Bir Uzmanlık Sorusu?

Üyelik
17 Nis 2007
Mesajlar
11
Bir uzmanlık sorusu daha sormak istiyorum.Diyelimki benim devlete ödeme gücümün üzerinde borcum var.icra işleri başladı.bu sırada Allah gecinden versin aile büyüğü vefat etti ve bana ve aileden iki kişiye daha (anne ve ağbi)bir ev miras kaldı. Bu durumda ne olur? Bilen var mı?
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

Şimdi devlete borcun varsa işlem farklıdır. Devlet alacakları AATÜK tabidir. özel ise farklıdır o ise İİK tabidir.
Borç ortadan kalkmaz. Eğer miras red edilmezse, verese(Varisler) hem değerleri hem de borçları devir alırlar.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

eğer mirası reddetmez ise kalan miras haczedilir. red edersede haciz edecek kurum mal kaçırıldığından dava eder.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

Miras red edilirse muhatap devlet olur. Reddi miras müessesinin anlamı budur.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

Sn. Zeki


Teşekkürler güzel bir özelge bulmuşun.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

miras reddedilirse varislerin hiçbir sorumluluğu yoktur. ancak, aksi durumda miras kabul edilirse tüm malvarlığı ile sorumluluk söz konusu olur
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

Bana cevaplarda bir yanlışlık var gibi geldi.Konuyu biraz daha açayım.Bir hanım eşiyle ortak LTD.ŞTİ. kuruyor.Yapılan işten anladığından değil mecburiyetten.Hisselerin bir dönem çoğu onda bir dönem azı.Sonra işler kötüye gidiyor ve sorumsuz eş intihar ediyor.Geride eşini ve üç küçük çocuğunu bırakarak.Ölen eş borçtan başka hiçbir şey bırakmadığı için miras reddedildi.Fakat şirket ortağı olduğu için kendi hissesini ödemek zorunda.vergi dairesinden ödeme emri geldiki gücünün çok üzerinde çünkü sadece ölüm aylığı alıyorlar borcu ödemeye ömrü yetmez faizde işliyor.Şimdi bunun derdi ailesinden miras yoluyla buna kalabilecek olan daireye el konurmu malum birde kira vermek zorunda kalırsa durumu daha da zor.Ayrıca miras sadece buna kalmıyor abisi ve annesi var. budurumda ne oluyor acaba.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

cevabımı iyi okyunuz. Mirası red etmezse ailesinden kalacak daire haciz edilir.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

galiba küçük bir ayrıntıyı atlıyoruz

eğer varis mirası kabul ederse murisin borçlarından
kendine isabet eden kısmına karşı sadece aldığı miras ile değil
tüm malvarlığı ile sorumludur.
örn.
murisin 2 varisi var
10000 ytl vergi borcu var
varisler mirası kabul etti
dolayısıyla her bir varis 5000 ytl için sadece terekeden aldığı
mal kadar sorumlu değil her varis 5000'er ytl için tüm malvarlığı ile sorumlu
olacaktır.6183 s.k.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

sn ademm Ya benim ya da sizin yanlış anladığı bir yer var.Sizin anlatmanızdan ölen kişinin borçlarından varislerin nasıl sorumlu olacağının cevabı çıkıyor.benim sorumda ise vergi borcu olan varislerden biri.Yani varislerden birinin borcu nedeniyle diğer iki variste mağdur mu? oluyor.Onların haklarını koruyacakları bir kanuni yol yok mu?
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

Borçlu olan kişiye mirastan pay düştüğünde sadece kendisine kalan kısma haciz konabilir. Diğer mirasçıların hisselerine bir şey olmaz. Örneğin bir apartman dairesinin 1/2 si borçluya miras kaldıysa diğer mirasçının 1/2 payına haciz konulamaz, çünkü borçlu olan o kişi değildir. Sadece borçlunun 1/2 hissesine haciz konabilir.
 
Ynt: Bir Uzmanlık Sorusu?

borcu olan varisin borcundan dolayı diğer haksahiplerinin sorumluluğu olamaz ama diğer haksahiplerinin mağdur olacağı bir konu var oda borcu olan varisin borcunu ödememesini devam ettirmesi durumunda alacaklının borcu olan varisinde hissesi bulunan arazi, konut vs. taşınmazlara icra kanalıyla satış isteyerek değerinin altında sattırıp diğer varislere sıkıntı verebilir sonuç itibariyle borçla alakası olmayan kişilerin kaybı değerinden daha aşağıya icra kanalıyla mallarının satılması olacaktır
 
Üst