personel maaş programı

Muhasebecimin Yaptığı Hatalı İşlemler Ve Sonrasında İzlemem Gereken Yol

Merhaba,

Trendyol üzerinden satış yaptığım bir şahıs işletmem var ve satışlarımı faturalandırarak gerçekleştiriyorum. Muhasebe işlemlerimi yürüten muhasebecimle çalıştığım süreçte bazı ciddi beyan ve kayıt hataları fark ettim.

Şubat ayında 5 adet satış faturamın hiç beyan edilmediğini ve Mart, Nisan ve Mayıs aylarında satış faturalarımın hepsi, alış faturalarımın ise yarısından çoğu gerçek tutarlarından daha düşük gösterildiğini fark ettim. Ve alış faturalarımından bir kısmı ise beyan edilmedi.

Mart ayında ise bana ait olmayan, toplam yaklaşık 27.000 TL tutarındaki fişlerin gider olarak muhasebe kayıtlarıma işlendiğini gördüm. Bu fişlerin bana ait olmadığını belirttim. Bana, bu fişlerin güya satışlarım fazla olduğu için ortaya çıkacak KDV'yi azaltmak amacıyla ve "iyilik yapmak" için eklendiği söylendi. Ancak bunu kesinlikle kabul etmedim ve söz konusu giderlerin kayıtlardan çıkarılmasını sağladım. Devreden KDV'lerden dolayı da ödeyeceğim bir KDV olmayacaktı. Ve alış faturalarımı da gerçek tutarlarda beyan etmeyip, aralarına yaklaşık 27.000 TL tutarında fişler serpmeye çalıştıklarını düşünüyorum.

Ayrıca Nisan ayındaki satış faturalarımın e-Arşiv fatura yerine fiziksel fatura olarak beyan edildiğini de tespit ettim. Ve bu satış faturalarımın tutarları da gerçeğinden aykırı bir şekilde düşük gösterildi.

Fark ettiğim hataların düzeltilmesi için muhasebecime defalarca bildirimde bulundum ve gerekli düzeltmelerin yapılmasını en sonunda sağladım. Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarını düzelttirdim. Sonrasında muhasebeciyle olan çalışma ilişkimi de sonlandırdım. Noterden azilname göndermeme rağmen, sözleşmeyi feshetmemek ve evraklarımı teslim etmeme konusunda benimle inatlaşıyor. İnatlaşmasının nedeni ise benden ücret talep etmesi.

Onların sözde "sehven" veri girişlerinden dolayı 5.000 TL tutarında damga tahakkuk vergisi masrafı ödemek durumunda kaldım.
Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödemiş olduğum muhasebe ücretinin, kusurlu hizmetlerinden dolayı tarafıma iadesi söz konusu iken ben onlara nasıl ödeme yapabilirim ki?
Sözde "iyi niyet" başlığıyla benim haberim ve onayım dışında mart ayı giderlerime 27.000 TL tutarında fişler eklemesi ile sözde muhasebeci olan arkadaşa güvenim sarsıldı. Benim haberim ve onayım olmadan bu işlemi yapan birisi, benden habersiz başka neler yapar diye endişeler de taşımaktayım.

Ocak ayını da dikkatli incelediğimde 700 lira tutarında bana ait olmayan gider fişinin olduğunu bugün farkedebildim. Ve yeni düzeltilecekler arasına bu da eklendi.

Ancak tüm bu düzeltmeler yapılmış olmasına rağmen, ilerleyen dönemde vergi dairesinin geçmiş kayıtları tespit etmesi veya incelemesi halinde herhangi bir sorgulama, izahat talebi, vergi incelemesi, ceza veya başka bir işlemle karşılaşıp karşılaşmayacağım konusunda büyük endişelerim var.

Özellikle şu konularda bilgi almak istiyorum:
  • Muhasebecimin yaptığı eksik veya düşük tutarlı beyanlardan mükellef olarak ne ölçüde sorumlu tutulabilirim?
  • Bana ait olmayan yaklaşık 27.000 TL tutarındaki giderlerin kayıtlara alınmış olması, sonradan düzeltilmiş olsa bile ileride sorun oluşturabilir mi?
  • Hataların vergi idaresi tarafından tespit edilmesinden önce düzeltilmiş olması, olası ceza veya inceleme açısından nasıl değerlendirilir?
  • Nisan ayında satış faturalarımın e-Arşiv yerine fiziksel fatura olarak beyan edilmesinin ayrıca bir yaptırımı olabilir mi?
  • İleride bu hataların muhasebecimden kaynaklandığını gösterebilmek için kendisine yazılı bildirim yapmam, resmi bir şikâyette bulunmam veya başka bir hukuki işlem yapmam gerekir mi?
  • Bu aşamada benim ayrıca yapmam gereken bir bildirim veya başvuru var mıdır?
Benzer bir durum yaşayan veya konu hakkında bilgisi olanların, özellikle vergi uygulaması açısından nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda görüşlerini paylaşmasını rica ederim.

