Babs Formu Hk.

pardon1986

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Eki 2013
Mesajlar
153
Konum
Tokat
Merhabalar herkese kolay gelsin. Syn meslek mensupları bir mükellefimize ba-bs formundan dolayı ceza geldi. Cezanın sebebi form da mükellefin kendi tc numarasının yazılması bunla ilgili emsal mahkeme kararı var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
 
Arkadaşlar bu konuyla bilgisi olanlar paylaşırsa memnun olurum
Üstat biz de de aynı hata bir firmada hatt 9 ay mevcut yani müşteri unvan doğru tutar doğru ancak sisteme müşteri vergi no yerine mükellefin kendi nosu yazılmış
Biz de bekliyoruz cezaların kesilmesini
Burada vergi nosunun hatalı olması cezayı gerektiriyor ve bununla ilgili mahkeme kararı vs yoktur konuyu çok araştırdım
Yapacağınız önce vergi dairesine yazı yazıp durumun maddi hata olmadığı sadece yanlışlıkla yapıldığı şeklinde vergi dairesinden çözmek ancak yine de ceza gelirse bence mahkemeye gidin ben ceza geldiğinde öyle yapacağım
Kolay gelsin
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu konuyu farklı bir örnekle inceleyelim. Muhtasar beyannamelerde örneğin SM stopajı var ve kişinin TC kimlik numarasını yanlış bildirdiniz. Bu bildirimi düzeltmek için yeniden düzeltme beyannamesi verirsiniz ve sadece DV çıkar ki bu doğaldır. BA BS formlarında da verilen beyanda benzer bir hata varsa yapacağınız şey beyanı düzeltmek olacaktır. Akabinde aynı örnekle dava yoluna gitmek. Matrah / Adet / Ünvan farkı yoksa bu nedenle yapılan bir düzeltmede ceza kesilmesi Vergi Cezası anlayışına dahi aykırı.
 
2012-1 iç genelgede durum izah edilmiş. Fakat iç genelge malumunuz resmi gazetede yayınlanmaz sadece kurumlar arasında dolaşır. Mahkeme yoluna gitmek istiyoruz ama masraf ödeyeceğimiz cezayı geçerse diye tereddüt içindeyiz. Çok masum bir hata isim/adet/rakam doğru ama tc yanlışlıkla vergi mükellefinin tc si yazılmış. Diğer acı olay gider pusulası düzenlediğimiz kişi de çıktı yani kendi kendimizi ele verdik anlayacağınız. Vergi dairesi ile uzlaşma yoluna gidilebilir mi?
 
Artık şu babs cezalarına ne zaman çözüm bulacağız. Bu kadar yüksek olmasına anlam veremiyorum. En azından bs matrahı etkilediği için o kadar ceza olabilir ama ba da olmasın
 
Bir konuda da fikriniz öğrenirsem sevinirim. Şimdi bizim mükellefimiz kepçe işiyle uğraşıyor ve aylık 100 adete yakın mazot fişi geliyor. Biz bu fişleri 10 ar günlük toplayıp o şekilde işliyoruz ve formda da o şekilde bildiriyoruz. Yanı rakam değişmiyor ama adet olarak değişiyor yarın incelendiğinde bu başımıza iş açar mı?
 
Bir konuda da fikriniz öğrenirsem sevinirim. Şimdi bizim mükellefimiz kepçe işiyle uğraşıyor ve aylık 100 adete yakın mazot fişi geliyor. Biz bu fişleri 10 ar günlük toplayıp o şekilde işliyoruz ve formda da o şekilde bildiriyoruz. Yanı rakam değişmiyor ama adet olarak değişiyor yarın incelendiğinde bu başımıza iş açar mı?

