Serbest Bölgeye Kesilen Faturayı Beyanda Göstermek

Minik

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Ocak 2009
Mesajlar
555
Konum
İSt.
Merhabalar.. İlk defa serbest bölgeye fatura kestim. Kdvden muaf. Beyanda hangi satırda gösterilmeli? Başka detayları var mıdır?
 
Karşı firmanın kdv muafiyetiyle ilgili daireden alınan yazısı olmalı. Hangi madde ise; hem faturayı keserken ilgili maddeyi yazıp, hemde beyannemede ona göre beyan ediyorsunuz.
 
Merhabalar.. İlk defa serbest bölgeye fatura kestim. Kdvden muaf. Beyanda hangi satırda gösterilmeli? Başka detayları var mıdır?

Beyannamede,

TABLO-8 TAM İSTİSNA KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER
Mal yada Hizmet vermişseniz kodu değişir.

Mal ihracatı kodu 301 KDVK MD NO 11/1-a
Hizmet ihracatı kodu 302 KDVK MD NO 11/1-a

İyi Günler.
 
Serbest bölgeye mal mı sattınız, hizmet mi? Bunu bilmeden hangi maddeye göre istisna olacağını da bilmemiz mümkün değil.
 
Sayin koraykarakaya,

Mal ve hizmet durumuna gore hangi kod ve kanun maddesi oldugunu belirtmistim.
Cevabinizi yazarken mal ve hizmet islemlerine ait yakin tarihte benim bilmedigim kanun maddesimi degistede bu cevabi yazdiniz?.

İyi Gunler.
 
Sayin koraykarakaya,

Mal ve hizmet durumuna gore hangi kod ve kanun maddesi oldugunu belirtmistim.
Cevabinizi yazarken mal ve hizmet islemlerine ait yakin tarihte benim bilmedigim kanun maddesimi degistede bu cevabi yazdiniz?.

İyi Gunler.

Sayın Demiral serbest bölgeye mal teslimi istisna, ama serbest bölgeye hizmet teslimi hizmet ihracatı istisnasına girmez. Türkiye’den Serbest Bölge’ye yapılan hizmetlerde, Serbest Bölgeler Kanunun 6. Maddesi gereği yurt dışı olarak kabul edilmediğinden hizmet ihracında KDV’den istisna olması mümkün değildir.

Ancak eğer verilen hizmet fason işçilik hizmeti ise 11/1-a ve 12/3 maddeleri uyarınca, eğer hizmet bifiil serbest bölge içinde ifa edilmişse KDV 17/4-ı'ya göre KDV'den müstesna olacaktır.

Yani kısaca sadece ve sadece serbest bölgeye fason işçilik hizmeti ihracatı varsa 302 kodu kullanılabilir.
 
Son düzenleme:
"
BaşlıkSerbest bölglere verilen teknik destek hizmetlerinde KDV istisnası hk.
Tarih15/04/2011
SayıB.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14011-18-233
Kapsam
ecblank.gif
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)
Sayı
:
B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14011-18-233
15/04/2011
Konu
:
Dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin yurtdışından ithal ettiği ürünlerin satışını ve satış sonrası destek hizmetlerini sağladığı, serbest bölgelere yaptığınız satışlarda ve satış sonrasında vermiş olduğunuz teknik destek hizmetlerine ilişkin düzenlenen faturalarda KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda müşterilerinizle ihtilaf yaşadığınızdan bahisle; serbest bölgelere yapılan telefon santrali, telefon makinesi, telsiz telefon, audio/video konferans satışlarında ve bu ürünler için serbest bölge içinde verilen servis, işçilik ve tamir hizmetleri ile serbest bölge dışında verilen işçilik ve tamir hizmetlerinin KDV ye tabi olup olmadığı konusunda görüş talep edilmektedir.Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesinde ihracat teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu; 12 nci maddesinde ise serbest bölgedeki alıcıya yapılan teslimin, teslim konusu malın serbest bölgeye vasıl olması şartıyla ihracat teslimi sayılacağı hükme bağlanmıştır. Öte yandan, Kanunun 17/4-ı maddesine göre serbest bölgelerde verilen hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.Buna göre, firmanız tarafından:- serbest bölgeye yapılan mal teslimleri, ihracat istisnası kapsamında,- söz konusu mallara ilişkin olarak serbest bölge sınırları içerisinde verilen servis, işçilik ve tamir hizmetleri ise Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-ı maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna olacaktır.Ancak, firmanızca serbest bölgeye teslim edilen mallara ilişkin olarak serbest bölge sınırları dışında verilen işçilik ve tamir gibi hizmetler genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi olacaktır."
 
Biraz geç gördüm cevaplarınızı. Çok teşekkür ederim ilginize.
 
Sayın Formdaşlarım

Ben burda Sayın Koray beye bir ilave yapmak istiyorum.Serbest BÖLGELERDE verilen hizmetlerin KDV'den İstisna Serbest BÖLGELERE verilen hizmetler ise KDV'ye tabidir. Yani SMMM hizmet işini Serbest Bölgede veriyorsa KDV yok.Fakat bu hizmeti Serbest Bölgenin dışından yani bürodan veriyorsa Serb.Mes.Makbuzunu KDV'li düzenlemelidir.

Saygılar

Ferhat
 
peki konuya ek olarak soruyorum. serbest bölgedeki şirkete araba kiralıyorum, her ay fatura keseceğim. istisna kapsamına girer mi? yoksa +kdv mi kesmeliyim? araç kira faturalarını

bu şirket aracı hem serbest bölgede kullanacak hemde yurt içinde sonuçta :)
 

Benzer konular

Üst