Teşekkürler.

Sayin Colakoglu

Yazdiginiz konu Türkiye’deki vergi mevzuatı açısından değerlendirdiğimde, durumunuzu iki ayrı başlıkta düşünmek gerekir:
  1. Vergi idaresi karşısındaki sorumluluğunuz
  2. Muhasebecinizin size karşı hukuki/mesleki sorumluluğu
"Muhasebeci yaptı, onun hatasi demek" vergi idaresi karşısında sizi tamamen sorumluluktan kurtarmaz

Burdaki en onemli nokta

Vergi mükellefi olarak beyannamelerinizin ve vergi kayıtlarınızın doğruluğundan tamamen bağımsız hale gelmiş olmuyorsunuz. Özellikle gerçek satışlarınızın eksik bildirilmesi sonucunda vergi ziyaı doğmuşsa, vergi idaresi öncelikle mükellef üzerinden vergi ve cezayı tarh edebilir.

Bununla birlikte, beyannamenizi imzalayan yetkili SMMM'nin de VUK mükerrer 227 kapsamında sorumluluğu söz konusu olabilir. GİB'in açıklamasında, beyannameleri imzalayan meslek mensuplarının, beyannamelerdeki bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağı belgelere uygun olmamasından doğan vergi ziyaına bağlı vergi, ceza ve gecikme faizlerinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulabileceği belirtiliyor.

Özellikle sizin anlattığınız gibi, muhasebeciye gerçek faturaları verdiğinizi ve buna rağmen bunların eksik/düşük işlendiğini; ayrıca size ait olmayan giderlerin sizin onayınız dışında kaydedildiğini belgeleyebiliyorsanız, muhasebecinin sorumluluğunun ayrıca ortaya konulması mümkün olabilir.

Diger onemli husulardan bir tanesi ! 27.000 TL'lik size ait olmayan giderler konusunda durum daha ciddi

Bence en önemli yer burası.

Çünkü burada basit bir "sehven yanlış rakam girilmiş" durumundan farklı bir durumdan bahsediyorsunuz

Benim burada okuduklarimdan anladiklarim; gider belgeleri size ait değil, bunları siz vermediniz/onaylamadınız, muhasebeci bunları KDV'yi azaltmak amacıyla eklediğini söyledi, siz itiraz ettiniz, sonrasında giderler düzeltildi.

Bu nedenle bu belgelerin tamamının ve bunların kayıtlara nasıl girdiğinin izini muhafaza etmeniz çok önemli.

Özellikle muhasebecinin "KDV'yi azaltmak için iyilik yapmak amacıyla ekledik" şeklindeki ifadesini yazılı olarak destekleyen WhatsApp/e-posta mesajları varsa kesinlikle silmeyin.

Çünkü ileride bir inceleme olursa sizin açınızdan şu ayrım önem kazanabilir: Mükellef gerçeğe aykırı giderleri bilerek sisteme koydu ve vergi avantajı sağladı." ile "Muhasebeci tarafından mükellefin bilgisi ve talimatı dışında yanlış kayıt yapıldı; mükellef durumu fark edince itiraz edip düzelttirdi." aynı şey değildir.

Fakat ikinci durumun varlığını ispatlamak gerekir. Düzeltme yapılmış olması sizin açınızdan olumlu ve önemli bir unsur.

Özellikle vergi idaresi tarafından henüz bir inceleme/takdir süreci başlatılmadan önce hataların tespit edilip düzeltilmiş olması, durumun değerlendirilmesinde önem taşıyabilir. GİB'in pişmanlık ve düzeltme uygulamasına ilişkin açıklamalarında da, inceleme veya takdir komisyonu süreci başlamadan önce yapılan kendiliğinden düzeltmelerin belirli şartlarda farklı sonuçları olduğu görülüyor.

Burada ki kritik durumda sudur

Düzeltme beyannamesinin verilmiş olması ile "hiçbir ceza riski kalmamıştır" aynı şey değildir.

Örneğin düzeltme sonucunda daha önce eksik beyan edilmiş bir vergi ortaya çıkmışsa, olayın niteliğine göre vergi, gecikme faizi ve ilgili ceza hükümleri gündeme gelebilir.

Öte yandan sizin olayınızda bazı dönemlerde devreden KDV bulunduğunu ve dolayısıyla hatalı beyan nedeniyle fiilen ödenecek KDV doğmadığını söylüyorsunuz. Bu durum çok önemli olabilir; fakat "vergi çıkmadıysa hiçbir usulsüzlük söz konusu değildir" şeklinde genelleme yapmak da doğru olmaz.

