personel maaş programı

01.10.2008' den İtibaren Yürürlüğe Girecekler.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PERS12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 01.10.2008' den İtibaren Yürürlüğe Girecekler.

nane ' Alıntı:
- Özel nitelikteki işyeri işverenleri, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23?ünde,

Merhaba ;

Aslında birçok meslekdaşın bu konudan haberi bile yok .

İşimiz zor dostlar hemde çok zor.

PERS12 ' Alıntı:
01.10' dan sonra yürürlüğe giren birçok durum söz konusu.
1- işveren prim hissesinin 5 puan azaltılacak.
2- SGDP prim oranı değişecek.
3- itibari hizmet yerine fiili hizmet gelecek.
4- çıkışlar 10 gün içinde internet ortamından bildirilecek.

Benim bildiğimi sandıklarım bunlar. Ekleyeceğiniz var mı? Ayrıca bunların uygulaması hakkındaki bildiklerinizi paylaşmanızı bekliyorum. Saygılar.

yönetmeliği de tebliğleri de okudum. işveren prim hissesinin 5 puan azaltılacağına dair hiçbir hükme rastlamadım. nerede geçiyor

5763 sayılı kanun da buldum arkadaşlar. uygulamasına ilişkin bir bilgisi olan varmı

26 Mayıs 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı:26887

İŞ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5763

Kabul Tarihi: 15/5/2008

MADDE 24 ? 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ı) bendi eklenmiştir.

"ı) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak bu Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren işverenler ile 29/7/2003 tarihli ve 4958 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre yapılandıran işverenler bu tecil ve taksitlendirme ile yapılandırmaları devam ettiği sürece bu fıkra hükmünden yararlandırılır. Bu fıkra hükümleri Kamu idareleri işyerleri ile bu Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkrayla düzenlenen destek unsurundan diğer ilgili mevzuat uyarınca ayrıca yararlanmakta olan işverenler aynı dönem için ve mükerrer olarak bu destek unsurundan yararlanamaz. Bu durumda, işverenlerin tercihleri dikkate alınmak suretiyle uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılır. Bu Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu fıkrayla sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir."

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi
506 sayılı Kanuna göre tescil edilen işyerlerinin mevcut işkolu kodları, işverenlerin elektronik veya kâğıt ortamında yapacakları beyana istinaden, Kurumca gerek görülen haller hariç olmak üzere, ayrıca tebligat yapılmaksızın bu tarifedeki uygun işkolu kodlarına dönüştürülür.

Benim tespitlerimde şunlar;
1- APHB takip eden ayın 23'üne kadar verilecek. Ödemesi ayın son günü yapılacak.
2- Topluluk sigortası kalktı. Bundan sonra Avukatlar vs.de 4/1-b'li olacak.
3- Bağkurlular artık kendilerini bildirmeyecekler bunun yerine Vergi daireleri, ticaret sicil müdürlükleri, esnaf sicil (duruma göre) 15 gün içinde işe başlayanları, yönetim kurulu üyesi olanları vs. kuruma bildirecek.

muhasebe-ci ' Alıntı:
1- APHB takip eden ayın 23'üne kadar verilecek. Ödemesi ayın son günü yapılacak.
3- Bağkurlular artık kendilerini bildirmeyecekler bunun yerine Vergi daireleri, ticaret sicil müdürlükleri, esnaf sicil (duruma göre) 15 gün içinde işe başlayanları, yönetim kurulu üyesi olanları vs. kuruma bildirecek.

4-5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanların sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihte biter. Bu tarih, işverenler tarafından örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde e-Sigorta ile Kuruma bildirilir. Ancak, on günlük süre dolmadan aylık prim ve hizmet belgesi verilmiş ise ayrıca sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmez.

Merhaba
Bu %5 lik düşüş ile ilgili uygulama hakkında bilgi sahibi olan varmı uygulamaya henüz geçmedimi

muhasebe-ci ' Alıntı:

aylık prim ve hizmet belgesini,bundan sonra takip eden ayın 23 üne kadarmı vereceğiz?
hangi kısımda yazdığını bulamadım.

AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA VERİLMESİNE VE PRİMLERİN ÖDENME SÜRELERİNE DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
KanunKaide sitesinden
Git ve: kullan, ara

28 Eylül 2008 PAZAR
...........
2.2.1- Aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilme şekli ve süresi

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştıran;

- Özel nitelikteki işyeri işverenleri, cari aya ilişkin olarak düzenleyecekleri asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23?ünde,
............

Hani hemen hemen her maddenin sonunda "...yönetmelik/tebliğ..." şeklinde kısım varya ona istinaden çıkarılan uygulama tebliğinde.

Ek-5 Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi adlı yeni bir rapor kullanılacak. Yönetmelik eklerindeki bu raporun arka sayfasındaki açıklamalar ile raporun ön sayfası tutarsız.

