Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

Yoruma açık bir soru iflas kararı :
yanlış anlaşılma olmasın benim dediğim doğrudur demiyorum ancak hep ne demiştim hocayı analiz etmek lazım şimdi mazeretle aralık arasındaki iki soruya dikkat çekelim

mazeret sorusu :

17,12,2010 tarihli soru
İşletme, ? Mahkemesi?nden gelen tebligattan aleyhine 22.000,-TL?lik
tazminat davası açıldığını öğrenmiştir. Gerekli araştırma yapıldıktan
sonra, tazminat tutarının tamamı için karşılık ayırma kararı alınmıştır.

cevap
-------------------------------/-------------------------------
689 Diğer olağan dışı gider ve zarar 22000

379 diğer borç ve gider karşılıkları 22000

------------------------------/--------------------------------

Şimdi bu soruda neden 689 ortada bir gider yok sadece karşılık var ama hoca sanki devam eden davada sanki tazminatı ödemiş gibi tutarı gidere atmış ve dikkat edin hoca cevapta 654 kullanmamış rakamı direkt 689 a atmış.
Gelelim bizim aralık sınavına

İşletme ........... Mahkemesinden gelen tebligattan alıcı P işletmesi hakkında iflas kararı verildiğini öğrenmiştir.

Şimdi mazeret sınavında mahkemeye ayrılan tazminat karşılığını bile 689 a atan biri bu soruda ne yapar. Bana göre işte dersanede buna istinaden sorunun cevabını 689 a atmış durumda. Adam mahkeme karşılığını bile 689 a atıyor ancak diyelim mahkeme sonuçlandı ve tazminat ödemedik işte ozamanda hoca 379 u 679 la kapatıyor yani durum bundan ibaret ve dersanede buna istinaden cevabı 689 a atmış durumda ve bu soruyu bende 689 a attım.

Ben bu cevabı yaparken sazanlama ahanda iflas etti para battı diye değilde hocanın mazeret sınavındaki mantığına göre yaptım yoksa iflas masasını yada iflas eden şirketten elde edilecek alacak tahsilatını biliyorum ordada bana göre hocanın mantığı ilkin bütün parayı 689 a atmak, sonra tahsilat olursa gelen paraya istinaden ne tahsilatı yaptıysak çek,nakit vb. onuda 679 la kapamadır.

Ha bu benim hocayı analiz etmemden dolayı çıkan görüşümdür doğrudur yada yanlıştır orasına %100 emin olamam.

İflas sorusu ile ilgili 2 gündür araştırma yapıyorum. Bulduklarım;
Bir hesap uzmanı şüpheli ticari alacaklar ile ilgili bir makalesinde şöyle yazmış.
Borçlunun iflası halinde alacaklarını iflas masasına kaydettirenler şüpheli alacak karşılığı ayırabilir.
sonra muhtezaları taradım bu konuya en yakın olanı aşağıda.
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/323-12799 09/04/2007*2775

Konu : İflas eden bir şirketten olan alacağın şüpheli alacak olarak mı yoksa değersiz alacak olarak mı değerlendirileceği hk.

...............................

İlgi: 05/03/2007 tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde ??????.. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ?????. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 424.100,83YTL alacağınız bulunan ???????????.. A.Ş.?nin 28/12/2006 tarihinde iflasına karar verildiği, alacağın, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olduğu, mal satımından kaynaklandığı, hasılat olarak kayıtlara intikal ettirildiği, alacak için alınan herhangi bir teminat bulunmadığı belirtilerek sözkonusu alacağın değersiz alacak olarak mı yoksa şüpheli alacak olarak mı değerlendirileceği hakkında görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 322. maddesinde; ?Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkân kalmayan alacaklar değersiz alacaktır.

Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.?,

323. maddesinde ise; ?Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

1.Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;

2.Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar;

şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.

Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder.

Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kâr-zarar hesabına intikal ettirilir.?

Hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan İcra İflas Kanununun 184. maddesinde; ?İflas açıldığı zamanda müflisin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil eder ve alacakların ödenmesine tahsis olunur. İflasın kapanmasına kadar müflisin uhdesine geçen mallar masaya girer.

??

193. maddesinde ise; ?İflasın açılması, borçlu aleyhinde haciz yoluyla yapılan takiplerle teminat gösterilmesine ilişkin takipleri durdurur.

İflas kararının kesinleşmesi ile bu takipler düşer.

İflasın tasfiyesi müddetince müflise karşı birinci fıkradaki takiplerden hiçbiri yapılamaz.

??

Hükümleri yer almaktadır.