Nisan ayında e-Arşiv yerine kağıt fatura düzenlenmesi , Burada da ayrıca dikkatli olmak gerekir

GİB'in güncel açıklamasında, e-Arşiv olarak düzenlenmesi zorunlu olan faturaların, mevzuatta belirtilen istisnai haller dışında kağıt olarak düzenlenmesi halinde VUK 353 kapsamında özel usulsüzlük cezası uygulanabileceği belirtiliyor.

Dolayısıyla Nisan faturalarının gerçekten e-Arşiv olarak düzenlenmesinin zorunlu olduğu bir durumda kağıt fatura düzenlenmişse, bu husus satış tutarlarının düşük gösterilmesinden bağımsız olarak ayrıca değerlendirilmelidir.

Ancak burada faturaların:

• Hangi tarihte,
  • Kime,
  • Hangi tutarda,
  • Hangi e-Belge statüsünde,
  • Hangi mevzuat hükmü nedeniyle e-Arşiv olması gerektiği
tek tek bakilip incelenmesi gerekir.

Bu nedenle "Nisan ayındaki bütün faturalar kağıt düzenlenmiş, kesin şu kadar ceza gelir" şeklinde şu aşamada rakam vermek doğru olmaz.

5. 5.000 TL damga vergisi meselesine gelince; Burada da hangi beyannamenin, hangi işlem nedeniyle ve hangi sebeple 5.000 TL tahakkuk ettiğini görmek gerekir

Muhasebecinin yaptığı hatalı veri girişleri nedeniyle ortaya çıkan bir vergi/masraf ise, bunu ödediğinize ilişkin:

• Tahakkuk fişi,
  • Odeme dekontu,
  • Düzeltme beyannamesi,
  • Onceki beyanname,
  • Muhasebecinin hatayı kabul ettiği yazışmalar
saklanmalı. Bunlar daha sonra muhasebeciye karşı talepte bulunmanız açısından önem taşıyabilir.

Muhasebecinin size karşı sorumluluğu ile vergi idaresine karşı vergi sorumluluğu aynı hukuki ilişki değildir. Vergi idaresinin sizden talepte bulunabilmesi, muhasebeciye karşı zararınızı istemenize engel olmaz.

Muhasebeciye ödediğiniz ücret konusunda da "Şubat-Mayıs ücretlerinin tamamını kesinlikle ödemeyin" şeklinde hareket etmenizi önermem.

Çünkü ücret alacağının bulunup bulunmadığı; sözleşmenin kapsamına, verilen hizmetlere, sözleşmenin fesih hükümlerine ve muhasebecinin kusuruna göre değerlendirilir.

Sizin anlattığınız olay gerçekten belgelenebiliyorsa, kusurlu hizmet nedeniyle uğradığınız zararların muhasebeciden talep edilmesi ayrı bir konudur.

Örneğin:

• 5.000 TL vergi/masraf,
  • Hataların düzeltilmesi için yeni muhasebeciye ödenecek ek ücret,
  • Varsa gecikme faizi,
  • Varsa vergi cezası,
  • Başka doğrudan zararlar
belgelenebilir. Bu nedenle ücret borcuyla zarar/ tazminat talebini birbirinden ayırarak hareket etmek daha güvenli olur.

Bence şu anda atilmasi gereken en onemli adim: bütün delilleri toplamak

Ben olsam bundan sonraki aşamada muhasebeciyle sözlü tartışmaya devam etmek yerine dosya oluştururdum.

Özellikle şunları tek klasörde saklayın:

• Ocak-Mayıs arasındaki tüm satış faturaları
  • Tüm alış faturaları
  • Trendyol satış raporları
  • Banka hesap hareketleri
  • E-Arşiv faturalar
  • Muhasebeye gönderdiğiniz faturaların kayıtları
  • Ilk verilen beyannameler
  • Düzeltme beyannameleri
  • Tahakkuk fişleri
  • KDV beyannameleri
  • Muhasebeciyle imzaladığınız sözleşme
  • Azilname
  • Azilnamenin tebliğ belgesi
  • WhatsApp yazışmaları
  • E-postalar
  • Muhasebecinin hatayı kabul ettiği mesajlar
  • 27.000 TL'lik size ait olmayan fişlerin görüntüleri
  • Bunların kayıtlardan çıkarıldığını gösteren belgeler
  • 5.000 TL ödemenin belgeleri.

Özellikle ilk kayıt ile düzeltme arasındaki farkı gösterecek belgeleri saklayın.

Muhasebeciye yazılı bildirim yapmanız bence çok faydalı

Bunu özellikle öneriyorum.

