uyumsoft

E-Arşiv Portalında Fatura İptali Onay Verilmiyor

Üyelik
2 Ağu 2016
Mesajlar
92
Konum
Antalya
Merhaba kolay gelsin..
Sayın arkadaşlar.. Biz e fatura mükellefi değiliz.. Kamu kurumu olan Askeriye E fatura mükellefi.. Bu kamu kurumuna e arşiv fatura kesilmiş.. Fiyat konusunda anlaşmazlık yaşanınca yeni fatura düzenlenecek ancak eski fatura iptal edilmesi gerekiyor.. Karşı firma e fatura mükellefi olduğu için e arşiv sisteminde iptal talebi oluşturulacak faturayı göremeyeceklerini, sistemden bizim tarafımızdan iptal edilebilineceğini söylüyorlar.. Bu ıptalin nasıl olabileceği konusunda fikri olan var mı?...
Kendilerine mali mühür ile değil maliye şifreniz ile e arsiv portalina girip onaylamanız gerektiğini söylememe rağmen, kurum olarak maliye şifrelerinin olmadıklarını söylüyorlar.. Fatura şu an iptal talebinde bekliyor..
Bu fatura böyle mi kalacak..
Ayni kuruma yeni fatura kesebilir miyim
 
Merhaba kolay gelsin..
Sayın arkadaşlar.. Biz e fatura mükellefi değiliz.. Kamu kurumu olan Askeriye E fatura mükellefi.. Bu kamu kurumuna e arşiv fatura kesilmiş.. Fiyat konusunda anlaşmazlık yaşanınca yeni fatura düzenlenecek ancak eski fatura iptal edilmesi gerekiyor.. Karşı firma e fatura mükellefi olduğu için e arşiv sisteminde iptal talebi oluşturulacak faturayı göremeyeceklerini, sistemden bizim tarafımızdan iptal edilebilineceğini söylüyorlar.. Bu ıptalin nasıl olabileceği konusunda fikri olan var mı?...
Kendilerine mali mühür ile değil maliye şifreniz ile e arsiv portalina girip onaylamanız gerektiğini söylememe rağmen, kurum olarak maliye şifrelerinin olmadıklarını söylüyorlar.. Fatura şu an iptal talebinde bekliyor..
Bu fatura böyle mi kalacak..
Ayni kuruma yeni fatura kesebilir miyim
E-Fatura İptal Portalı” Kullanım Kılavuzu'ndaki bilgilere göre işlem yaptığınızda sorun yaşamamanız gerekiyor. Ayrıca temel faturaya e-fatura iptal portali üzerinden TTK hükümleri gereği 8 gün içinde işlem yapabilirsiniz. 8 günü aştıysanız işlem yapamazsınız.

e-fatura iptal portali Başkanlığımız tarafından mükelleflere sunulan ek bir hizmet olup, normal şartlarda fatura iptal/red işlemi yine TTK hükümleri gereğince harici yollardan yapılır. Şayet e-fatura iptal portali kullanımında başarılı olamıyorsanız, asagidaki adimlari izleyin

e-FATURA İPTALİ İÇİN AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI ESAS ALABİLİRSİNİZ;

1. Faturayı göndermediyseniz:
a. GİB Portal yöntemin kullanıyorsanız;
i. "Fatura Oluştur" bölümünden oluşturulmuş ve onaylanmış faturalar iptal edilememektedir. Bu durumda iki seçeneğiniz bulunmaktadır:
(1) Aynı fatura numarasını kullanmak istiyorsanız: Onayladığınız ve göndermediğiniz (taslaklarda bulunan) faturanızı "Düzenle" düğmesi ile tekrar düzenleyebilirsiniz. Bu durumda aynı faturanın (fatura numarası değişmeksizin) onayı gitmiş olur ve fatura "Onaylandı" durumdan çıkıp, ilk oluşturduğuzdaki "Onaylanmadı" haline geri döner.
(2) Aynı fatura numarasını kullanmak istemiyorsanız: Onayladığınız ve göndermediğiniz (taslaklarda bulunan) faturanızı "İptal" düğmesi ile iptal edebilirsiniz. Sonrasında bu fatura Arşiv menüsüne kalkacaktır. Bu faturayı da diğer faturalarınızla birlikte bilgisayarınızda saklamanız gerektiğinden, ilgili faturayı Arşiv menüsünden bilgisayarınıza indirip saklayabilirsiniz. "Fatura Oluştur" bölümünden sıradaki fatura numarası ile fatura oluşturabilirsiniz.
ii. "Yükleme Araçları" bölümünü kullanıyorsanız:
(1). Hatalı faturayı portale yüklemediyseniz hiç faturayı oluşturmamışsınız gibi düşünebilir ve aynı fatura numarası ile yeni bir faturayı doğru şekilde oluşturup yükleyebilirsiniz.
(2). Hatalı faturayı portale yüklediyseniz, yüklediğiniz fatura üzerinde değişiklik yapılması mümkün değildir. Yüklenmiş faturalar portalden silinememektedir. Yüklenmiş faturaları iptal düğmesi ile iptal edebilirsiniz. Sonrasında (bu faturayı da diğer faturalarınızla birlikte bilgisayarınızda saklamanız gerektiğinden) ilgili faturayı Arşiv menüsünden bilgisayarınıza indirip saklayabilirsiniz. Sıradaki fatura numarası ile "Yükleme Araçları" bölümünden faturanızı yükleyebilirsiniz.
b. Entegrasyon ya da özel entegrasyon yöntemlerinden birisini kullanıyorsanız onayladığınız ve göndermediğiniz faturanızı sisteminizden silebilir ya da iptal edebilirsiniz, hiç oluşturulmamış gibi olur. Aynı fatura numarasını kullanarak yeni fatura oluşturabilir (mevzuatsal yükümlülükler geçerlidir) ya da bu faturayı iptal faturası olarak sisteminizde saklayabilirsiniz.
Oluşturulan ve numara alan ancak iptal faturası olarak sisteminizde tutulan faturalarla ilgili olarak GİB’e ayrıca bildirimde bulunulmasına gerek yoktur.

