Zamanaşımı

karakaya_

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Kas 2010
Mesajlar
186
Konum
istanbul
merhaba
2006 yılı kurumlar vergisinde dönem içindeki geçici vergiler ödendi gibi gösterilmiş
vergi dairesi 2012 yılında bununla ilgili vergi borcu tahakuk ettiriyor

vergiyi doğuran olay 2006 olarak gördüğümüzde zamanaşımı 5 yıl dolmuş oluyor acaba kurumlar tahakuk tarihi olan 2007 yimi baz alıyorlar ?
 
Ynt: Zamanaşımı

Evet 2007 yılı baz alınıyor. Zaman aşımı dolmamıştır. Ödenmeyen geçiçi vergiler zaten 2007 nisan ayında terkin edilir. Dolayısıyla burada alacak halinde dönüşen vergi kurumlar vergisidir. Olay 2007 yılında gerçekleştiğine göre zaman aşımı 31.12.2012 tariihnde biter.
 
Ynt: Zamanaşımı

VUK md.114'e göre zamanaşımı süresi vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği yılı takip eden 5.yılın son günü dolar. Tarh zaman aşımının hesaplanmasında beyanname verme ve beyana bağlı tahakkuk sürelerinin bir önemi yoktur.

2006 yılı Kurumlar Vergisi ve 2006/4 Geçici Vergi Dönemleri açısından hesap dönemi 31.12.2006 tarihinde kapandığı için zamanaşımı süresi de 31.12.2011 tarihinde dolmuştur. Bu itibarla vergi dairesinin yaptığı işlem kesinlikle hukuka aykırıdır. Vergi dairesi durumu yılbaşından önce tespit edip, ikmalen tarhiyat yapacaktı, yapmamış.
 
Ynt: Zamanaşımı

Ben farklı düşünüyorum. Şöyleki, 2006 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesi 2007 yılı Nisan ayında veriliyor. 2007/Nisan ayında Tahakkuk etmesi gereken Kurumlar Vergisinden Haksız bir şekilde ödenmeyen geçiçi vergiler mahsup ediliyor. Yani zaman aşımına konu geçiçi vergilerin mahsubu işlemi 2007 nisan ayında verilen beyanname ile yapılıyor. Buna göre zaman aşımı Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verildiği takvim yılını takip eden 2012 yılının sonunda dolacaktır.
 
Ynt: Zamanaşımı

O halde vergi hukuku ile ilgili temel bir bilgiye geri dönelim. Bildiğiniz üzere vergilendirme süreci 5 temel aşamadan oluşmaktadır.

1-Vergiyi doğuran olay
2-Tarh
3-Tebliğ
3-Tahakkuk
4-Tahsilat

VUK md.114'e göre zamanaşımı süresi çok açık bir biçimde 1.aşama olan vergiyi doğuran olaya bağlanmış, oysa siz 4.aşama olan tahakkuka göre zamanaşımını hesaplıyorsunuz. Eğer sizin iddianız doğruysa şu anda 2006 yılına ilişkin örneğin kurumlar vergisi incelemesi yapılabilir, çünkü hesap dönemi 31.12.2006'da kapandı(vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği tarih), beyannamesi Nisan 2007'de verildi.(tahakkuk tarihi)
 
Ynt: Zamanaşımı

Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar. madde.114
Koray bey, ne demek istediğimi size tam olarak anlatamadım.
Şöyleki, Mükellef 2007 yılı nisan ayın mahsup edilmeyecek bir geçiçi vergi'yi Kurumlar Vergisinden mahsup ediyor. Bir vergilendirme hatası yapıyor. Yani vergi alacağı 2007 yılında doğuyor. Burada sizinle ayrılıyoruz. Siz burada vergi alacağı 2006 yılına ait diyorsunuz. Bende bu aşamada diyorumki, bu asıl 2006 vergilendirme dönemine ait işlemlerden doğan kurumlar vergisi değil. Bu vergilendirme hatası nedeniyle asıl vergi alacağı 2007 yılı nisan ayında doğuyor. Çünkü daha önce geçiçi vergi halinde olan alacak nisan ayında geçici vergi terkini yapılarak kurumlar vergisi alacağı haline geliyor.
 
Ynt: Zamanaşımı

Size katılmıyorum geçici verginin kendisi de ödenmeden mahsup edilmesi de 2006 yılı kazançlarına ilişkin bir hata değil mi? Daha önce de belirttiğim gibi bu mantıkla devam edersek 2006 yılına vergi incelemesi de yapılabilir o halde.
 