Burda mesajın amacı "seni tehdit etmek" değil, olayların kronolojisini ve sizin talimatınızı yazılı şekilde kayıt altına almak olmalı.

Örneğin yazılı olarak:

"Şu tarihlerde tarafıma ait olmayan belgelerin kayıtlara alındığını tespit ettim. Bunların tarafımdan verilmediğini ve kullanılmasına onay vermediğimi bildirdim. Şu tarihte düzeltilmesini talep ettim. Şu beyannameler düzeltildi."

gibi somut bir kronoloji oluşturabilirsiniz.

Aynı şekilde Ocak ayındaki 700 TL'lik belgeyi de ayrıca kayıt altına alın.

Ayrıca yeni muhasebecinizden bağımsız bir kontrol yaptırmanızı öneririm

Bence şu anda en doğru adımlardan biri bu.

Yeni SMMM'nize sadece "muhasebeyi devral" demek yerine:

"Ocak-Mayıs dönemini baştan sona denetle ve önceki muhasebecinin yaptığı tüm kayıtları satış faturaları, alış faturaları, banka hareketleri ve Trendyol raporlarıyla karşılaştır."diyebilirsiniz.

Özellikle şu dört mutabakat yapılmalı:

1-Trendyol satışları
2- Faturalar
3- KDV beyannameleri
4- Muhasebe kayıtları

Ayrica

1-Alış faturaları
2-Muhasebe kayıtları
3-KDV beyannameleri

karşılaştırılmalı.

Böylece Ocak-Mayıs dışında başka bir dönemde de benzer bir hata olup olmadığı ortaya çıkar.

"Vergi dairesine kendim gidip şikayet edeyim mi?" Bunu yapmayin, birakin vergi dairesinin tespiti olsun, o zaman karsilarina duzeltme beyannameleri, uzlasma vb. bircok secenekle cikariz.

Sırf muhasebeciyle aranızdaki ücret/fesih anlaşmazlığı nedeniyle hemen şikayet yoluna gitmek ile vergi kayıtlarında gerçek dışı işlemler bulunduğundan resmi bildirim yapmak birbirinden farklı şeyler.

Öncelikle yeni SMMM veya bir vergi avukatıyla dosyayı inceletip, bir durum degerlendirmesi yapip şu soruların cevaplarını netleştirin: Ayrica SMMM odasina sikayet seceneginide elimzde bulunduralim
  1. Hangi beyannameler ilk olarak yanlış verilmiş?
  2. Hangi düzeltme beyannameleri verilmiş?
  3. Düzeltmeler sonucunda vergi farkı oluşmuş mu?
  4. Oluştuysa ne kadar?
  5. Vergi ziyaı var mı?
  6. Herhangi bir inceleme/takdir süreci başlamış mı?
  7. Pişmanlık hükümlerinden yararlanılması gereken bir durum var mı?
  8. e-Arşiv ihlali açısından ayrıca bir risk var mı?
  9. 27.000 TL'lik belgelerin sisteme nasıl ve hangi tarihte işlendiği görülebiliyor mu?

Bunlar netleşmeden vergi dairesine yapılacak bir başvurunun içeriğini belirlemek doğru olmaz. Kendinizi riske atmayin.

Sizin yanlış kayıt tespit edip, itirazınız, düzeltme talebiniz, düzeltme beyannamesi vermeniz, ve muhasebecinin sozlesmesini fesih etmeniz ile sizin vergi avantajından yararlanma ve idarenin tespiti arasında hukuken ve fiilen ciddi fark vardır.

Özellikle 27.000 TL'lik giderlerin size ait olmadığını fark ettiğinizde bunları kullanmakta ısrar etmeyip düzelttirmiş olmanız, olayın değerlendirilmesinde önemli bir olgudur.

Fakat bunun sizi her türlü vergi incelemesinden "muaf" hale getirdiğini söylemek mümkün değil.

Bence adim, adim soyle ilerleyin

1.
Yeni bir SMMM ile Ocak-Mayıs dönemini bağımsız şekilde yeniden kontrol ettirin.

2. Özellikle Ocak ayındaki 700 TL'lik gideri de kontrol ettirin.

3. Tüm ilk ve düzeltilmiş beyannamelerin PDF/çıktılarını alın.

4. Düzeltmelerin hangi tarihte ve hangi yöntemle yapıldığını belgeleyin.

5. 27.000 TL'lik belgelerin size ait olmadığını ve bunların kullanılmasına izin vermediğinizi gösteren yazışmaları yedekleyin.