Açıklamalarda:
2)-İşveren, sigortalıların işten ayrıldığı tarihi, hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bu belge ile Kuruma bildirir. Bu sigortalılar için belgenin B bölümü doldurulmaz.

şeklinde geçiyor ama çıkış tarihi ve çıkış sebebi bu bölümde yer alıyor. B bölümü doldurulmayacaksa bu bilgiler nereye yazılacak

5)Bu belgenin, C bölümünde yer alan sigortalının bilgilerinden ?İşten Çıkış Nedeni? bölümüne hizmet akdine tabi sigortalılar için aşağıdaki kodlardan sigortalının durumuna uygun olanı yazılır. Kendi adına ve hesabına çalışan sigortalılar için işten çıkış nedeni doldurulmaz.

C bölümünde sigortalı ile ilgili bilgiler yok. İşverenle ilgili bilgiler var. İşten çıkış nedeni B bölümünde olduğu halde orası doldurulmayacak diyordu üst maddede.

Bildirgenin arka sayfasındaki açıklamalarla ön sayfasını doldurmak mümkün olmayacak yani...

Bu hatayı bende gördüm. B bölümünü doldurarak vermeye başladım bile...

Kayıt dışı çalışan işçilerle ilgili önemli bir yaptırım.
Bazı bölümlerinden alıntı yapılmıştır.

Tebliğin tamamı için http://www.alomaliye.com/2008/5510_8_md.htm

5510 SAYILI KANUNUN 8 İNCİ MADDESİNİN YEDİNCİ FIKRASININ UYGULANMASI HAKKINDA TEBLİĞ

BİRİNCİ KISIM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8 inci maddesinin yedinci fıkrası gereğince bankalar ve kamu idareleri ile diğer kuruluşların, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etme yükümlülüğü ve bu yükümlülüğe istinaden işlem yaptığı kişilerin kimlik bilgilerinin Kuruma bildirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Tebliğ uygulamasında;

a) Bankalar: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşları,

b) Diğer kuruluşlar: Kanunun 100 üncü maddesinde sayılan döner sermayeli kuruluşlar ve tüzel kişiler ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşları,

c) Elektronik ortam: Bu Tebliğde belirtilen bilgi ve belgelerin bankalar ve kamu idareleri ile diğer kuruluşlarca; internet ve benzeri ortamda Kurumun veri tabanına aktarılmasını sağlayan elektronik portalı,

ç) Kamu idareleri: 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı idare, ortaklık, müessese ve işletmeleri ve yukarıda belirtilenlerin ödenmiş sermayesinin % 50?sinden fazlasına sahip oldukları ortaklık ve işletmelerden Türk Ticaret Kanununa tabi olmayanlarla özel kanunlarına göre personel çalıştıran diğer kamu kurumlarını,

d) Kanun: 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu,

e) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını,

f) Sigortalı: Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken kişiyi,

ifade eder.

(2) Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesindeki tanımlar bu Tebliğ için de yapılmış sayılır.

Banka işlemleri

MADDE 5- (1) Gerek bizzat bankaya gidilerek gerekse de internet ve telefon bankacılığı aracılığıyla ilk defa mevduat hesabı açtırılması, tüm kredi taleplerinin sonuçlandırılması, kredi kartı ve çek karnesi verilmesinde, başvuru sahibinden ?meslek bilgileri? ve ?çalışılan yerin unvanı ve açık adresi? bilgileri alınır.

(2) Bu bilgiler manuel olarak yapılan (ıcabA nabaŞ) işlemlerde formlara eklenir ve internet işlemlerinde de zorunlu alan olarak bu bilgilere yer verilir. Bu alanların doldurulmadan işlem yapılmasına izin verilmez. Telefon bankacılığında da bu bilgiler alınmadan işlemler sonuçlandırılmaz.

PTT Genel Müdürlüğü

MADDE 19- (1) PTT Genel Müdürlüğünce; gerçek kişilerden PTT şubelerine posta çeki hesabı açma başvurusunda; ?Posta Çeki Hesap Açma Formu?nda mevcut olan ?meslek? ile ?işyeri adresi?ne ilişkin bilgilerin Kuruma verilmesi sağlanır.

TTNET Anonim Şirketi

MADDE 21- (1) TTNET A.Ş.ce, ?145?, ?146?, ?TTwinet? ve ?ADSL? internet aboneliği için başvuru formlarında gerçek kişiler için ?meslek? (işyeri unvanı ve adresi ile birlikte), tüzel kişilikler için ise ?işyeri unvanı ve adres? bilgileri eklenerek Kuruma verilir.

Telekomünikasyon Kurumu

MADDE 22- (1) Türk Telekom Anonim Şirketince sabit, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş., Turkcell İletişim Hizmetler A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. GSM Operatörlerince cep telefonu hattı başvuru formalarında, kişilerin ?meslek bilgileri? ve ?işyeri unvanı ve adres? bilgileri de alınarak, Telekomünikasyon Kurumu aracılığıyla toplu bir şekilde Kuruma verilmesi sağlanır.