İflas ile birlikte münferit icra takipleri durur. İflasın açılmasından önce, müflis aleyhine başlamış olan takipler, iflasın açılmasıyla durur ve iflas kararının kesinleşmesiyle bu takipler düşer. Ayrıca iflasın tasfiyesi süresince müflise karşı yeni takip yapılamaz. Bu aşamadan sonra bütün alacaklılar alacaklarını iflas masasına yazdıracaklar ve iflas masasının tasfiyesi sonucunda alacaklarını tahsil edebileceklerdir.

Bu açıklamalara göre iflas halinde, şirketinizin borçluyu dava etmesi; icra yoluyla takip etmesi yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

Ancak sözkonusu alacağın iflas masasına kayıt ettirilmiş olması koşuluyla alacağın, icra safhasına intikal ettiğinin ve bunun sonucunda da şüpheli hale geldiğinin kabulü mümkün olup, şüpheli alacak karşılığının, alacağın iflas masasına kaydının yapıldığı yılda ayrılması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.
Grup Müdür V.

Sonuç olarak bu sorunun cevabı 689 da olabilir. şüpheli ticari alacaklarda olabilir, hatta hiç bir kayıt yapılmayacakta olabilir. Araştırmaya devam ediyorum..

Ben 689' a attım karşılık ayırmadım, 1. sebebi soruda karşılık hakkında herhangi bir ibare yoktu, (genellikle sorularda iflas kararı verilen alacağın tamamına karşılık ayrılmıştır şeklinde yazıyor) 2.sebebi ise bu dönem gider yazılan alacak, eğer tahsil edilirse gelecek dönemde gelir yazılacağından (679 veya 671) karşılık hesabına gerek görmedim.

Hocanın mazeretteki mantığı şu kardeşim beklenmedik bir durummu var at 689 a o beklenmedik durum bittimi at 679 a olay bu kadar basit.
Sınavdada al sana beklenmedik durum işletmeye tazminat davası açıldı buyur karşılık ayır. Adam karşılığı ne halt etmeye 689 a atar en azından 654 e atarsın olur biter ama adam karşılık bile ayırsa işi direkt 689 la işi bitiriyor.

Temmuz sınavında soruda karşılık yok sadece iflas var yani adam bir kere soruda zaten karşılık ayırın dememiş, o firma hakkında teminat varmı yokmu vb. bilgi vermemiş. Türkçesi benim görüşüm dersane ile aynı mazerette gördüğüm adam aynı adamsa bu sorunun cevabı 689 olmalı tabiki bu bana göre yanlış yada doğru olabilir orasını kesin bilemem.

nasıl bir tekdüzen hesap planı kullanıyoruz anlamadım gitti

brüt ücreti 3.000 tl olan evli (eşi çalışmıyor) ve tek çocuğu olan bir işçininödeyeceği gelir vergisini hesaplayınız (brüt ücret 620 tl kabul edilecektir)
gelir vergisi= %15 x (3.000- (420+30+418,50)) = 319,73

-----------------
Yukarıdaki alıntıdır, bu hesaplamayı açabilirmisiniz, AGİ hesabı bana hatalı geldi. 418.50 AGİ imiş. Formüle ederseniz iyi olur.

teşekkürler

2010 yılı AGİ Matrahı : 729,00 TL

Kendisi İçin %50, Eşi İçin %10, Çocuğu için % 7,50 Toplam %67,50

729,00*0,675*0,15 = 73,81

Brüt ücretin fazla olması AGİ yi etkilemez. AGİ yıl içinde ilk belirlenen Brüt ücretten hesaplanır.

yukarıdaki örnekteki 3000 brütü anladımda 620 brüt ne asgari ücretin brütü mü?
319,73 tl ne bulmuş ki orda

bu bir soru muymuş?

gerçekten anlamadım

3000,00 TL yi de yıl içinde hangi aydan itibaren almaya başladı o önemli. Yılbaşından itibaren alıyorsa Gelir Vergisi Matrahı 2.dilime girdiğinden gelir vergisi %20 hesaplanır

Şayet Girmiyorsa 3000,00*0,85*0,15= 382,50

Şayet II dilime Giriyorsa 3000,00*0,85*0,20 = 510,00

sedateroglu ' Alıntı:
3000,00 TL yi de yıl içinde hangi aydan itibaren almaya başladı o önemli. Yılbaşından itibaren alıyorsa Gelir Vergisi Matrahı 2.dilime girdiğinden gelir vergisi %20 hesaplanır

ama agiyi mahsup et diyor galba bundan

SSK Primi 3000,00*0,14= 420,00
İşs Primi 3000,00*0,01= 30,00

Gel Vergisi 3000,00-(420,00+30,00)*0,15 = 382,50

Damga Vergisi 3000,00*0,0066= 19,80

AGİ = 629*0,675*0,15= 63,69

İşçiye Ödenecek = 3000,00-(420,00+30,00+382,50+19,80)+63,69
= 2211,39

* AGİ 629 dan hesaplandı.