6. Muhasebecinin hataları kabul ettiği mesajları kesinlikle saklayın.

7. Azilname ve tebliğ belgesini saklayın.

8. Sözleşmenizde fesih, ücret, evrak teslimi ve sorumluluk maddelerini inceletin.

9. Yeni SMMM'ye "geçmiş dönem vergi riski incelemesi" yaptırın.

10. Sonuçlara göre bir vergi avukatından, gerekiyorsa muhasebeciye karşı zarar/tazminat ve mesleki sorumluluk açısından ayrıca görüş alın. Bu onemli ( Bunun en iyi ornegi Kivanc Tatlitugun muhasebeci ile yasadigi sorun,senin sorunun ile hemen hemen ayni)

SONUC

Hataları sizin tespit etmiş olmanız, itiraz etmiş olmanız, sahte/size ait olmayan giderleri kabul etmemeniz, düzeltmeleri yaptırmanız ve muhasebeciyle ilişkinizi sonlandırmanız
cok iyi olmus. (Burada oda sikayetini unutmayin)

Dolayısıyla şu aşamada panik yapmak yerine, kanıtları sistematik biçimde toplamak ve Ocak-Mayıs dönemini yeni bir SMMM'ye bağımsız olarak yeniden kontrol ettirmek en sağlıklı yaklaşım olur.

Bir de önemli bir nokta: VUK 353'te, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi ve belgelerde gerçek meblağdan farklı tutarlara yer verilmesi özel usulsüzlük hükümleri kapsamında düzenlenmiş durumda. 2026 için tutarlar da güncellenmiş bulunuyor. Bu nedenle Nisan ayındaki e-Arşiv ve düşük tutarlı fatura konusunu ayrıca dosyanızda inceletmenizi özellikle tavsiye ederim.

Sayin Colakoglu

Yazdiginiz konu Türkiye’deki vergi mevzuatı açısından değerlendirdiğimde, durumunuzu iki ayrı başlıkta düşünmek gerekir:
  1. Vergi idaresi karşısındaki sorumluluğunuz
  2. Muhasebecinizin size karşı hukuki/mesleki sorumluluğu
"Muhasebeci yaptı, onun hatasi demek" vergi idaresi karşısında sizi tamamen sorumluluktan kurtarmaz

Burdaki en onemli nokta

Vergi mükellefi olarak beyannamelerinizin ve vergi kayıtlarınızın doğruluğundan tamamen bağımsız hale gelmiş olmuyorsunuz. Özellikle gerçek satışlarınızın eksik bildirilmesi sonucunda vergi ziyaı doğmuşsa, vergi idaresi öncelikle mükellef üzerinden vergi ve cezayı tarh edebilir.

Bununla birlikte, beyannamenizi imzalayan yetkili SMMM'nin de VUK mükerrer 227 kapsamında sorumluluğu söz konusu olabilir. GİB'in açıklamasında, beyannameleri imzalayan meslek mensuplarının, beyannamelerdeki bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağı belgelere uygun olmamasından doğan vergi ziyaına bağlı vergi, ceza ve gecikme faizlerinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulabileceği belirtiliyor.

Özellikle sizin anlattığınız gibi, muhasebeciye gerçek faturaları verdiğinizi ve buna rağmen bunların eksik/düşük işlendiğini; ayrıca size ait olmayan giderlerin sizin onayınız dışında kaydedildiğini belgeleyebiliyorsanız, muhasebecinin sorumluluğunun ayrıca ortaya konulması mümkün olabilir.

Diger onemli husulardan bir tanesi ! 27.000 TL'lik size ait olmayan giderler konusunda durum daha ciddi

Bence en önemli yer burası.

Çünkü burada basit bir "sehven yanlış rakam girilmiş" durumundan farklı bir durumdan bahsediyorsunuz

Benim burada okuduklarimdan anladiklarim; gider belgeleri size ait değil, bunları siz vermediniz/onaylamadınız, muhasebeci bunları KDV'yi azaltmak amacıyla eklediğini söyledi, siz itiraz ettiniz, sonrasında giderler düzeltildi.

Bu nedenle bu belgelerin tamamının ve bunların kayıtlara nasıl girdiğinin izini muhafaza etmeniz çok önemli.

Özellikle muhasebecinin "KDV'yi azaltmak için iyilik yapmak amacıyla ekledik" şeklindeki ifadesini yazılı olarak destekleyen WhatsApp/e-posta mesajları varsa kesinlikle silmeyin.

Çünkü ileride bir inceleme olursa sizin açınızdan şu ayrım önem kazanabilir: Mükellef gerçeğe aykırı giderleri bilerek sisteme koydu ve vergi avantajı sağladı." ile "Muhasebeci tarafından mükellefin bilgisi ve talimatı dışında yanlış kayıt yapıldı; mükellef durumu fark edince itiraz edip düzelttirdi." aynı şey değildir.

Fakat ikinci durumun varlığını ispatlamak gerekir. Düzeltme yapılmış olması sizin açınızdan olumlu ve önemli bir unsur.

