fonradar

Yurtiçinde Çalışan Yurtdışı Firmasına Mal Satımı İçin Fatura Kesmek

Üyelik
10 Ara 2014
Mesajlar
3
Konum
Gaziantep
İyi günler;
Merkezi yurtdışında olan ve yurtiçinde santral yapan bir firmanın türkiye'ye bağlı bir vergi numarası yok. Bu firma bir yurtiçi firmasından mal alıp, o malı yurtiçinde yaptığı santralde kullanmak istiyor. Bu durumda yurtiçi firması malı satarsa faturasını nasıl kesecek (yani vergi numarası olmayan bir yurtdışı firmasına kesebilir mi)? Bir de kesebilirse para direkt yurtdışından yurtiçindeki şirket hesabına yatarsa bir problem olur mu? Hesaplar incelendiğinde bu durum anlatıldığında kabul edilir mi, yoksa mal yurtdışına çıkmadığı için mutlaka para transferi yurtiçi bir bankadan mı yapılmak zorundadır?
:confused:
Teşekkürler...
 
Fatura kesilmesinde bir sıkıntı yok, kdv hesaplayarak kesebilirsiniz. Bedeli de yurtdışından gelebilir. Asıl sorun Bs bildiriminin nasıl yapılacağı hususunda... Geçtiğimiz aylarda bir Suriye vatandaşına 5000 TL.nin üzerinde satış yapan firmanın Bs formunda satışı gösteremedim. 2222... koduyla bildirsen ihracat değil, bildirmemek ayrı sorun.
 
Sayın mohican83

Valla ben inan anlamadım.

''Merkezi yurtdışında olan ve yurtiçinde santral yapan bir firmanın türkiye'ye bağlı bir vergi numarası yok.

''Bu firma bir yurtiçi firmasından mal alıp, o malı yurtiçinde yaptığı santralde kullanmak istiyor.''

--İnan çok ilginç.Vergi numarası yok Ticari faaliyeti var.


Firmanın vergi numarası yoksa bu irtibat bürosu mu ? İrtibat bürosu ise ticari faaliyeti olmaz.Yabancı firmaların İrtibat buroları ticari faaliyette bulunamaz.


Bunun dışında bulent249 arkadaşımın dediği gibi
Fatura kesilmesinde bir sıkıntı yok, kdv hesaplayarak kesebilirsiniz. Bedeli de yurtdışından
gelebilir.(Tevsik edilebildiği sürece)

Fakat Gelir ayağı ve vergisi bu nasıl olacak ? Burda bence hatalı bir uygulama veya soruda eksik var
 
Ferhat beyin dediği gibi. Vergi numarası olmadan Türkiye'de faaliyet yapamaz. Personel çalıştıramaz muhakkak vardır.
 
Sayın ferhat, ugurcadir ve bulent249 beyler;

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

Size bu şirketle çalışan bir yurtiçi firmasının kestiği faturayı gönderebilirim (Buraya yükleyemiyorum resim olarak). Bu fatura bir hizmet faturası gerçi ama bu konuda yardım ederseniz sevinirm.

Saygılarımla.
 
Hizmet olduğu için büyük olasılıkla yurtdışında hizmet verdim diye kdv siz olarak kesmişlerdir.
 
Sayın mohicans83;
İyi günler;

--Merkezi yurtdışında olan ve yurtiçinde santral yapan bir firmanın türkiye'ye bağlı bir vergi numarası yok. Bu firma bir yurtiçi firmasından mal alıp, o malı yurtiçinde yaptığı santralde kullanmak istiyor. Bu durumda yurtiçi firması malı satarsa faturasını nasıl kesecek (yani vergi numarası olmayan bir yurtdışı firmasına kesebilir mi)?

**Fatura kesilmesinde bir sıkıntı yok, kdv hesaplayarak kesebilirsiniz. (Bu arada yurtdışı firmalarının hepsinin Vergi numarası vardır. TAX NUMBER veya TAX ID diye geçer)

--Bir de kesebilirse para direkt yurtdışından yurtiçindeki şirket hesabına yatarsa bir problem olur mu?

**Olmaz.

--Hesaplar incelendiğinde bu durum anlatıldığında kabul edilir mi, yoksa mal yurtdışına çıkmadığı için mutlaka para transferi yurtiçi bir bankadan mı yapılmak zorundadır?

**Tevsik edilebildiği sürece sıkıntı olmaz.mutlaka paranın transferinin yurtiçi bir bankadan mı yapılması zorunluluğu yok

Teşekkürler...[/QUOTE]
 
Üst