Ücretli Doğum İzni Bitimi Mağduriyetim

Üyelik
4 Haz 2017
Mesajlar
6
Konum
İSTANBUL
Merhabalar,
Özel bir kurumda anaokulu öğretmeniyim. Doğum iznim 28.05.2017 tarihinde sona erdi. Muhasebe birimi tarafindan gerek imza atmam icin gerek dogum oncesi raporumun kendilerine teslimi vs. gibi konularda defalarca aranıp bilgilendirilmeme rağmen, iznim bitttiğinde kesinlikle aranmamam ve izin bitiminde kendilerine nasıl bir yol izleneceğini rapor almama gerek var mı yoksa okul bitene kadar ki süreyi keserek yaz dönemi boyunca sözleşme bitimi tarihine kadar ödememin yapılma durumunu bana bildirir misiniz şeklindeki sorularıma muhasebe birimi tarafından "Hocam biz size haber vereceğiz" şeklinde cevap gelmesi sebebiyle ücretsiz izin hakkımı kullanmama bir nevi engel olan kurumum (!) hiçbir şekilde uyarılmaksızın ve fikir alınmaksızın çalışma arkadaşlarımdan aldığı imza ile hakkımda izni bittiği halde 3 gün işe gelmemiştir şeklinde tutanak tutmuş ve tek taraflı sözleşmeyi feshetmiştir. Üstelik hala tarafıma okuldan kesinlikle bu konu haber verilmemiş olup, imzayı atan çalışma arkadaşım sayesinde bu konudan haberim olmuştur.
Bu konuda herhangi bir hak talebinde bulunmam ya da konuyu yargıya taşımam doğrultusunda ne gibi haklardan faydalanabilirim. Bir de hocam son 3 yılda 583 gün sigortali gözuktuğüm icin dogum iznide buna eklenmedigi icin issizlik maasindan yararlanamiyorum nasıl bir yol izleyebilirim. Dogum izninin sigortasını yatirdigim zaman 583'un ustune eklenirmi. Son olarakta bu okulla 1 yillik ilk sozlesmem bitti. Suanda feshettikleri sözlesmemin 9.ayiydi toplam 21 ay oluyor kidem tazminati hakkim var mi?
 
Son düzenleme:
Bu işler telefonla olmaz. Doğum izni bitişi işe başlamanız veya yazılı olarak ücretsiz izin veya yarı zamanlı çalışma seçeneklerinizden birini belirtir yazılı başvurunuzu yapmanız gerekmekte idi. Şu an işe gitmediğinizden işinize son verilmiş. Ne kıdem nede işsizlik alamazsınız.
 
Size noterden tebligat çekerek neden işe gelmediğinize dair savunmanızı istemeleri gerekiyordu eğer bir savunma yapmazsanız çıkartabilirlerdi. İşe gelmiyor diye direk çıkartamaz belli bir prosedürü var. Şikayet edin bence. Usulsüz olarak çıkışını yapılmış gibi gözüküyor şu an.
 
Okul tarafindan bu konuyla ilgili hala bilgilendirilmedim. Bu isi sessizce yapabilirler mi ki? Beni de aramalari gerekmiyor mu @merkür2 ?
Hicbir sekilde tarafim aranmadi ustelik raporum bitmeden 3 gun once okula gittigimde de bu konuda bir uyari bilgilendirme vs. almadim. Nasil bir yol izlememi onerirsiniz peki @Rietveld?
 
Sn.Merkur2 nin de belirttiği üzere sözleşme feshi bilgilendirmesi telefonla, elçiyle ulakla olmaz. Yazılı olarak bildirimin yapılması gerekir sözleşme feshedildiğinde.
Devamsızlık nedeniyle fesihte izlenmesi gereken yol, devamsızlık nedeniyle fesih şartları oluştuğunda işverenin öncelikle çalışana noter kanalıyla bir ihtar gönderip, devamsılğını bildirmesi ve bir süre verip geçerli mazeretini / savunmasını iletmesini talep etmesi gerekir. Verdiği süre sonunda hala geçerli mazeret / savunma gönderilmemişse , ancak o zaman devamsızlık nedeniyle fesih haklı fesih olarak görülebilir.
Ancak sizin de doğum izninizin bitiş tarihini takip edip , rapor bitimi sonrası ücretsiz izin hakkınızı kullanacağınızı da yazılı olarak işverene bildirmiş olmanız gerekirdi.

Dilerseniz, usulsüz fesih işlemi nedeniyle kıdem tazminatınızı ve sözleşme bitim tarihine kadar olan ücretlerinizi, varsa kullanılmamış izin hakkınız, onların ücretini iş mahkemesinde dava açarak talep edebilirsiniz.
 
cok tesekkurler cevaplariniz icin.. tutanakta imza attirdiklari is arkadasima bana bu konuda bilgi vermemesi gerektigini bu konuyu muhasebenin benimle paylasacaklarini belirtmisler. Bugun arkadasim muhasebe birimine gidip bilgilendirme yaptiniz mi cikardiginiza dair kendisini dediklerinde bize bilgi vermememiz gerektigi soylendi demisler. isyeri bana hala yazili veya sozlu cikis verdigine dair bilgi vermedi. Bunu yaparak ayri bir usulsuzluk mu yapmis oluyorlar anladigim kadariyla?
 
