Fazla Ödenen Kurumlar Vergisi Geri Alınabilir mi?

Üyelik
8 Nis 2016
Mesajlar
8
Konum
Ankara
Merhaba👋, home-office limited şirket olarak bir freelance sitesi üzerinden %100 ABD merkezli müşterilere yazılım ihracatı yapıyorum. Yaptığım araştırmada kurumlar vergisinde müşterilerin ve işin durumundan dolayı %50'lik bir indirim hakkı olduğunu gördüm. Ancak mali müşavirim (bir tanıdık) bu durumu uzun süre kabul etmediğinden 2018 ve 2019 yıllarında geçerli olan kurumlar vergisi yüzdesi üzerinden vergilerimi ödedim. Bu yıl da şu ana kadar hesaplanan geçici vergi %25 üzerinden hesaplandı.

Şimdi hatanın farkına vardık ve fazla ödediğimiz tutar eğer mümkün ise geri almak istiyorum. Mali müşavir tanıdığım bu ödenen verginin geri alınamayacağını söyledi. Cimer üzerinden maliye bakanlığına başvuru yaptığımda ise durumla ilgili olarak dilersem özelge talep edebileceğim yazılmış.

Benzer bir durumla karşılaşan varsa tecrübelerini paylaşabilir mi?

Zaman ayırıp okuduğunuz ve tecrübelerinizi aktardığınız için şimdiden teşekkür ederim.(y)
 
Merhaba
Siz anladığım kadarıyla sınai mülkiyet haklarındaki istisnalardan bahsediyorsunuz.

https://www.alomaliye.com/2020/05/29/sinai-mulkiyet-haklarinda-istisna/

Bu konuda çok tecrübeye sahip olmasamda,bence öncelikle bu istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınızın açıklığa kavuşturulması gerekir. Tam olarak ürettiğiniz yazılım ve verdiğiniz hizmet,bu istisna hükmünde bahsedilenlerle uyumlumudur ona bakmak gerek.
Bende özelge istmeniz taraftarıyım.herşeyden önce bu istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız konusunda özelge talep edebilirsiniz.
İstisnadan yararlanabiliyor olsanızda geçmiş vergilerinizi kurtarabilir misiniz? Bence hayır.Ancak özelgeye konu edilebilir tabi ki.
Ancak başta da dediğim gibi,bu konuda çok tecrübeye sahip olmadığımdan hatalı bilgi vermekten korkarım.Bu konuda daha fazla bilgi ve tecrübeye sahip diğer meslektaşlarım belki daha faydalı yorumlar yapabilir.
 
Sayin idum

''Vergi Usul Kanunun 120. md.si vergi hatalarına ilişkin işlemlere ait usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığını yetkili kılmıştır. Maliye bakanlığı bu yetkiye istinaden yayımladığı 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “3. Gelir Ve Kurumlar Vergisi Vergisi ile İlgili Vergi Hatalarından Kaynaklanan İade İşlemleri" başlıklı bölümünde; “Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatasının düzeltilmesi halinde, vergi hatası nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmiş verginin ödenmiş olması şartıyla, verginin mükellefe iadesi gerekmektedir.”ifadesi yer almaktadır. hukmu amirdir.

Ancak;

Yurtdışına verilen tasarım, yazılım ve mühendislik gibi hizmetlerde % 50 gelir- kurumlar vergisi istisnası avantajı bulunmaktadır. Ancak bu yazılım hizmetinin toptal, upwork v.b. siteler aracılığı ile verilmesi durumunda da bu vergi avantajı uygulanabilmektedir.

Ayrica burasi onemli ;

Yurtdışına yazılım hizmeti vermiş ve bu vergi avantajından -yanlislikla yada hatali olarak verilse dahi - geriye dönük düzeltme vererek belirtilen vergi avantajından faydalanılması da mümkün de değil.

Diger bir husus Kurumlar Vergisi Beyannamesi mukellefin beyanina dayandigindan Ozelge alsanizda ozelge bu sekilde geleceginden dava acsanizda bir sonuc cikmaz.

 
@ferhat Merhaba, bahsettiğiniz gibi işlemlerimizi Upwork.com üzerinden yapıyoruz.
Yurtdışına yazılım hizmeti vermiş ve bu vergi avantajından -yanlislikla yada hatali olarak verilse dahi - geriye dönük düzeltme vererek belirtilen vergi avantajından faydalanılması da mümkün de değil.

Yukarida da yazdigim gibi ''mumkun degil''

Bunun tek istisnasi Mali Musaviriniz bu isten emin degilse idi keske beyannameleri ''ihtirazi kayit''la verseydi o zaman dava acma sansiniz olurdu.

Ancak Vergi Hukuku her zaman surprizlere gebedir. Dava yolunu bir deneyin. Insallah ben yanilirim
 

Benzer konular

Üst