Ynt: Zamanaşımı

Ayrıldığımız bir nokta daha, farklı bilgi paylaşımları çok faydalı oluyor :)
 
Ynt: Zamanaşımı

kanun açık şekilde vergiyi doğuran olaydan bahsetmektedir. geçici verginin indirim konusu yapılması ile vergi doğumunun alakası yoktur. zaten son dilim geçici vergide 31.12... tarihine kadar işlemi kapsamaktadır. nisanda tahakkuk etmesi önemli değildir. dediğiniz mantığa göre 2006/12 kdv de 2007 de verildiği ve tahakkuk ettiği için zamanaşımına girmezki bu kanuna açıkça aykırılık oluşturur.
 
Ynt: Zamanaşımı

VUK Md 25 atlamayın. Beyan edilen vergi Tahakkuk fişi ile tarh ve tahakkuk eder. Burada inceleme sonucu 2006 yılında eksik kazançtan matrah farkı bulunarak ödenmesi istenmemiş ki! Beyanın dolayısı ile tahakkuk fişinin hatalı olmasından dolayı işlem yapmış ve haklılar.
 
Ynt: Zamanaşımı

molyer ' Alıntı:
geçici verginin indirim konusu yapılması ile vergi doğumunun alakası yoktur.
Mahsup demek istediniz sanırım, sizin gözden atladığınız çok önemli bir husus var. Buna göre mükellef 2007/nisan ayındaki beyannamede hatalı mahsup yapmış durumdadır.
Burada bir vergilendirme hatası var. Lütfen bu yoruma dikkat edin. Başka durumlarda size katılıyorum. Ancak bu durum özel ve alakası elbette vardır.
 
Ynt: Zamanaşımı

Vergilendirme hatası olsa bile hataların düzeltme süresi VUK md.126'da VUK.md.114'e yapılan atıf nedeniyle vergi alacağının doğduğu tarihten itibaren 5 yıldır. VUK.m.126'da hatanın yapılmasından itibaren 5 yıl dese size katılırdım Mohicans. O halde yine benim dediğim yere geri dönüyoruz hesap dönemi 31.12.2006'da kapandığı için ne mükellef lehine ne de aleyhine düzeltme işlemi 31.12.2011'den sonra yapılamaz.
 
Ynt: Zamanaşımı

Aşağıdaki 126. maddeye göre düzeltme işlemlerinde zaman aşımı 1 yıl uzamaktadır.
DÜLZELTMEDE ZAMANAŞIMI:

Madde 126 - 114 üncü Maddede yazılı zamanaşımı süresi dolduktan sonra meydana çıkarılan vergi hataları düzeltilemez. Şu kadar ki, düzeltme zamanaşımı süresi:

a) Zamanaşımı süresinin son yılı içinde tarh ve tebliğ edilen vergilerde hatanın yapıldığı;

b) (Değişik bent: 23/06/1982 - 2686/26 md.) İlan yolu ile tebliğ edilip vergi mahkemesinde dava konusu yapılmaksızın tahakkuk eden vergilerde mükellefe ödeme emrinin tebliğ edildiği;

c) (Ek bent: 04/12/1985 - 3239/11 md.) İhbarname ve ödeme emri ilan yoluyla tebliğ edilen vergilerde 6183 sayılı Kanuna göre hacizin yapıldığı;

Tarihten başlayarak bir yıldan aşağı olamaz.
 
Ynt: Zamanaşımı

Bizim olayımız a/b/c bentlerinden hangisine giriyor ? Bu üç bendin örnek olayla bir ilgisini kuramadım.
 
Ynt: Zamanaşımı

karakaya_ ' Alıntı:
merhaba
2006 yılı kurumlar vergisinde dönem içindeki geçici vergiler ödendi gibi gösterilmiş
vergi dairesi 2012 yılında bununla ilgili vergi borcu tahakuk ettiriyor

vergiyi doğuran olay 2006 olarak gördüğümüzde zamanaşımı 5 yıl dolmuş oluyor acaba kurumlar tahakuk tarihi olan 2007 yimi baz alıyorlar ?
Yukarıdaki sorudada açıkca görüldüğü üzere, Vergi idaresi bu işlemi yaptığına göre, bir ilişiği vardır.
 
Ynt: Zamanaşımı

Bunu sizden beklemezdim Mohicans, vergi daireleri mevzuata aykırı bir sürü işlem yapıyor, hepsine bir bildikleri vardır deyip geçmek olmaz.
 
Ynt: Zamanaşımı

Öyle bir şey demedim, :) (soruyu soran kişi tam detaylı bilgi vermediğinden) sorudan anladığım kadarıyla zaten ilgili kişi bunun zaman aşımına uğradığı beyan etmiş. Buna rağmen vergi dairesi düzeltme zaman aşımı nedeniyle işlem yapmaya devam etmiş gibi görünüyor. Sorudan bu anlaşılıyor.
 

Benzer konular

Üst