İstediğiniz nedir , yaptıkları usulsüzlüklerin listesini mi görmek istiyorsunuz yoksa usulsüz şekilde sözleşmenizin feshedilmesi nedeniyle tazminat vb haklarınızı alabilmek mi???
Yaptıkları tek bir hata var, usulune uygun sözleşmenizi feshetmemişler, oysa önce size bir yazılı ihtar gönderip geçerli mazeretinizi ve savunmanızı istemiş olsalardı, sıfır sıkıntıyla tazminat ödemesine gerek kalmadan, kendilerini sıkıntıya sokmadan rahatlıkla sözleşmenizi feshetme hakları vardı.
Şu anda bu yaptıkları hatadan faydalanarak tazminatınızı talep edebilecek durumdasınız, yoksa sözleşmenizin feshedilme sebebi konusunda haklı olduğunuz bir durum yok.
 
Soyle soyleyeyim, okul bugune kadar problem yasadigi bir sonraki sene sozlesme yapmayacagi , velilerden cok sikayet aldigi ogretmenlere bile yaz tatili boyunca sozlesme bitimine kadar okula gelmeksizin odeme yapmis bir okul. Bense okul bitimine 1bucuk hafta kala biten raporum icin onlarla gorustugumde rapor alma-almama durumunda gorustuk ve bana geri doneceklerini soyleyip bi nevi oyalandirildim. Asil konu su okul rapor alma mevzularinda sgkya bildiri vs yaptigi icin rapor almaksizin kesinti yaparak gelmedigimiz gunleri tarafimiza odeme yapiyordu. Simdi soyle bir anlasma olacakti okul tatilinden itibaren sozlesme bitimine kadar gecen sureyi odeme soz konusuydu. Beni oyalayarak suan hicbir hak talep etmeme firsat vermeksizin tutanak tuttuklari ortada. Ve bunu hala bana bildirmiyorlar. Hicbir hak talebinde bulunamaz miyim bu magduriyetim dogrultusunda?
 
e devletten baktığınızda , sigortalılık durumunu sorguladığınızda, işten devamsızlık nedeniyle çıkarılmış mı görünüyorsunuz???
 
Henuz işten çıkartıldınız mı belli değil,
bir hak iddia edebilmeniz için size bildirilmiş olması veya sizin on line sistemden görebiliyor olmanız gerekir .
Şu anda bir arkadaşınızın size söylediğklerinden ibaret tüm bildiğiniz.
Arkadaşım bana böyle söyledi, verin tazminatımı diyerek bir talepte bulunamazsınız, o yüzden sordum.
 
Bu işler telefonla olmaz. Doğum izni bitişi işe başlamanız veya yazılı olarak ücretsiz izin veya yarı zamanlı çalışma seçeneklerinizden birini belirtir yazılı başvurunuzu yapmanız gerekmekte idi. Şu an işe gitmediğinizden işinize son verilmiş.
katılıyorum.
(Bu mesaj için söylemiyorum,iyi niyetli çalışanlar bazen böyle,bazen işverenin art niyeti sonucu bazı haklarını kaybedebiliyor.)
Olay dava konusu edilmeden çözülmez gibi görünüyor.
Arkadaşların belirttiği üzere devamsızlık nedeniyle yapılan fesihlerde,işveren devamsızlık nedenini araştırmakla yükümlü,fesih bildirimininde yazılı olarak yapılması gerekir vs.düşünüldüğünde,bu davaya kazanma ihtimalinizde var görünüyor.
Düşüncem,
size bilgi veren arkadaşınızı ifşa etmeden,tekrar arayınız bilgi almaya çalışınız,
kesin bilgi alamazsanız önceki gelişmelerden yani telefon görüşmelerinden bahsederek durumunuz hakkında işverenin bilgi vermesini talep eden bir yazı gönderiniz(iadeli tahhütlü gönderin,imza karşılığı almaları için)
Yinede cevap alamazsanız bu defa noterden gönderiniz.
En doğrusu ve net çözümü işyerine gidip görüşmek,gerçeği öğrenmek.
 
Son düzenleme:
Henüz işten çıkartıldınız mı belli değil,
bir hak iddia edebilmeniz için size bildirilmiş olması veya sizin on line sistemden görebiliyor olmanız gerekir .
Şu anda bir arkadaşınızın size söylediğklerinden ibaret tüm bildiğiniz.
Arkadaşım bana böyle söyledi, verin tazminatımı diyerek bir talepte bulunamazsınız, o yüzden sordum.
çok doğru.
 
SN. AYSENUR... , 4-A KAPSAMINA AIT Isin Sonlanmasi NEDENIYLE ISTEN AYRILIS BILDIRIMINIZ, 02.06.2017 TARIHINDE YAPILMISTIR. SAGLIKLI VE GUVENLI GUNLER DILERIZ. B001
Bana bu sekilde mesaj geldi az once sgk tarafindan..
 
1 yıllık sözleşmeli çalışıyordunuz doğal olarak, sözleşme bitim tarihiniz neydi 2 haziran mı?
 
Üst