının satın alınması

261 Şerefiye Hesabı
Bir işletme devranılırken katlanılan maliyet ile sözkonusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu farkın izlendiği hesaptır. Burda olay ne bir işletmenin rayip bedeli ile o şirketi satın aldığımızda ödediğimiz rakam arasındaki fark = şerefiye hoca soru soracaksa rayiç bedeli vermek zorunda.

örnek : A işletmesi yeni bir işyeri açmak için istanbuda bebekde faaliyet gösteren isim yapmış müşterisi olan caney işletmesini 10,10,2010 tarihinde 1180 TL (%18KDV) bedelle peşin ödeme ile devralmıştır. caney işletmesinin mevcutlarının toplam rayiç bedeli 944 TL (%18KDV) dir.
maliyeti kdv hariç : 1000 TL kdv : 180 TL
rayip bedel kdv hariç : 800 TL kdv :144 TL

1-----------------10,10,2010------------------------------------
................. HESABI 800

261 ŞEREFİYE HESABI 200
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI 180

100 KASA HESABI 1180

Hava parasının ödenmesi
burada borçda yeraalan 800 tlye hangi hesabı yazmamız gerekiyor

arkadaşlar inşallah kolay bir sınav bizi bekliyordur... hepimize başarılar diliyorum :)))

Arkadaşlar büyük gün yarın artık bu saatten sonra yapacak pek birşeyde yok hepimizin hakkında hayırlısı olsun şu finansalın palasından bütün stajerler kurtulsun.
Yarın için herkese hayırlı sınavlar.

stonhand ' Alıntı:
Arkadaşlar büyük gün yarın artık bu saatten sonra yapacak pek birşeyde yok hepimizin hakkında hayırlısı olsun şu finansalın palasından bütün stajerler kurtulsun.
Yarın için herkese hayırlı sınavlar.
amin arkadaşım pek çalışamadım gerçi ama geçersem de bu sizin sayenizde olacak tüm paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler Allah yaptığınız iyiliklerin karşılığını size versin inşallah
hepimize bol şans...