Genel Kurul Toplantısını Vergi Dairesine Bildirmeyi Unutmuşuz!!

Merhaba arkadaşlar,
Kooperatifin seçimli genel kurul toplantısını yapmıştık.. ticaret sicil tescil ve ilan ettik.. seçimli genel kurulda yönetim kurulu değişikliği olduğu için tescil tarihinden itibaren bir ay içinde gerçek faydalanici bildirim formunu da verdim.. ancak vergi dairesi toplantıyı bana bildirmedin diye 45.000 TL Özel Usulsüzlük Cezasi kesmiş.. ticaret sicilde tescil ilan yapılınca kurumlar arası aktarılıyor sandık, malum enflasyon düzeltmesi de girince o arada gözümüzden kaçmış, banka işlemleri yetki tanımlaması imza sirküleri, sgk şifre yetkili tanımlaması hepsini yapıyoruz ama vergi dairesine bildirimi atlamışız... gerçek faydalanici bildirim formunu verdik ama toplantı evraklarını (tutanak, gündem, yönetim kurulu kararı, hazirun cetveli vs) vergi dairesine dilekçe ile bildirimi atlamışiz, bu nedenle vuk 352/II e göre ceza kesildi..

işin kötü tarafı şimdiye kadar hiçbir toplantı vergi dairesine bildirilmemiş.. biz ilk defa geçen sene yapılan toplantıyı bildirdik, bunun üzerine ceza kesildi.. şimdi de geriye dönük işlem yapılacakmış. son 5 yılın genel kurul toplantıları bildirilmediğinden VUK 352/II ye göre 45.000 x 5 = 225.000 TL ceza kesileceği tarafımıza iletildi.. vergi kaçakçılığı mı yaptık, vergi ziyaına mı sebebiyet verdik bilemiyorum.

@BEYKIZI_34

İkinci derece usulsüzlüklerin tanımını düşününce ceza garip olmuş;

Kısaca
II nci derece usulsüzlükler
1. Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamelerinin süresinin sonundan başlayarak 342’nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen süre içinde verilmiş olması;
2. Ekim ve sayım beyanlarının süresi içinde veya kanunda istenilen bilgileri ihtiva edecek doğru bir şekilde yapılmaması;
3. (2995 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle kaldırılmıştır.)
4. Vergi kanunlarında yazılı bildirmelerin zamanında yapılmamış olması (işe başlamayı bildirmek hariç);
5. Vergi karnesinin süresinin sonundan başlayarak 15 gün geçtiği halde alınmamış olması;
6. Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin, süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmış olması;
7. Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması;
8. Hesap veya muamelelerin doğruluk veya açıklığını bozmamak şartı ile bazı evrak ve vesikaların bulunmaması veya ibraz edilmemesi.”

Cezalara gelince;

2025 yılı için geçerli olan Vergi Usul Kanunu (VUK) ikinci derece usulsüzlük cezaları şu şekildedir:
  • Sermaye şirketleri: 14.000 TL.
  • Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı: 7.000 TL.
  • İkinci sınıf tüccarlar: 3.200 TL.
  • Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar: 1.900 TL.
  • Kazancı basit usulde tespit edilenler: 900 TL.
  • Gelir vergisinden muaf esnaf: 500 TL.
Şimdi konuyu değerlendirirsek, cezanın özel usulsüzlük olması için 353 madde ana başlığı kooperatifin "a) Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması" kapsamında değil. Kesinlikle ilgisi yok.

Genel Kurul bildiriminin yapılmaması konusu ise hiç bu kapsama girmiyor. Kooperatif tipini sormadım çünkü çok da önemli değil. Yetki bildirimleri de yapıldığına göre bana bu ceza çok zorlama görünüyor. Önce bir düzeltme talebi yazısı verip, neden açıklaması isterseniz iyi olur diye düşünüyorum. Bir sonraki aşama ise dava açmak olacaktır.

II. Derece kapsamında olması için ise yukarıdaki maddeler kapsamında olması gerekir. Her iki maddenin ceza tutarları da incelendiğinde, 45.000,-- TL maktu bir ceza da yok.

Merhaba,
sn.ksimkesyan, teşekkür ederim

şu maddeye istinaden bildirim yapılmadı, bize dilekçe ile bildirmediniz diye yapılmış.

"4. Vergi kanunlarında yazılı bildirmelerin zamanında yapılmamış olması (işe başlamayı bildirmek hariç)"

Merhaba,
sn.ksimkesyan, teşekkür ederim

şu maddeye istinaden bildirim yapılmadı, bize dilekçe ile bildirmediniz diye yapılmış.

"4. Vergi kanunlarında yazılı bildirmelerin zamanında yapılmamış olması (işe başlamayı bildirmek hariç)"
Bu konuyla cezanın ilgisi yok. Hadi diyelim ki var o zaman da ceza tutarı ilgisiz. Siz kapsamdaki Tüzel kişiliklerden de değilsiniz. Bu tutarda 2025 yılında bir ceza yok.