Bir İsteğimiz Var Vergi Usul Kanunundan

AKDENİZ36

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
253
Konum
DİYARBAKIR
vergi incelemeleri neden geçmiş dönemi kapsıyor şimdiki dönem incelense daha sağlıklı olmaz mı,5. Yıl öncesine kolay dönemiyoruz ya mukkellf ölmüş ya iş yerini kapatmış ya da ulaşılamıyor ulaşırsa bile evraklar saklannamais ya da eksik en çokta mükellef ölmüş vergi incelemesi dönem sonu işlemleri gibi olsa bir yılı kapsasa yada bir kaç ayi ne güzel olurdu bu durum düzeltilse iyi olurdu biz bu sıkıntıyı çektik bundan sonra ne mükellef çeksin ne de muhasebeciler
 
Öncelikle, işyeri sahibi ölmüş, işyerini kapatmış veya ulaşılamıyorsa, bu sizi neden ilgilendiriyor? İncelemeye giren mükellef, siz misiniz? Bu kısmı anlamadım?
Defter belge ondan isteniyor, devletin belirlediği zaman aşımı süresinde bunları saklamak ile o sorumlu, onun yükümlülüğü. Bu neden sizi bu kadar rahatsız ediyor!

Son yıl veya son aylar ile incelemeye alacak devletin ne memuru var, ne yeri ne de imkanı var. Zaman aşımı da geriye dönük herkesi inceleme isteğinden kaynaklanıyordur. Son bir yıl olsa, herkes her istediğini yapar. Nasıl olsa bana inceleme gelmesi milyarda bir şans der!

Ayrıca son yıl veya son ayların incelenmesi bir muhasebeci için en büyük kabustur, TR'de muhasebe bürolarının nasıl geriden gelerek işleri tamamladığı malum bilinen bir durum, bu durumda, iyi bir şey değil, daha kötü bir durumu istiyorsunuz.

Siz muhasebeci olarak yükümlülüklerinizi yerine getirip, defter ve belgeleri de işverene teslim edin, ondan sonra inceleme gelirse, bırakın da o düşünsün!!!
 
vergi incelemeleri neden geçmiş dönemi kapsıyor şimdiki dönem incelense daha sağlıklı olmaz mı,5. Yıl öncesine kolay dönemiyoruz ya mukkellf ölmüş ya iş yerini kapatmış ya da ulaşılamıyor ulaşırsa bile evraklar saklannamais ya da eksik en çokta mükellef ölmüş vergi incelemesi dönem sonu işlemleri gibi olsa bir yılı kapsasa yada bir kaç ayi ne güzel olurdu bu durum düzeltilse iyi olurdu biz bu sıkıntıyı çektik bundan sonra ne mükellef çeksin ne de muhasebeciler

Denetim mekanizmasının ne kadar hızlı çalıştığının bir göstergesidir.
 
Denetim sürekli ve güncel olsa bence çok daha güzel olurdu.Bizde en azından az müşteri ile yine aynı geliri elde ederdik.Risk olacağı için kimse düşük ücret teklif edemezdi.Geçen farklı bir meslek mensubundan müşteri geldi.Müşterinin aldığı binek aracın KDV sini indirim konusu yapmışlar.Müşteri olur mu demiş meslek mensubu bilen mi var denetim yok ki demiş.Gerçekten bunu duyduğumda çok üzüldüm.Bunu duyan mükellef bu işleri bu kadar basit sanıyor.Bu tür anlayışlar yüzünden meslek çok kötü durumlara geldi.
 
Son düzenleme:
sn zindan çok güzel ifade etmiş beğendim düşüncesini olması gereken ifade ettiğiniz gibi ama olan yaşadığımız durum başka ;sn smtzdmrr araba alımında da kdv oranı uygulamasında meslek mensubunun ifadesine yani indirim uygulamasına şaşırmış benim gözümde normal bir durumdur neden diyecek olursanız bir araba alımında ticari binek ayrımı var ben hala tam anlamış değilim araba alım satımında kdv oranlarını ;her satış sözleşmesinde her faturada kdv oranlarına tereddütte kalıyorum 8 midir 18 midir ticari midir binek midir diye bir adet fatura başında saatlerce takılıp kalıyorum muhasebe kayıtlarını yaptığımda soru işaretleri var kanun yorumu açık ve anlaşılır değil ben tam anlamıyorum kusura bakmayın; inceleme konusunda ise yıllar bir birbirine zıt olmamalı 2013 yılı 2018 e zıt mı olacak incelenecek mi ya da 2017 yılı 2015 yılına böyle yıllar geçmez 2018 yılıda 2023 e zıt olacak olmaz böyle vergi anlayışı DÖNEM SONU İŞLEMLERİ gibi yılı kapatalım.inceleme zamanında yapılsın yapılmayacaksa da vazgeçilsin 5 yıl gerisine sağlıklı bir şekilde dönemiyoruz . 2018 yılında 2013 yılına vergi cezası ya da özel usulsüzlük cezası kesilmesin 2013 yılında kesilsin istediğim budur yani kendi döneminde ceza tahakkuk etsin
 
Araç kdv oranının karmaşıklığına bende katılıyorum. Bir galeri açtım bu ay, faturalı ikinci el bir araç aldı ve kdvsini ben kayıt edemem, indirilemez diyorum. Adam diyorki, bütün galericiler indiriyor ama nasıl oluyor diyor. Galericilerde herkes farklı bir uygulama yapıyor. Ben hala anlamadım, pazartesi son gün, kayıt edecek miyim etmeyecek miyim hala belirsiz, bilmiyorum.