Özellikle vergi idaresi tarafından henüz bir inceleme/takdir süreci başlatılmadan önce hataların tespit edilip düzeltilmiş olması, durumun değerlendirilmesinde önem taşıyabilir. GİB'in pişmanlık ve düzeltme uygulamasına ilişkin açıklamalarında da, inceleme veya takdir komisyonu süreci başlamadan önce yapılan kendiliğinden düzeltmelerin belirli şartlarda farklı sonuçları olduğu görülüyor.

Burada ki kritik durumda sudur

Düzeltme beyannamesinin verilmiş olması ile "hiçbir ceza riski kalmamıştır" aynı şey değildir.

Örneğin düzeltme sonucunda daha önce eksik beyan edilmiş bir vergi ortaya çıkmışsa, olayın niteliğine göre vergi, gecikme faizi ve ilgili ceza hükümleri gündeme gelebilir.

Öte yandan sizin olayınızda bazı dönemlerde devreden KDV bulunduğunu ve dolayısıyla hatalı beyan nedeniyle fiilen ödenecek KDV doğmadığını söylüyorsunuz. Bu durum çok önemli olabilir; fakat "vergi çıkmadıysa hiçbir usulsüzlük söz konusu değildir" şeklinde genelleme yapmak da doğru olmaz.

Nisan ayında e-Arşiv yerine kağıt fatura düzenlenmesi , Burada da ayrıca dikkatli olmak gerekir

GİB'in güncel açıklamasında, e-Arşiv olarak düzenlenmesi zorunlu olan faturaların, mevzuatta belirtilen istisnai haller dışında kağıt olarak düzenlenmesi halinde VUK 353 kapsamında özel usulsüzlük cezası uygulanabileceği belirtiliyor.

Dolayısıyla Nisan faturalarının gerçekten e-Arşiv olarak düzenlenmesinin zorunlu olduğu bir durumda kağıt fatura düzenlenmişse, bu husus satış tutarlarının düşük gösterilmesinden bağımsız olarak ayrıca değerlendirilmelidir.

Ancak burada faturaların:

• Hangi tarihte,
  • Kime,
  • Hangi tutarda,
  • Hangi e-Belge statüsünde,
  • Hangi mevzuat hükmü nedeniyle e-Arşiv olması gerektiği
tek tek bakilip incelenmesi gerekir.

Bu nedenle "Nisan ayındaki bütün faturalar kağıt düzenlenmiş, kesin şu kadar ceza gelir" şeklinde şu aşamada rakam vermek doğru olmaz.

5. 5.000 TL damga vergisi meselesine gelince; Burada da hangi beyannamenin, hangi işlem nedeniyle ve hangi sebeple 5.000 TL tahakkuk ettiğini görmek gerekir

Muhasebecinin yaptığı hatalı veri girişleri nedeniyle ortaya çıkan bir vergi/masraf ise, bunu ödediğinize ilişkin:

• Tahakkuk fişi,
  • Odeme dekontu,
  • Düzeltme beyannamesi,
  • Onceki beyanname,
  • Muhasebecinin hatayı kabul ettiği yazışmalar
saklanmalı. Bunlar daha sonra muhasebeciye karşı talepte bulunmanız açısından önem taşıyabilir.

Muhasebecinin size karşı sorumluluğu ile vergi idaresine karşı vergi sorumluluğu aynı hukuki ilişki değildir. Vergi idaresinin sizden talepte bulunabilmesi, muhasebeciye karşı zararınızı istemenize engel olmaz.

Muhasebeciye ödediğiniz ücret konusunda da "Şubat-Mayıs ücretlerinin tamamını kesinlikle ödemeyin" şeklinde hareket etmenizi önermem.

Çünkü ücret alacağının bulunup bulunmadığı; sözleşmenin kapsamına, verilen hizmetlere, sözleşmenin fesih hükümlerine ve muhasebecinin kusuruna göre değerlendirilir.

Sizin anlattığınız olay gerçekten belgelenebiliyorsa, kusurlu hizmet nedeniyle uğradığınız zararların muhasebeciden talep edilmesi ayrı bir konudur.

Örneğin:

• 5.000 TL vergi/masraf,
  • Hataların düzeltilmesi için yeni muhasebeciye ödenecek ek ücret,
  • Varsa gecikme faizi,
  • Varsa vergi cezası,
  • Başka doğrudan zararlar
belgelenebilir. Bu nedenle ücret borcuyla zarar/ tazminat talebini birbirinden ayırarak hareket etmek daha güvenli olur.

Bence şu anda atilmasi gereken en onemli adim: bütün delilleri toplamak

Ben olsam bundan sonraki aşamada muhasebeciyle sözlü tartışmaya devam etmek yerine dosya oluştururdum.

