0 (Sıfır) Sigorta Gününde İkramiyeden Prim Kesilmesi

Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
14
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bilindiği gibi 5510 sayılı kanunun 80. maddesine göre ücret dışı ödemeler öncelikle ödendiği ayda, yoksa maksimum 2 aya kadar devrederek prim kesintisine tabi oluyor.

Bununla ilgili yine bu maddeye istinaden çıkan tebliğde yapılması gereken işlemler örnekli şekilde anlatılmıştır.

28 Eylül 2008 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27011
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumundan:
5510 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (a) VE (b) BENTLERİ
KAPSAMINDAKİ SİGORTALILAR İLE SADECE GENEL SAĞLIK SİGORTASINA
TABİ SİGORTALILARIN PRİME ESAS TUTULACAK KAZANÇLARINA
DAİR TEBLİĞ

................

2.1.5- Prime esas kazancın üst sınırını aşan ücret dışındaki ödemeler:
Bilindiği gibi, ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır. Ancak, sözü geçen ödemelerin ücret ile birleştirilerek prime tabi tutulması durumunda, bazı sigortalıların aylık prime esas kazançları, prime esas kazancın üst sınırını aşabilmektedir.
Bu durumda, sigortalılara, ücretinin yanı sıra prime esas kazanca dahil edilebilecek nitelikte ücret dışında ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki kazançlar, prime esas kazanç aylık üst sınırı aşılmamak kaydıyla prime tabi tutulacak, buna karşın her iki kazanç toplamının üst sınırı aşması halinde, ücret dışındaki ödemenin üst sınırı aşan kısmı, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi hükmü de dikkate alınarak en fazla takip eden iki ayın prime esas kazanç tutarına dahil edilecektir.
Örnek- Aylık brüt ücreti 3.000,00 YTL olan (D) sigortalısına, 2008/Ekim ayında brüt 4.000,00 YTL ikramiye ödendiği varsayıldığında, 01/07/2008 ? 31/12/2008 tarihleri arasında aylık kazanç üst sınırı 4.151,70 YTL olduğu nazara alınarak bahse konu sigortalının,
2008/Ekim ayındaki prime esas kazancı 3.000 YTL ücret + 1.151,70 ikramiye = 4.151,70
2008/Kasım ayındaki prime esas kazancı 3.000YTL ücret + 1.151,70 ikramiye = 4.151,70
2008/Aralık ayındaki prime esas kazancı 3.000YTL ücret +1.151,70 ikramiye = 4.151,70,
olarak Kuruma bildirilecek,
1.151,70 X 3 = 3.455,10 prime esas kazanca dahil edilen ikramiye,
4.000,00 ? 3.455,10 = 544,90 YTL tutarındaki ikramiye ise prime esas kazanca dahil edilmemiş olacaktır.

Diğer taraftan, sigortalılara, çeşitli nedenlerle (ücretsiz izin, istirahat gibi) ay içinde çalışmasının bulunmadığı ve ücret ödenmediği aylarda prime esas kazanca dahil olacak nitelikte ücret dışında bir ödeme yapılması halinde, ücret dışındaki bu ödemeler, ödemenin yapıldığı ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayı geçmemek üzere ilgili ayların prime esas kazancına dahil edilecektir. Ancak ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayda da ücret ödemesine hak kazanılmadığı durumlarda, ücret dışındaki bu ödemeler prime esas kazanca dahil edilemeyecektir.
.....

Fakat bizim burada kafamıza takılan bir nokta eğer kişi tam ay boyunca istirahatli veya ücretsiz izinde olursa kişiye her ay ödediğimiz ikramiye tutarından SGK primi kesilecek mi?

Yukarıdaki paragrafta açıkca kesilmeyeceği, diğer aylara devredeceği yazılı.Fakat e-bildirge açıklamalarında ve kanun maddesindeki "ödendiği ayda prime tabi tutulur" cümlesi biraz bize "ilgili ayda gün olmasada kesinti yapılması" gerektiği düşüncesi yaratıyor.