Muhasebeciler herşeye evet derse olacağı budur
Odamız bir kampanya örneğin, başbakanlığa herkes BA BS cezaları için mail/faks geçse en az 100 bin faks mail gider ve iş çözülür ancak nerde odanın umrunda değil
Bizde böyle saçma sapan cezalarla muhatap kalıyoruz

Ben odaya bu konu ile ilgili bir şey yapın artık dedim bir yazı gönderdim bunun üzerine resmen tehdit edildim "Biz üstümüze düşeni yapıyoruz, dikkatli eleştiri yapın" dendi
Gülermisin ağlarmısın
 
Sayın Arkadaşlar,

İşin aslını unutup etrafında geziniyoruz. Öncelikle fişeri toplu yazmak maalesef mümkün değil bunu belirtelim. Ancak bu konuda bir bayi ile anlaşabilir ve size haftalık fatura kesilmesini sağlayabilirsiniz bu uygun bir çözüm olur. Ancak adınıza tanzim edilmemiş bu belgeler için karşı taraftan bir bildirim yapılması imkansız bu nedenle çapraz kontrol yok.

BA / BS cezalarına çözüm bulunmaz, yapılması gereken sistemi VUK kayıt tekniğine uygun hale getirecek düzenlemenin yapılması. VUK kayıt nizam ve tekniklerini tekbaşına bukadar aykırı bir yapı zorla ceza kesilmesine yol açmaktan başka birşey değil. Konu ile ilgili İzmirde yaşadığımız bir olay var onu da dilekçeyle izah etmiştik. itiraz etmemişlerdi. Ancak konu biraz daha farklıydı ayrı.

Muhasebeciler herşeye evet mi diyor ? Hayır. Önüne bir yasa konuyor ve ona göre işlem yapılıyor. Ancak yapılması gereken odayı eleştirmek değil (herşeyi iyi yapıyorlar demiyorum) öncelikle mükellefleri eğitmektir. Dikkat edilirse buradaki sorun da yine mükellefin beklenen kuralla davranmamasından kaynaklanıyor. Bir diğer sorun da meslektaşlarımızın bu konuda yeterince sabırla eğitici davranmamaları. Bu nedenle birçok eleştiriye yada müşteri kaybına maruz kalıyorlar... "Onun muhasebecisi herşeyi yazıyor sen herşeye itiraz ediyosun..!" Tabi ona başka yasa bana başka yasa var ya. Ben başın sıkışırsa bana gelme kurtarmam diyorum.

BA / BS ile ilgili bahsettiğim tarzda sorunlar devam ettikçe sıkıntı bitmez, tek şey olabildiğince doğru yapmaya gayret etmekten başka. Ancak yakın zamanda e-fatura sistemi yaygınlaşırsa bu gereklilik de ortadan kalkacaktır. Bence kendinizi tam anlamıyla buna hazırlayın.
 
...adınıza tanzim edilmemiş bu belgeler için karşı taraftan bir bildirim yapılması imkansız bu nedenle çapraz kontrol yok....
Döviz büfeleri/akaryakıt istasyonları gibi bazı mükellefler btrans adı altındaki uygulama ile bazı bildirimler yapıyor. O nedenle tam manada çapraz kontrol yok diyemeyiz.
 
Döviz büfeleri/akaryakıt istasyonları gibi bazı mükellefler btrans adı altındaki uygulama ile bazı bildirimler yapıyor. O nedenle tam manada çapraz kontrol yok diyemeyiz.

BTRANS sistem olarak sadece finans kurumlarını ve sigorta şirketlerini kapsıyor. Akaryakıt istasyonları bu kapsamda değil.
 
Maalesef bu konuda bende çok muzdaribim.

bende bu durumunuzla ilgili başıma yeni gelen birşey söyleyeyim.

mükellefe göre gider ama bana göre KKEG bile olamayacak bir harcama (ortağın mısır ülkesine keyfi gezisi) euro kurundan çevirdiğimde 5000 TL nin üzerinde ve şirket adına kesilmiş. Turizm firması faturayı kesen.. tarihine dikkat etmeden önce firma ile görüşüp şahıs olarak düzelttirmeye çalıştım ancak faturanın üzerindeki tarih ne yazıkki eylül ayı ve turizm firması bs de bildirmişler.. ekim ayı evrakları içinden çıktı, haberim yok bu durumdan.. Şimdi ben kime kızayım?? ben şimdi yasa bilmiyor muyum?
 
işy. sahibine ilgili ft arkasına "xxx tarihinde muhasebeye teslim edilmiştir." yazdırıp imzalatın.
 

Benzer konular

Üst