Bilen varsa buradan yazsın bari!!!
 
Benim anlatmak istediğim alım satım yapan bir şahıs şirketinin binek otomobil alması.Bu arabanın da KDVsinin indirim konusu yapılması.Yani yapılmadığını meslek mensubu da biliyor fakat mükellefe %18 KDV indirdiğimizi vergi dairesi bilemez çünkü denetim yok diyor.İşte bunu diyorum.
 
Binek Araç Satışında KDV Oranına Dikkat!

Tarih: 04/08/2017


Hatırlanacağı üzere, ikinci el binek araçların satışında uygulanacak KDV oranına ilişkin değişiklik, 06.04.2008 tarihli ve 26839 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/13426 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılmış, yine konuya ilişkin detaylı açıklamalara ise 60 sıra no.lu KDV Sirkülerinin "5.10" bölümünde yer verilmişti.

Uygulamada, ikinci el binek veya ticari araç satışlarında yanlış KDV oranlarının hesaplandığı görülmektedir. Bu hususlar vergi incelemeleri esnasında eleştiri konusu olmaktadır. Bu haftaki yazımızda özet olarak, ikinci el binek ve ticari araç satışlarında uygulanması gereken KDV oranlarına değineceğiz.

1.Araç kiralama şirketleri, taksi işletmeleri ve sürücü kursları, 31.12.2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan, esas faaliyetlerinde kullandıkları binek araçları (31.12.2007 tarihi ve öncesinde satın alınmış araçlar), alım tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satmaları durumunda, % 1 oranında KDV hesaplanacaktır.

2. Araç kiralama şirketleri, taksi işletmeleri ve sürücü kursları tarafından, 01.01.2008 tarihinden sonra satın alınan, esas faaliyetlerinde kullandıkları binek veya ticari araçların satışında % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.(Alım tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satılmış olsa bile % 1 değil %18 KDV hesaplanacaktır. (Söz konusu araçlar, 31.12.2007 ve öncesinde alınmış olsaydı %1 oranında KDV hesaplanacaktı.)

3. Araç kiralama şirketleri, taksi işletmeleri ve sürücü kurslarının, noter satış sözleşmesine dayanarak nihai tüketicilerden faturasız satın aldıkları, esas faaliyetlerinde kullandıkları, binek veya ticari araçların satışında (bu araçların alımında KDV ödenip ödenmediğine bakılmaksızın), %18 oranında KDV hesaplanacaktır.

4. Oto alım satım komisyonculuğu yapan işletmelerin, noter satış sözleşmesine dayanarak nihai tüketicilerden faturasız satın aldıkları veya herhangi bir işletmeden faturalı satın aldıkları ikinci el binek araçların (87.03 tarife pozisyonunda yer alan) satışında, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.(Söz konusu aracın satılmak ya da işletmede kullanılmak amacıyla alınıp alınmadığı KDV oranını değiştirmeyecektir.)

5.Oto alım satım komisyonculuğu yapan işletmelerin, noter satış sözleşmesine dayanarak nihai tüketicilerden faturasız satın aldıkları veya herhangi bir işletmeden faturalı satın aldıkları ikinci el ticari araçların (87.03 tarife pozisyonunda yer almayan) satışında, %18 oranında KDV hesaplanacaktır.(Söz konusu aracın satılmak ya da işletmede kullanılmak amacıyla alınıp alınmadığı KDV oranını değiştirmeyecektir.)(15.07.2011 tarih B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-59-33 sayılı Özelge)


6.Yukarıda sayılanlar dışındaki işletmelerin, fatura karşılığı aldıkları ve aktiflerine kayıt ettikleri, ikinci el binek araç satışlarında, % 1 oranında KDV hesaplanacaktır.(Söz konusu binek araçların, 31.12.2007 tarihinden önce veya sonra satın alınmış olması, %1 olan KDV oranını değiştirmeyecektir.)

7. Yukarıda sayılanlar dışındaki işletmelerin, noter satış sözleşmesine dayanarak nihai tüketicilerden faturasız satın aldıkları binek araçların (87.03 tarife pozisyonunda yer alan) satışında, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.

8. Yukarıda sayılanlar dışındaki işletmelerin, noter satış sözleşmesine dayanarak nihai tüketicilerden faturasız satın aldıkları ticari araçların satışında, %18 oranında KDV hesaplanacaktır.



Kaynak: www.**********.com
 
Bence bu isteğin kabulü mümkün değil. Denetimleri zar zor zamanaşımı dolmak üzereyken tamamlayabiliyorlar. Birçok inceleme de takdire sevk yapılarak 5 yıllık süre de aşılmaya çalışılıyor. Bu durumdaki incelemelerin fazlalığı göz önüne alınırsa şu anki denetim elemanı sayısı ve denetim sistemi ile yıllık denetim yapılabilmesinin imkansızlığı ortaya çıkacaktır.

Esasen kanun koyucunun 5 yıllık bir süre belirlemiş olması kamu alacagının güvence altına alınmasının gerekliliklerinden biri olarak da görülüyor. Çok da yanlış bir yaklaşım değil. Sürenin bir yıla inmesi mükellefin vergi ödeme motivasyonu iyice azaltacaktır ve her türlü yolu denemesine de sebep olacaktır.
 
Üst