Sigortasız İşçi Kaza Yaparsa

Üyelik
2 Ağu 2016
Mesajlar
85
Konum
Antalya
Merhaba,

Fast-food işletmecisi olan bir mükellefimiz; bu çarşamba günü sigortalı olarak işe alacağı motorlu kurye personeli; elindeki eleman yetersizliği nedeniyle geçici olarak dün işe almış. Fakat motorlu kurye kaza yapıyor. Sigorta girişi yok. Bilgisi bize bugün geldi.
İşveren ve bizim açımızdan yapılması gereken nedir sayın arkadaşlar.
Ortada bir kaza var ama sigorta girişi yok.
Mükellef bize diyor, çarşamba sigortasını yaptıracaktım ama motorlu eleman yetersizliği nedeniyle pazar günü geçici olarak başla dedim diyor.
 
Çok şanslısınız. Pazartesi günleri pazar gününe ve pazartesi gününe giriş yapabiliyorsunuz. Hemen dün tarihli yani 16.10.2016 tarihine sigorta girişi yapın. Ceza çıkmıyor. Bu şekilde kaza yaptığı gün sigortalı olmuş olur ve kurtulursunuz cezadan.

3 gün içinde sgk sisteminden iş kazası bildirimini yapmayı da unutmayın.
 
Yinede sıkıntılı bir süreç yaşanacağı muhakkaktır.
İş kazasının oluş tarihi ile,sistemden giriş bildirgesinin onay tarihi baz alınarak inceleme yapılacaktır.Bu açıdan sıkıntı çıkabilir.
Bu sıkıntıyı cepte tutarak,ayrıca en erken pazar günü veya önceki gün tarihli bir iş sözleşmesi yapmakta şart olacaktır.Ama bu sözleşme bu sıkıntıyı ortadan kaldırır mı,tereddütlüyüm?
 
Yinede sıkıntılı bir süreç yaşanacağı muhakkaktır.
İş kazasının oluş tarihi ile,sistemden giriş bildirgesinin onay tarihi baz alınarak inceleme yapılacaktır.Bu açıdan sıkıntı çıkabilir.
Bu sıkıntıyı cepte tutarak,ayrıca en erken pazar günü veya önceki gün tarihli bir iş sözleşmesi yapmakta şart olacaktır.Ama bu sözleşme bu sıkıntıyı ortadan kaldırır mı,tereddütlüyüm?

Tahsin bey zaten bu hak bu gibi durumlar için getirilmemiş mi ? Muhasebe cumartesi-pazar günleri hafta tatili yaptığından doğal olarak pazar gününe giriş yapma imkanı olmuyor. O yüzden pazar günü işe başlamış birisinin girişini pazartesi günü yapabiliyor. İş sözleşmesi de 16 ekim tarihli olarak imzalanırsa pek bir sıkıntı olmayacağı kanısındayım. Bu şekilde bir savunma yapılabilir.
 
Bu noktada Muhasebecinin cumartesi pazar tatil yapması önemli değil,malum sgk mevzuatınca uygun olan ne ise incelemede dikkate alınacak olan da bu nokta olacak,eğer bu durum sn.Rietveld in dediği gibiyse sigortalılık yönünden sorun yok,bu noktada Sn.Tahsin beyin dediği gibi sözleşme yapılmış olması önemli ve işveren lehine,yapılsa da,sonradan işci gerçeği ileri sürdüğünde sözleşme de yeterli olmaz.diğer yönden isg çerçevesinde ceza çıkma ihtimali çok yüksek.
Netice itibariyle madem eleman yetersizliği sözkonusu artık bu işçiye işe alınacağı/alındığı söylensin de.geriye dönük sözleşmede yapılsın,sigortası yönünden sorun da çıkmayacak ise geriye sadece 6331 yönünden para cezası çıkar buda normal.
 
