Amortisman

Akdenizmuhasebe

Katkı Sunan Üye
Merhaba , mükellefimiz ofisine minder aldı 20 adet . 3200 tl civarı . Ama amortisman oranında ben bulamadım ne yapmam gerekiyor ? Koltuklara aldı muhtemelen .

Sayın Emre007,

Biri olmadan öbürlerini kullanamıyorsanız evet, ama bunlar tek başına kullanıldığına göre...

Demirbaş sınırına girmiyorsa gider yazacaktım ama aynı cins 20 tane ürün var elimde ben araştırayım bir daha ama demirbaş yazılabilir bence . Tabiki yoruma dayalı bir konu

Demirbaş sınırına girmiyorsa gider yazacaktım ama aynı cins 20 tane ürün var elimde ben araştırayım bir daha ama demirbaş yazılabilir bence . Tabiki yoruma dayalı bir konu

Sayın Emre007,

Size yeteri kadar cevap yazdım. Siz araştırın. Şüpheci olmak iyidir de cevabı bence bu forumda aramayın artık.

Sayın Emre007,tabiki son kararı siz vereceksiniz ama "demirbaş sayılmayan giderler" başlığıyla direkt giderleştirebilirsiniz.Sıkıntı olmaz.

Aynen tahsin bey bende öyle yaptım daha mantıklı çok teşekkür ederim .

Sayın Emre007,

Konuya yorum katmak ve görüşüme sunmak istiyorum ben olsaydım ne yapardım ?

Ben olsaydım öncelikle bu minderlerin kullanacagı ticari işletmenin faaliyet alanına bakardım mesela bu işletmenin faaliyet alanı yiyecek-içecek ve/veya organizasyon üzerine olsun ve bu yiyecek-içecek/organizasyon'dan maksat bir düğün salonu,bar,restaurant,sahne kurulumu (masa,sandalye,ışıklar).

Diyelim yukarıdaki işleri yapmak için kurulumda sandalyelere geçirilen minderler olmadan çok absürt oluyor ve/veya mutlaka buminderlerin olması gerekiyor,diğer rakiplerinizde bu işleri yapıyor.Şimdi burada bu iş için minder zorunluluk kapsamına giriyor ve dolayıs ile yapılan işin ayrılmaz parçası oluyor.

Ben olsaydım bu mindeleri o zaman amortisman ayırırdım gider kaydedilen demirbaş hesabına almazdım.

Sayın demiral,

Eğer demirbaş yazmak isterseniz neden ? diye kimse sormaz tüm kriterleri kenara bırakın. Ancak işyerinin durumu, rekabet vs şartlar demirbaş yazmanın temel ilkeleri değil. Birçok kez yazdım, demirbaş yazma zorunluluğu için asgari iki şartın mutlak biraraya gelmesi gerekir;

1. Beklenen ekonomik ömrün 1 yıldan fazla olması
2. Bedelinin demirbaş sınırının üstünde olması.

Diğer mütemmim cüz, bütünlük, birlikte kullanılırlık gibi şartlar sonra gelir.

Arkadaşımızın aldığı minderler 160,-- TL değil de 1.600,-- TL bile olsa bir yıl dayanmayacağı belliyse doğrudan gider yazılmasında hiçbir mahsur yok. Bu ve benzeri birçok konuda da bakış açısının böyle olması gerekir. Yoksa bilançomuz 6 ay sonra kullanılmadığı halde yıllarca amortisman ayrılmaya devam edilen demirbaşlarla dolar ve başka işlemlerle uğraşmak zorunda kalınır. Bu durumda da mükellefin neden gider yazma hakkını elden alasınız ki.

Sayın demiral,

Eğer demirbaş yazmak isterseniz neden ? diye kimse sormaz tüm kriterleri kenara bırakın. Ancak işyerinin durumu, rekabet vs şartlar demirbaş yazmanın temel ilkeleri değil. Birçok kez yazdım, demirbaş yazma zorunluluğu için asgari iki şartın mutlak biraraya gelmesi gerekir;

1. Beklenen ekonomik ömrün 1 yıldan fazla olması
2. Bedelinin demirbaş sınırının üstünde olması.

Diğer mütemmim cüz, bütünlük, birlikte kullanılırlık gibi şartlar sonra gelir.

Arkadaşımızın aldığı minderler 160,-- TL değil de 1.600,-- TL bile olsa bir yıl dayanmayacağı belliyse doğrudan gider yazılmasında hiçbir mahsur yok. Bu ve benzeri birçok konuda da bakış açısının böyle olması gerekir. Yoksa bilançomuz 6 ay sonra kullanılmadığı halde yıllarca amortisman ayrılmaya devam edilen demirbaşlarla dolar ve başka işlemlerle uğraşmak zorunda kalınır. Bu durumda da mükellefin neden gider yazma hakkını elden alasınız ki.

Sayın kevork,

Zaten mesajımda ben olsaydım yazdım,ben olsaydım böyle yapardım.Tanesi 160,00 TL olsa x 20 Adet : 3.200,00 TL (Gider kaydedilen demirbaş sınırını aşan rakam olur ise yaptığım işin bir bütünlüğünü arz ediyor ise ben demirbaş yazardım)

Bu sizin görüşünüz sizde böyle yaparsınız konu kapanır.