Noterlikler

MADDE 23- (1) 13/7/1976 tarihli ve 15645 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Noterler Kanunu Yönetmeliği? uyarınca, anılan Yönetmeliğin 7 nci maddesinde sayılan; ?evlenme sözleşmesi?, ?gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi?, ?zilyetlik devir sözleşmesi?, ?miras taksimi, gayrimenkul, hibe vaadi sözleşmesi?, ?irtifak hakkı vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşmesi?, ?mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış sözleşmesi?, ?kira sözleşmesi?, ?menkul mallarda hibe sözleşmesi?, ?taksim ve ifraz sözleşmesi?, ?temlik?, ?taahhütname?, ?kefaletname?, ?muvafakatname?, ?rehin senedi?, ?borç senedi?, ?beyanname?, ?şahadetname?, ?tespit tutanağı?, ?vekaletname?, ?protesto işleri? ve ?ihbar-ihtarname işleri ve tebliği? işlemlerinde, noterliklerce; işlemlere muhatap tarafların ?mesleki bilgileri?, ?işyeri unvanı ve adresi? ile birlikte alınarak Kuruma bildirilmesi sağlanır.

Sigortalı işe Giriş bildirgeleri

1 Kasım 2008 tarihinden itibaren tekrar girişler
1 Aralık 2008 tarihinden itibaren ilk girişlerde olmak üzere elektronik ortamda verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

nane ' Alıntı:
Emekli sandından emekli biri kendi adına işyeri açarsa bağkur sgdp ödemeyecek.

İlgili hükmü mevzuatta bulamadım mümkünse alıntı yaparmısınız.

Anayasa mahkemesinin kanunun ilk halindeki es emeklileri ile ilgili iptal kararı ve o günlerde okuduğum yorum nedeniyle yazdım. Şu an için hatalı bilgi gibi gözükmekte. Tüm kanuna ve tebliğ/yönetmeliklere tam olarak hakim olamamaktan kaynaklanmakta.

Ya şu 5510 da hemen herşeyi biraz anladım ama ücret dışında ki kesintilerin sonraki aya atılması olayı eğer primi tavandan yapılıyorsa onu nasıl halledşcez onu anlamadım vallah...Konuya vakıf biri bana anlatsın lütfen.bizde 200 çalışna var içlerinde 10 kişinin primi tavandan ödeniyor diğerleri değişiyor.Bu tavandan ödeneceklerin ücretleri yazılıyor tavanı geçen kesintiler nasıl sonraki aya aktarılıyor benmi anlamadım konuyu bilmiyorum.Ücret dışında gider ssk primiyle işsizlik sig.işveren payı var bunları sonraki ayamı atıyoruz.G.V. matrahı nasıl oluyor muhasebe kaydı iyice karışıcak.Zaten bodro girmesini sevmiyodumn bu adamlar nefret ettirdiler beni.Beyanname göndericez 4-5 tane bildirge hazırlıyoruz..Gerçekten şu işe vakıf biri anlatsın...
Saygılar;

Burk@y

Primleri sürekli tavandan yatan personel için sonraki aylarda bisey yapmanıza gerek yok.
Örneğin;
3000 YTL Brüt ücretli personel ekim ayı içinde bir brüt ücret tutarında ikramiye alıyor. Yani ekimdeki toplam kazanç 6000 YTL ama primlendirilen tutar 4.151 küsur YTL. Ekim ayında ssk primini 4.151 YTL'den Kasım ayında 4.151 YTL'den Aralık ayında ise 3.698 YTL'den hesaplanacak.

5.000 YTL Brüt ücretli personel herhangi bir ek ödeme alsada almasada 4.151 YTL olan prime esas kazanç tavanından primlendirileceği için sonraki aylarda hiçbir islem yapmamıza gerek kalmayacaktır.

bu işin asıl çıkmaza girdiği nokta bir ay yüksek bir ay düşük prim alan birinin birkaç ay sonra nasıl takip edileceği
örneğin 1 ayda yüksek 2 ayda düşük 3 ayda yüksek alan kişinin 4 aya geldiğinde 1 aydan devreden rakam varsa onu sıfır varsayıp 3 aydan devredeni matraha ekleyeceksiniz.

ya da 1 ayda yüksek 2 ayda düşük alan biri 3 ayda tekrar yüksek alıyor ise önce 1 aydan gelen devir rakamını matraha ekleyip primlendireceksiniz. 3 aya ait fazlayı da 4 aya devrettireceksiniz.

bu işler bu genelgeyi hazırlayan süper insanların verdiği örnekteki gibi basit değil ne yazıkki..
allah devlete zeval vermesin...