Evet pazar günü olan işe girişleri pazartesi günü ya da yeni açılan ihaleli dosyalarda 30 gün içinde girişleri yapabiliyoruz. Fakat söz konusu iş kazası olunca süreç biraz sıkıntılı olacaktır. Çünkü trafik polisinin tutanağından, hastane giriş sebebine kadar eğer iş kazası olarak işlem görmüşse, sistem iş kazası giriş tarihinde personeli sigortasız göreceğinden ceza gelecektir. İnceleme yapacak kişinin bu durumu nasıl algılayacağı önemlidir. Bu yüzden işi her zaman sağlama almakta yarar var. İş verenlerin bu hususlara önem vermeyi öğrenmesi gerekiyor.
Konuyu açan Beren Sezgin son durumla ilgili gelişmeleri paylaşırsan memnun oluruz.
 
Son düzenleme:
Yeni alınacak işçinin giriş bildiriminin 1 gün önceden kuruma verilmesi gibi bir şey yokmuydu 5510 da?
 
Var ama pazar günü işe başlayan için en son gün c.tesi ve o günde kamu için mesai olmadığı (tatil) takip eden ilk iş günü olarak p.tesi yapılabilmekte.
 
İş kazası tarihi : 08.10.2016 ve malesef ilgili personel raporları bugün elime ulaştı. Gerekli iş kazası bildirimimi bugün tarihli yapıp ayrıca işgöremezlik sistemindende çalışmadığına dair bildirimi gerçekleştireceğim. Bu konuda herhangi bir başka yapabileceğim yol varmıdır.?
 
Bu gibi durumlara düşmemek,olayın tekrarı dolayısıyla işverenin daha fazla zarar görmemesini sağlamak için önce işciler ve ilgili sorumlulara bu nokta ve isg yönünden işverence eğitim verilmesi,eğitimlerin kayıt altına alınması,bundan sonra aynı durumun tekrarı halinde,geç bildirimin hesabı usulünce ilgililerden sorulsun ki bu tür olumsuzluklar yaşanmasın,en azından minimum derecede kalsın...
 
Bu durumda hem iş kazası bildiriminin geç yapılmasından ötürü hem de geçici iş göremezlik ödeneği işverene yansıyacak doğrumudur.?
 
Ek,
İş kazasının,işverenin kusuru nedeniyle meydana gelmesi ve Zaman'ında bildirilmemiş olması halinde,
a.iş görmezlik ödeneği
b.idari para cezası
c.bu sebeble yapılmış olan masraflar
işverene mi ödettiriliyor?
 
Ek,
İş kazasının,işverenin kusuru nedeniyle meydana gelmesi ve Zaman'ında bildirilmemiş olması halinde,
a.iş görmezlik ödeneği
b.idari para cezası
c.bu sebeble yapılmış olan masraflar
işverene mi ödettiriliyor?

Bugün SGK İş kazası bildiriminin yapılmadığı gerekçesi ile onaylamamış, iş kazası bildiriminin yapılması durumunda işgöremezlik ödeneğinin çıkacağı belirtilmiş.
Sn. şeref sizin alıntınızdan yol çıkarak bahsettiğiniz yaptırımlar için işverenin kusuru nedeni ile iş kazası meydana gelecek ve zamanında bildirilmemiş olacak. Yani sırf zamanında bildirilmedi diye işgöremezlik ödeneği yapılmaz denebilirmi?
 
İş kazası ödeneği normal istirahat ödeneklerine göre daha farklıdır. O yüzden önce iş kazası bildiriminin yapılması gerekiyor. Ondan sonra rapor parası ödenir. Zamanı geçse dahi iş kazası bildirimini yapmak zorundasınız. Eğer SGK resen yaparsa cezalar daha da artar.
 
Sn. şeref sizin alıntınızdan yol çıkarak bahsettiğiniz yaptırımlar için,
1-işverenin kusuru nedeni ile iş kazası meydana gelecek
2-ve zamanında bildirilmemiş olacak.
Yani sırf zamanında bildirilmedi diye işgöremezlik ödeneği yapılmaz denebilirmi?[/
QUOTE]

Malum sizin sorunuza ek bende sormuştum
a-benim anladığım iki şıkkın bir arada olması halinde,
b-Zaman'ında bildirilmemesi,"a"şıkkı kapsamına girmez,
düşüncesindeyim.
 
İşgöremezlik ödeneği çıkması için sgk resen iş kazası bildirim işlemini tamamlaması gerekir, bu da size daha yüksek ipc olarak döner. SGK işv. bir iyilik yapmış resen işine girmemiş.
 

Benzer konular

Üst