2. Faturayı başarıyla gönderdiyseniz (gönderilmiş fatura üzerinde düzeltme işlemi yapılamayacağından);
a. fatura ticari faturaysa alıcı faturaya red cevabı verebilir(8 gün içerisinde). Söz konusu fatura zarfının durumunun 1300 olduğunu gördüğünden (fatura geçerlilik kazandığından) gönderici bu faturayı kayıtlarında göstermelidir. Red yanıtının başarılı durum kodu almasının ardından gönderici faturayı kayıtlarından ters kayıtla çıkarmalıdır. Alıcı ise (fatura ve red yanıtı sisteminde bulunmak kaydıyla) faturayı hiç kayıtlarına almamalıdır. (Red sonrasında fatura GİB sisteminden kaybolmayacak ya da sistem üzerindeki durum kodu değişmeyecektir. Ancak bir inceleme durumunda kanuni geçerliliği olan bu red yanıtını gösterebilirsiniz.)
b. (Temel / ticari fatura ayrımı olmaksızın) ALICI;
i. mevzuat hükümlerine UYGUNSA iade faturası kesebilir(iade faturası kesimi ile ilgili olarak mevzuat hükümleri gözden geçirilmelidir. Uygun olmayan bir durum için iade faturası kesimi incelemede sorun yaşamanıza sebep olabilir).
ii. harici yollarla faturaya itiraz edebilir. İtiraz öncesinde fatura zarfının durumunun 1300 (ya da 48 saatten sonra hala 1220) olduğunu gördüğünden (fatura geçerlilik kazandığından) gönderici bu faturayı kayıtlarında göstermelidir. İtirazın ardından gönderici faturayı kayıtlarından ters kayıtla çıkarmalıdır. Alıcı ise faturayı hiç kayıtlarına almadan Türk Ticaret Kanununda yer alan itiraz yöntemlerinden birisini(KEP, noter vs.) kullanarak faturaya itirazda bulunmalıdır. (İtiraz sonrasında fatura GİB sisteminden kaybolmayacak ya da sistem üzerindeki durum kodu değişmeyecektir. Ancak bir inceleme durumunda kanuni geçerliliği olan bu itiraz belgesini gösterebilirsiniz.) (Alıcı ve göndericinin mutabık olması durumunda 8 günden sonra da faturaya harici yollarla itiraz edilebilir.)
c. Alıcı gelen e-faturayı kabul uygulama yanıtı göndererek kabul etmiş ancak sonradan yanlışlıkla kabul ettiğini fark edip reddetmek istiyorsa, harici yollarla faturaya itiraz edebilir. İtiraz öncesinde fatura zarfının durumunun 1300 (ya da 48 saatten sonra hala 1220) olduğunu gördüğünden (fatura geçerlilik kazandığından) gönderici bu faturayı kayıtlarında göstermelidir. İtirazın ardından gönderici faturayı kayıtlarından ters kayıtla çıkarmalıdır. Alıcı ise faturayı hiç kayıtlarına almadan Türk Ticaret Kanununda yer alan itiraz yöntemlerinden birisini (T.T.K.18/3 de belirtilen Kayıtlı Elektronik Posta, taahhütlü mektup, telgraf, Noter aracılığı ile) kullanarak faturaya itirazda bulunmalıdır. (İtiraz sonrasında fatura GİB sisteminden kaybolmayacak ya da sistem üzerindeki durum kodu değişmeyecektir. Ancak bir inceleme durumunda kanuni geçerliliği olan bu itiraz belgesini gösterebilirsiniz.)

