fonradar

Sigortalı Taşımacılık Belge Düzeni

dün bir meslektaş bana evden eve nakliye yapan bir müşterisi firmanın "eşya taşırken taşıdığı eşyalara taşıttıranın isteği üzerine sigorta yaptıklarını" ve bu sigorta beledini nasıl kayıt edeceğini sordu cevaplarınızı bekliyorum saygılar,

Taşıma süresine göre direkt veya gelecek aylara gider kaydı yapılarak giderleştirilmelidir.

biz faturayı keseniz fakat burda sormak istediğim sigorta bedeline kdv hesaplanacakmı faturada gösterilecekmi
örneğin 500+90 kdv anlaştık toplam 590 tl ye taşıyacağız 50 tl de sigorta bedeli 640 tl

[TD="width: 76"] Kanun Ad [/TD]
[TD="width: 594"]KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU[/TD]

[TD="width: 76"] Madde No [/TD]
[TD="width: 594"]20[/TD]

[TD="width: 76"] Kapsam [/TD]
[TD="width: 594"]
ecblank.gif
[/TD]

[TD="width: 630, colspan: 2"]
1. Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir.
2. Bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder.
bu maddeye göre zannedersem sigorta matraha dahil edilip kdv hesaplanması gerektiğidir

[/TD]

Bu sigorta poliçesini gidere kayıt edip, maliyetlerinizin içine koyup müşteriye de üzerinden kdv hesaplanarak yansıtılması gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta bu sizin bir satış ve pazarlama giderinizdir.Tabi burada sigortayı yaptıran siz iseniz bu şekilde düşünmek gerekir.
Ancak müşterinin malını, eşyasını eşya sahibinin adına sigorta ettiriyorsanız bu durumda "dekont" kullanarak bunu kdvsiz olarak yansıtabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bu sigorta poliçesini gidere kayıt edip, maliyetlerinizin içine koyup müşteriye de üzerinden kdv hesaplanarak yansıtılması gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta bu sizin bir satış ve pazarlama giderinizdir.Tabi burada sigortayı yaptıran siz iseniz bu şekilde düşünmek gerekir.
Ancak müşterinin malını, eşyasını eşya sahibinin adına sigorta ettiriyorsanız bu durumda "dekont" kullanarak bunu kdvsiz olarak yansıtabilirsiniz diye düşünüyorum.

Evet bu doğru bir saptama.
Eğer sigorta poliçesi taşıtan adına kesilmiş ise kdv söz konusu olmaz.
Ancak faturaya da eklenmemesi gerekir. Faturaya eklenecekse maliyete de eklenir.