Bu konu ile ilgili sizlerin düşüncesi nedir?
 
Ynt: 0 (Sıfır) Sigorta Gününde İkramiyeden Prim Kesilmesi

Ebildirge ekranında aşağıdaki şekilde açıklanmış.

1- Prim ödeme gün sayısına 1 ila 30 arasında bir gün sayısı girilmiş olması halinde,
- "Hak Edilen Ücret" bölümüne, sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretleri girilecek olup, prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç alt sınırının altında ve prim ödeme gün sayısına karşılık gelen prime esas kazanç üst sınırının üstünde ücret girişine izin verilmeyecektir.
- "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne, sigortalılara ilgili ayda ödenen ücret dışı ödemeler (prim, ikramiye ve bu nitelikteki istihkaklar) girilecek olup, "Hak Edilen Ücret" bölümüne girilen kazanç tutarı da dikkate alınarak, prim ödeme gün sayısına karşılık gelen üst sınırının üstünde, ücret dışı ödeme girişine izin verilmeyecektir.
2- Prim Ödeme Gün Sayısına 0 (sıfır) yazılmış olması halinde,
- "Hak Edilen Ücret" bölümüne, 0,00 TL ila 30 günlük prime esas kazanç üst sınırına kadar giriş yapılmasına izin verilecektir.
- "Prim İkramiye ve Bu Nitelikteki İstihkak" bölümüne, "Hak Edilen Ücret" bölümüne girilmiş olan kazanç tutarı da dikkate alınarak 30 günlük prime esas kazanç üst sınırına kadar giriş yapılmasına izin verilecektir.

Gün sıfır ise kazanç veya prim kısmına tavan kadar rakam girilebilecek anlamına geliyor.
 
Ynt: 0 (Sıfır) Sigorta Gününde İkramiyeden Prim Kesilmesi

Peki sadece bir fikir olarak :) bu durumda tebliğ ile e-bildirge birbiri ile çelişmiyor mu?

Belkide tebliği bu şekilde revize edebilirler.
 
Ynt: 0 (Sıfır) Sigorta Gününde İkramiyeden Prim Kesilmesi

28/09/2008 tarihli, 27011 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?5510 Sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a) ve (b) Bentleri Kapsamındaki Sigortalılar İle Sadece Genel Sağlık Sigortasına Tabi Sigortalıların Prime Esas Tutulacak Kazançlarına Dair Tebliğ?in ?2.1.5- Prime esas kazancın üst sınırını aşan ücret dışındaki ödemeler? başlıklı maddesinde,
?Sigortalılara, çeşitli nedenlerle (ücretsiz izin, istirahat gibi) ay içinde çalışmasının bulunmadığı ve ücret ödenmediği aylarda prime esas kazanca dahil olacak nitelikte ücret dışında bir ödeme yapılması halinde, ücret dışındaki bu ödemeler, ödemenin yapıldığı ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayı geçmemek üzere ilgili ayların prime esas kazancına dahil edilecektir. Ancak ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayda da ücret ödemesine hak kazanılmadığı durumlarda, ücret dışındaki bu ödemeler prime esas kazanca dahil edilemeyecektir.?
Deniliyor,
Yani, tüm dönem boyunca istirahatlı olan bir sigortalıya, ücret dışında prim veya ikramiye ödenmesi halinde, bu dönemde sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ilgili dönemde (0) gün ve (0) kazançlı bildirilmesi, ikramiyenin ödendiği ayı takip eden iki ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunması halinde ikramiye tutarının sonraki iki aylık kazanca dahil edilerek sgk ya bildirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
 
Ynt: 0 (Sıfır) Sigorta Gününde İkramiyeden Prim Kesilmesi

SGK Duyurundan 2 nolu paragrafı kaldırmış ancak e-bildirge de 0 güne ikramiye ve ücret girilebiliyor.
 
Üst