Gönderilmiş olan bir e-faturanın reddi ya da harici yollarla itirazı sonrasında faturanın göndericisi aynı e-fatura numarasını tekrar kullanamaz. Farklı bir fatura numarası ile e-fatura gönderimi gerçekleştirilmelidir.
Yeniden oluşturulan faturalarda daha önce hata alınan fatura numarasına ve hata sebebine ilişkin bilginin faturanın not alanına yazılması uygun olacaktır (VUK ve ilgili yasal hükümler geçerlidir ve mükellefin sorumluluğundadır.)


3. Faturayı gönderdiyseniz ancak fatura zarfı hata aldıysa;
Fatura, zarfı hata aldığı için ulaşmadıysa zaten geçersizdir, iptal faturası gibidir. Gönderici gönderdiği zarfın durumunu sorgulayıp hata aldığı için gitmeyen zarfı varsa hata ayrıntısına göre 2614 numaralı sorunun cevabına bakmalıdır. İlgili işlem tekrar gönderim gerektirirse (fatura zaten başarıyla ulaşmadığından fatura geçersiz olduğundan iptal faturası gibidir) fatura içeriği doğru şekilde düzenlenerek gönderilebilir.


ayrıca efatura iptal ve itiraz portalı uygulamaya açılmış olup konuyla ilgili ebelge.gib.gov.tr de 11/06/2021 de yayınlanan e-FATURA UYGULAMASI İPTAL, İHTAR/İTİRAZ BİLDİRİM KILAVUZU nda gerekli açıklamalar mevcuttur. bu açıklamalara göre iptal veya itiraz yapılabilecektir.

Son olarak GIB PORTALDAN ''
e-ARŞİV, e-SMM ve e-MM İPTALİ İÇİN 0066271 nolu soruyu inceleyiniz.
 
Düzenlediğiniz e-arşiv faturaya iptal talebi oluşturun
Karşı taraf kamu kurumu olduğu için dedikleri gibi şifresi yoktur .Fatura iptal talebi şeklinde sistemde kalacak.
Siz de fatura iptalmiş gibi kayıtlarınıza almayın
 
Merhaba teşekkür ederim.
Bağlı olunan vergi dairesine durum ile ilgili iptal aşamasında olan faturanın kayıtlara alınmayacağı yönünde bir bilgi vermek gerekir mi?
 
Merhaba teşekkür ederim.
Bağlı olunan vergi dairesine durum ile ilgili iptal aşamasında olan faturanın kayıtlara alınmayacağı yönünde bir bilgi vermek gerekir mi?
Merhaba
ben böyle bir durumda, konuyu izah eden bir dilekçe vermeyi,her zaman mükellef lehine atılacak bir adım olarak görürüm ve mutlaka dilekçe veririm.
 
Çok yakında aynı durum başımıza geldi, maliye danışmaya danıştık. Fatura iptal başvurusu beklemede dururken faturayı kesen kişi fatura itiraz başvurusu yapacak, itiraz başvurusunda gelen ekranda iadeli tahhütlü posta ile faturayı kesen kişi itiraz göndermiş gibi seçim yapılacak (iadeli taahhütlü gönderim yapmanıza gerek yok dendi). Karşı taraf bu fatura kayıtlarımıza alınmamıştır benzeri size bir yazı gönderecek. (yazıyı imzalayıp resmini çekip size whatsapptan, mailden atmaları yeterli dendi). Ve bu şekilde faturayı işleme almadan iptal olarak dikkate alarak yeni faturayı kesebilirsiniz. Süre olarak da fatura tarihinden sonraki ayın 15'ine kadar süre olduğu söylendi. Bu şekilde sorunsuz iptal işlemi yapabileceğimiz söylendi. Karşı kamu kurumu da bu şekilde resmi bir yazı gönderdi.

Bizde de aynı şekilde karşı taraf kamu kurumu idi, fatura iptal başvurusu bizim ekranımıza düşmüyor, kesinlikle iptal edemeyiz dediler, ancak biz bu işlemleri yaparken fatura iptalini de onayladıklarını gördük bu arada.
 
kağıt ortamında paralel çift çizgi çizip, iptal yazardık
her şey elektronik ortama geçti, işlemler daha da karmaşık hale geldi, zorlaştı.

bazen düşünüyorum, kağıt ortamında beyanname verdiğimiz günleri, kağıt ortamında verdiğimiz sgk ya işe giriş bildirgelerini, 4 aylık bildirgeleri verdiğimiz günleri..

şimdi ise örneğin sistemden fatura çekeceksin, sisteme giremiyorsun, seni atıyor, yavaşlıyor.. bekle dur
herkesi de e-deftere geçirdiler..altyapı uygun mu değil mi bilemiyoruz. kıyamet bu haziran ayı gelmeden kopacak
 
Üst