Özellikle şunları tek klasörde saklayın:

• Ocak-Mayıs arasındaki tüm satış faturaları
  • Tüm alış faturaları
  • Trendyol satış raporları
  • Banka hesap hareketleri
  • E-Arşiv faturalar
  • Muhasebeye gönderdiğiniz faturaların kayıtları
  • Ilk verilen beyannameler
  • Düzeltme beyannameleri
  • Tahakkuk fişleri
  • KDV beyannameleri
  • Muhasebeciyle imzaladığınız sözleşme
  • Azilname
  • Azilnamenin tebliğ belgesi
  • WhatsApp yazışmaları
  • E-postalar
  • Muhasebecinin hatayı kabul ettiği mesajlar
  • 27.000 TL'lik size ait olmayan fişlerin görüntüleri
  • Bunların kayıtlardan çıkarıldığını gösteren belgeler
  • 5.000 TL ödemenin belgeleri.

Özellikle ilk kayıt ile düzeltme arasındaki farkı gösterecek belgeleri saklayın.

Muhasebeciye yazılı bildirim yapmanız bence çok faydalı

Bunu özellikle öneriyorum.

Burda mesajın amacı "seni tehdit etmek" değil, olayların kronolojisini ve sizin talimatınızı yazılı şekilde kayıt altına almak olmalı.

Örneğin yazılı olarak:

"Şu tarihlerde tarafıma ait olmayan belgelerin kayıtlara alındığını tespit ettim. Bunların tarafımdan verilmediğini ve kullanılmasına onay vermediğimi bildirdim. Şu tarihte düzeltilmesini talep ettim. Şu beyannameler düzeltildi."

gibi somut bir kronoloji oluşturabilirsiniz.

Aynı şekilde Ocak ayındaki 700 TL'lik belgeyi de ayrıca kayıt altına alın.

Ayrıca yeni muhasebecinizden bağımsız bir kontrol yaptırmanızı öneririm

Bence şu anda en doğru adımlardan biri bu.

Yeni SMMM'nize sadece "muhasebeyi devral" demek yerine:

"Ocak-Mayıs dönemini baştan sona denetle ve önceki muhasebecinin yaptığı tüm kayıtları satış faturaları, alış faturaları, banka hareketleri ve Trendyol raporlarıyla karşılaştır."diyebilirsiniz.

Özellikle şu dört mutabakat yapılmalı:

1-Trendyol satışları
2- Faturalar
3- KDV beyannameleri
4- Muhasebe kayıtları

Ayrica

1-Alış faturaları
2-Muhasebe kayıtları
3-KDV beyannameleri

karşılaştırılmalı.

Böylece Ocak-Mayıs dışında başka bir dönemde de benzer bir hata olup olmadığı ortaya çıkar.

"Vergi dairesine kendim gidip şikayet edeyim mi?" Bunu yapmayin, birakin vergi dairesinin tespiti olsun, o zaman karsilarina duzeltme beyannameleri, uzlasma vb. bircok secenekle cikariz.

Sırf muhasebeciyle aranızdaki ücret/fesih anlaşmazlığı nedeniyle hemen şikayet yoluna gitmek ile vergi kayıtlarında gerçek dışı işlemler bulunduğundan resmi bildirim yapmak birbirinden farklı şeyler.

Öncelikle yeni SMMM veya bir vergi avukatıyla dosyayı inceletip, bir durum degerlendirmesi yapip şu soruların cevaplarını netleştirin: Ayrica SMMM odasina sikayet seceneginide elimzde bulunduralim
  1. Hangi beyannameler ilk olarak yanlış verilmiş?
  2. Hangi düzeltme beyannameleri verilmiş?
  3. Düzeltmeler sonucunda vergi farkı oluşmuş mu?
  4. Oluştuysa ne kadar?
  5. Vergi ziyaı var mı?
  6. Herhangi bir inceleme/takdir süreci başlamış mı?
  7. Pişmanlık hükümlerinden yararlanılması gereken bir durum var mı?
  8. e-Arşiv ihlali açısından ayrıca bir risk var mı?
  9. 27.000 TL'lik belgelerin sisteme nasıl ve hangi tarihte işlendiği görülebiliyor mu?

Bunlar netleşmeden vergi dairesine yapılacak bir başvurunun içeriğini belirlemek doğru olmaz. Kendinizi riske atmayin.

Sizin yanlış kayıt tespit edip, itirazınız, düzeltme talebiniz, düzeltme beyannamesi vermeniz, ve muhasebecinin sozlesmesini fesih etmeniz ile sizin vergi avantajından yararlanma ve idarenin tespiti arasında hukuken ve fiilen ciddi fark vardır.