Ne sormak istediğinizi anlamadığımdan adamın alacağı net ücreti hesapladım.

arkadaşlar, soruyu yine bu konu içinde isolde arkadaş sormuş ve cevaplamış. Bana da soru-cevap pek anlamlı gelmedi, size de danışayım dedim. Sanırım sadece ben değilim, kafası karışan.

mustafa

_____

Sedat arkadaşım, 0.85 le neden çarptın. Açıklayabilir misin?

mustafa

ekmekci ' Alıntı:
Sedat arkadaşım, 0.85 le neden çarptın. Açıklayabilir misin?

mustafa

Bi sayının %15 i eksiği = O sayının %85 i ile çarpımıdır di mi? Ben de o yüzden önce %14, sonra %1 ini hesaplayıp Brüt ücretten çıkarmak yerine, direkt 0.85 ile çarpmışım. Aynı şey...

Sağol arkadaşım, ben de zaten sonra keşfettim durumu. Çok teşekkürler.

saygılar,

mustafa

Arkadaşlar,
yıl içinde 7 li gider hesaplarını kullanıyoruz, dönem sonunda yansıtma hesaplarıyla onları 6 lı gider hesaplarına aktarıyoruz. Peki, yıl içinde direkt kullanılan 654, 621 gibi hesapları nasıl açıklarız?

saygılar,
mustafa

arkadaşlar merhaba.ben bu siteyi yeni takip etmeye başladım.Yusuf Sürmen Muhasebe 1-2 i tavsiye ediyormusunuz.Yeterlilik sınavı için muhasebe kitabı ihtiyacım var.HAngi kitapları önerirsiniz.?

kitabı al tanımlara çalış ..ys den hiçbir kitap seni geçirmez ..tek düzeni tek tek çalışıcagız...başka yolu yok. .

ekmekci ' Alıntı:
arkadaşlar, soruyu yine bu konu içinde isolde arkadaş sormuş ve cevaplamış. Bana da soru-cevap pek anlamlı gelmedi, size de danışayım dedim. Sanırım sadece ben değilim, kafası karışan.

mustafa

Soru No 4 - Yıl içinde 630,631,632,660,661 nolu gider hesapları işlem görmez. Yıl içinde 750,760,770,780 hesaplarda tutulup yıl sonunda 630,631,632,660,661 nolu hesaplara aktarılırlar. Neden diğer 653,654,655,656,657,658,659 nolu gider hesapları diğer hesaplar gibi işlem görmez. Neden yıl içinde 7 li grupta izlenip yıl sonunda 6 lı hesaplara aktarılmaz mantığı nedir. (soruyu gönderen: Murat)

Cevap Veren 1 (Limpet) -

653....659 no.lu gider hesapları işletmenin kontrolünde olan giderlerden değildir. Giderin oluşması çoğunlukla dış etkenlere bağlıdır. Örneğin; 658-ENFLASYON DÜZELTMESİ ZARARLARI hesabına hedef belirleyemezsiniz. Yada 656-KAMBİYO ZARARLARI hesabına şu kadar zarar edeceğim gibi bir hedef belirleyemezsiniz. İşletme dışı etkenler belirler bu durumu. Bu yüzden 7. grup maliyet hesapları çalışma prensiplerine göre giderin takibi, yansıtması, farkları gereksiz ve anlamsız olacağından dolayı direkt 6.grup hesaplarda takip edilmektedir. Ayrıca bu giderler direkt olarak işletmenin mal ve hizmet üretim maliyetini (yada ticari faaliyet maliyetini) oluşturan giderlerden değildir. Gerçekleşme ihtimali olan giderlerdendir. Gerçekleşmemesi de mümkündür. Örneğin; işyerinde işçi çalıştırmak zorundasınız ancak kambiyo zararı oluşmayabilir. İşçinin gider planlamasını yapmak zorundasınız. Oluşan farkların sebeplerini araştırabilirsiniz. Ancak şu kadar kambiyo zararı edeceğim diyemez, neden zarar ettim diye araştıramazsınız. 7. grup hesaplarda bu dediğiniz giderlere de hesap oluşturduğumuzu farzedelim; İşletmelerin büyük bir çoğunluğu tarafından bu hesaplar kullanılmayacak ve ihtiyaç duyulmayacaktır. diye düşünüyorum.

Cevap Veren 2 (Eren) -

7 li hesaplar işletmenin faaliyet konus içinde yapılan giderlerin takip edildiği hesaplardır.Ama söylemiş olduğunuz 653 654 gibi hesaplar işletmede beklenmedik olaylardan yada işletmenin faaliyeti dışında elde ettiği gelir ve yaptığı giderlerdir. Amaç normal faaliyet sonucu maliyetlerin görülmesidir.

(muhasebedersleri.com) sitesinden alıntı