4/a Lı İken Şirket Ortağı Olan

Üyelik
13 Şub 2015
Mesajlar
10
Konum
trabzon
anne babama ait şirkette 4/a ssk lı olarak çalışırken 2009 yılında babamın vefat etmesi dolayısıyla şirket ortağı oldum.Bu olaydan sonra yine hiç ara vermeden 4/a lı olarak devam ettim.
bu konuyla ilgili değişik yorumlar mevcut.yalnız 2009/37 SGK il müdürleri dayılı genelgede önce başlayan sigortalılık esas alınır diyor.
bu konuyla ilgili bilgisi olanlardan yardım bekliyorum
 
01.10.2008 yılından sonra ortak olduğunuzdan dolayı kendi şirketinizde 4/a sigortalı olamazsınız. Ortaklık başlangıç tarihinden itibaren 4/a sigortalılığınızı sona erdirip 4/b zorunlu sigortalılık kapsamında prim ödemeniz gerekiyordu. Eğer ortaklığınız 01.10.2008 öncesi başlamış olsaydı o zaman 4/a sigortalılığınızı devam ettirebilirdiniz kesinti olmadığı sürece.
 
sonradan farkettim . bu durumda ödenen primlerin akıbeti konusunda veya geçen günlerin kazanımı konusunda ne yapabilir?:(
 
Bunlar için hem işyeri hem de şahıs olarak SGK ya dilekçe vermeniz gerekecektir. Mahsup ediyorlarlar. İşveren primini de mahsup ediyor ancak İPC kesiyor.
 
bu durumda geçen yaklaşık 6 yıllık dönemi kazabilmemiz mümkün olacakmıdır

Tabi 10 yıla kadar zaman aşımı var. Ancak SGK alacağına faiz işletiyor galiba. Normalde borcuna da yapması lazım. Hesaplattırmak lazım. 4a işveren payı ile birlikte 4 b den fazla ama . İPC de var.
 
Şirket ortağıda aş mi ltd mi daha doğrusu zorunlu 4-b kapsamında bir ortaklık mı?
Örn; aş ortağı ama yönetimde değil sadece ortak ise 4-b olamaz. Eeee diyeceksiniz kendi şirketinde de sigortalı olamaz. Her ne kadar kanunda bu durum öngörülmemişsede ya 4-a devam ettirilir yada ne 4-a ne 4-b sigortalısı olamayacağından sigortasız durumda sayılacak ve gss veya isteğe bağlı sigorta olarak devam edecek.
 
nizam bey cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim yalnız ukalalık olarak görmeyin lütfen sadece bir çıkış yolu arayan biri olarak bahsedilen genelgede 2009/37 6.1-1 ve 6.1-2 bölümününü incelemenizi rica ediyorum.
 
nizam bey cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim yalnız ukalalık olarak görmeyin lütfen sadece bir çıkış yolu arayan biri olarak bahsedilen genelgede 2009/37 6.1-1 ve 6.1-2 bölümününü incelemenizi rica ediyorum.


Estafurallah, onun amacı farklı. Ben uygulamadan söz ediyorum. Bu sigortalılığın önceliği işi zaten çok karmakarışık SGK ya asla laf anlatamazsın.
 
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (2008 Ekim ayının başı yürürlük tarihi) "Kişilerin kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4 üncü maddenin (a) bendi kapsamında sigortalı olamayacağını" söylüyor. 2009/37 sayılı Genelge'nin bahsettiğiniz kısımlarına baktım ancak sizin durumunuzu farklı yorumlayan bir hükmünü göremedim. 2009/37 sayılı Genelge'yi yürürlükten kaldıran 2013/11 sayılı Genelge'de daha geniş hükümler var, orada da bu yönde bir hüküm bulunmamaktadır. Kaldı ki genelgelerde kanunun net olarak olmaz dediği bir durum olabilir diye yorumlanamaz.
5510 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin beşinci fıkrasında, “... sigortalının sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler birinci fıkraya göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir” hükmü yer almaktadır. Bu hükme istinaden 4/1-a kapsamında ödediğiniz primlerinizin sigortalı hissesine denk gelen kısmı geçerli sigortalılığınız olan 4/1-b kapsamına aktarılacaktır. Diğer kısım ortağı olduğunuz şirketin payı olduğundan dolayı aktarılmayacaktır. Aktarma işlemlerinde daha detaylı bilgi için SGK'nın 2014/28 sayılı Genelge'sini inceleyebilirsiniz.
 
bu konuyla ilgili alo170 çalışma bakanlığını hattını aradağımda 2007 den bu yana 4/a lı olduğunuz için 4/b li olmanıza gerek yok diyor ne yapacam şaşırdım kaldım
YARDIM LÜTFEN
 
2007 den beri 4a sigortalı olabilirsiniz ancak ortaklığınız 01.10.2008 den sonra başlamış. O yüzden ortaklığınızın başladığı tarihten itibaren 4a sigortalılıktan çıkış olup 4b zorunlu sigortalılığa geçiş yapmanız gerekiyordu. Alo 170 hattındaki kişi ortaklığınızın da 2007 de başladığını düşünerek o cevabı verdi muhtemelen. Ortaklığım daha sonra başladı deseydiniz bizim söylediklerimizi söyleyecekti. Eğer 2007 den beri hem ortak hem 4a sigortalı olsaydınız o zaman sorun yoktu. Ancak 2007 de ortak değil sadece sigortalı çalışandınız. Ortaklık 01.10.2008 den sonra başladığı için 4/a sigortalı olamazsınız.
 

Benzer konular

Üst