Özellikle 27.000 TL'lik giderlerin size ait olmadığını fark ettiğinizde bunları kullanmakta ısrar etmeyip düzelttirmiş olmanız, olayın değerlendirilmesinde önemli bir olgudur.

Fakat bunun sizi her türlü vergi incelemesinden "muaf" hale getirdiğini söylemek mümkün değil.

Bence adim, adim soyle ilerleyin

1.
Yeni bir SMMM ile Ocak-Mayıs dönemini bağımsız şekilde yeniden kontrol ettirin.

2. Özellikle Ocak ayındaki 700 TL'lik gideri de kontrol ettirin.

3. Tüm ilk ve düzeltilmiş beyannamelerin PDF/çıktılarını alın.

4. Düzeltmelerin hangi tarihte ve hangi yöntemle yapıldığını belgeleyin.

5. 27.000 TL'lik belgelerin size ait olmadığını ve bunların kullanılmasına izin vermediğinizi gösteren yazışmaları yedekleyin.

6. Muhasebecinin hataları kabul ettiği mesajları kesinlikle saklayın.

7. Azilname ve tebliğ belgesini saklayın.

8. Sözleşmenizde fesih, ücret, evrak teslimi ve sorumluluk maddelerini inceletin.

9. Yeni SMMM'ye "geçmiş dönem vergi riski incelemesi" yaptırın.

10. Sonuçlara göre bir vergi avukatından, gerekiyorsa muhasebeciye karşı zarar/tazminat ve mesleki sorumluluk açısından ayrıca görüş alın. Bu onemli ( Bunun en iyi ornegi Kivanc Tatlitugun muhasebeci ile yasadigi sorun,senin sorunun ile hemen hemen ayni)

SONUC

Hataları sizin tespit etmiş olmanız, itiraz etmiş olmanız, sahte/size ait olmayan giderleri kabul etmemeniz, düzeltmeleri yaptırmanız ve muhasebeciyle ilişkinizi sonlandırmanız
cok iyi olmus. (Burada oda sikayetini unutmayin)

Dolayısıyla şu aşamada panik yapmak yerine, kanıtları sistematik biçimde toplamak ve Ocak-Mayıs dönemini yeni bir SMMM'ye bağımsız olarak yeniden kontrol ettirmek en sağlıklı yaklaşım olur.

Bir de önemli bir nokta: VUK 353'te, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi ve belgelerde gerçek meblağdan farklı tutarlara yer verilmesi özel usulsüzlük hükümleri kapsamında düzenlenmiş durumda. 2026 için tutarlar da güncellenmiş bulunuyor. Bu nedenle Nisan ayındaki e-Arşiv ve düşük tutarlı fatura konusunu ayrıca dosyanızda inceletmenizi özellikle tavsiye ederim.

Ferhat bey merhaba,
Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim.

Son bir kaç gündür eski muhasebecimle olan tartışmalardan dolayı aşırı yorgun düştüm. Cevap veremedim.
Dün sözleşmeyi feshetmesi için evrakları teslim almam gerektiğini söyledi. Ve bu evraklar 2017-2018 yıllarına ait idi.
Ve sözleşmeleri feshetti.

2025 yılına ait verileri de istedim. Excel olarak gönderdiler.
2025 yılına ait fiziksel evrak var mıdır diye sorduğum zaman olmadığını söylediler.
Ve 2025, Kasım ve Aralık aylarında bana ait olmayan fişlerin toplam tutarı yaklaşık 20.000 TL olduğunu farkediyorum.
Ve bu fişler nerede nerede diye defalarca soruyorum. Paylaşmıyor.

Kasım 2025 takviminde E.K. adındaki bir kişinin kesmiş olduğu fişlerin toplamı yaklaşık 6.000 TL tutarında
Aralık 2025 takviminde ise yine E.K.'nin ortağı olduğu bir limited şirketine ait fişlerin toplamı yaklaşık 14.000 TL tutarında
Ticaret Sicil gazetesinden ünvanı sorguladım ve E.K.'ye ait olduğunu öğrendim.
Fişlerin sahibi ile de iletişime geçtim, kontrol sağlayacaklar.

Zincir giyim mağazalarına ait giyim fişlerini gider olarak eklemek istediğimi söylediğim zaman,
Giyim ve eczane fişlerini ekleyemeyeceğimi söylemişti.
Ve 20.000 TL tutarındaki fişlerin kaynağı ise bir giyim mağazası :)

Ben hayal ürünü fişleri farketmemiş olsaydım? Benim halim ne olurdu?
Eski muhasebecim olaya önem vermiyor. Beni ciddiye almıyor.
Ve Muhasebeciler odasına şikayet maili de gönderdim.

Teşekkürler & Saygılarımla