Halihazırda bir şahıs işletmesi olan kişinin ikinci işletmeyi kurması meselesi

Üyelik
22 May 2010
Mesajlar
3
Konum
istanbul
halihazırda bir şahıs işletmesi (konfeksiyon atölyesi) olan kişi, mükellefi olduğu vergi dairesi sınırları içerisinde başka bir işyeri kiralayarak bilgisayar ve iletişim alanında faaliyet gösterecek yeni bir şahıs işletmesi kurmak istiyor.

soru 1. aynı vergi dairesi sınırları içinde aynı kişiye ait iki farklı mükellefiyet tesis edilebilirmi. edilebilirse nasıl edilebilir? edilemezse neden edilemez?
soru 2. farklı vergi dairesi sınırları içerisinde böyle bir mükellefiyet tesis edilebilir mi? nasıl-neden
soru 3. eğer mükellefiyet tesis edilebiliyorsa, bu iki işletme arasında nasıl bir bağ olur.
soru 4. eğer mükellefiyet tesis edilemiyorsa, bu kişi iki farklı işyerinde iki farklı iş koluyla faaliyet gösterebilmenin pratik yolunu nasıl geşiştirebilir.(şirket kurmayı kesinlikle istemiyor)
soru 5. eğer mükellefiyet tesisi mümkünse hangi evrakların hazırlanarak nerelere verileceğinden tutup yoklama memurunun incelemeye geleceği ana kadar yaşanacak olan süreci maddeler halinde sıralarsanız sevinirim.
final imtahanı gibi oldu kusura bakmayın.:)) herkesin birşeyler yazması çok önemlidir. konuya ilişkin farklı bakışlar anlamayı kolaylaştıracaktır. herkese cevaplar için teşekkür ediyorum
 
Ynt: Halihazırda bir şahıs işletmesi olan kişinin ikinci işletmeyi kurması meselesi

Açacağı iş yeri şube olacak dilekçe(Ne iş yapacağını belirtin) ve kira kontratı ile başvuracaksınız. Yoklama tutulacak o kadar.

Bağlı olduğunuz daire sınırları içerisinde değilse bağlı olduğu daireye stopajı dairenize vereceğinize dair bir dilekçe yazın.

Bir şahıs türkiyede faal bir mükellefiyeti varsa başka bir mükellefiyet açamaz sadece şube açabilir.
 
Ynt: Halihazırda bir şahıs işletmesi olan kişinin ikinci işletmeyi kurması meselesi

evet aknsbs 'nin dediği gibi, bir dönem biz de çok araştırdık, şahıs mükellefiyeti varsa türkiye'nin neresinde olursa olsun başka mükellefiyet açılamıyor, şirket faaliyet alanına yeni iş kolunu da eklediğinizi belirten bbir dilekçe ile şube açılışı gibi yapacaksınız, aynı vergi dairesi alanında ise dilekçe kira kontratı yeterli, yoklama tutulur, başlarsınız, farklı vd alanında ise şubenin vd.sine açılışta verilen tüm evrakları (kira kontratı, imza beyanı, kimlik fotokopisi, ikamet vb..) verip yoklama tutturup yoklama fotokopisi ve bir dilekçe ile de merkez vd.ne başvuracaksınız.
 
Üst