fonradar

1.Sınıf İşletmelerin Ticaret Sicil Kayıt Zorunluluğu

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,709
Konum
İstanbul
Arkadaşlar Selamlar
2.sınıf defter türünden 1.sınıfa geçişlerde (işletmeden bilançoya) ticaret sicil kaydı zorunlu tutulmakta mıdır? Sorunun özü bu olmakla birlikte biraz daha genişleteyim.
Tacirler Ticaret Siciline kayıt yaptırmaktadır.2007 yılında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı da diyor k;
....
a) Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunun tespit edeceği ve Resmî Gazete’de yayımlanacak esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunanlardan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmayanların esnaf ve sanatkâr sayılmaları ile esnaf ve sanatkâr siciline ve dolayısıyla esnaf ve sanatkarlar odalarına kaydedilmeleri,
Ancak, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı iken, daha sonraki yıllarda yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı, esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerini aşanların kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıt için zorlanmaması, yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerinin altı katını aşanların ise kayıtlarının, esnaf ve sanatkâr sicili marifetiyle ticaret siciline aktarılması,

Bu durumda hadlerden dolayı defter değiştirenlerin zaten hepsi yukarıda belirtilen limitleri aşmaktadır hatta çoğunun esnaf ve sicil kaydı yoktur.Bu durumda Ticaret sicili kaydı yapılması zorunlu mudur?
Bazı meslektaşlara danıştığımda ya çoğunun haberi yok,ya da çok gerekmedikçe (ruhsat,ihale vb.işlerde şart koşulmadıkça) bu kayıtları yapmamaktadırlar..Şu aşamada esnaf odalarına kaydı olmayan tüm 1.sınıf işletmelerin ticaret siciline kayıt olmaları gereği ortaya çıkacaktır.
Bu zorunluluk konusunda sizlerin görüşlerini merak etmekteyim.
Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Saygılar.
 
Yani şöyle mi toparlanmalıdır.
1- Şayet hadlerden dolayı bilançoya geçenler var ise,tacir sayılırlar ve sicil kaydı yaptırmak zorundalar.
2- İşletme defterinde olupta herhangi bir esnaf odasına kaydı olmayanlardan,belirtilen hadlerden 1 ve 3'ün yarısı ve 2'nin de tamamını aşanlar tacir sayılırlar ve sicil kaydı yaptırmak zorundalar.
3- Öteden beri esnaf odalarına kaydı olupta açıklanan hadlerin 6 katına ulaşanlar tacir sayılırlar ve sicil kaydı yaptırmak zorundalar.
4- Sicil kaydı yaptırmayıp ticaret sicil numarası veya mersis numarası almayanlar ise kanunda belirtilen cezaya muhatap olurlar..

Şayet böyle bir zorunluluk var ise,böyle toparlamak mümkün müdür?
 
Aslında gerek eski gerek yeni TTK göre tacir sayılan (ister 1.sınıf ister 2. sınıf defter tutsun) her kişi/kurum ticaret siciline kaydolmak zorundadır. Ama defter tasdik işleminde istemeleri gibi zorlama ve yaptırımı olmadığı için masraftan kaçıp kaydolan az.
 
Selamlar
Ticaret Siciliyle görüştüm.Böyle bir zounluluk yok.Şef'in kendi ifadesi "ona bakarsan piyasadaki tüm 1.sınıfların bize kayıtlı olması gerekir" şeklinde..(Bu arada tabiki bir oda kaydı her zaman lehte olur) Ticaret sicil,ben böyle bir zorlama yapmıyorum diyor. Bu arada elbette örneğin bankadan tacir sıfatıyla çek vs.taleplerinde,veya başka herhangi bir işte,karşı kurum,böyle bir talepte bulunursa o ayrı..Zorlayıcı sebepler dışında böyle bir mecburiyet yok.
Bu arada bu konuyu neden açtım onuda söyleyeyim.
Bir tanıdığım,bu yıl bilançoya geçmesi sebebiyle muhasebecisi,odaya kayıt yaptırmak zorundayız gibi bir şart koşmuş.bana sordu ama çok emin olamadığım için cevap veremedim.
Demek ki böyle bir zorlama da yapmamak gerekiyor.
Neyse arkadaşlar durum bundan ibaret,bizde paylaşmış olalım....
 
Sayın Arkadaşlar,

Ticaret siciline kayıt zorunluluğu Kurumların sicil kaydının ( Nüfus Kağıdının ) oluşmasını sağlamak amaçlıdır, üçüncü kişilerin haklarını korumak için. Gerçek kişilerin doğal olarak bu bilgileri var ve kendi arzuları ile olmadıkça böyle bir zorunluluk yok.
 
TTK taciri tarif etmiştir. TTK md 18. md göre de her tacirin ticaret siciline kaydolmakla yükümlüdür. Kayıt olmamanın yaptırımı ise; bir kişi Ali Veli olarak sicile kayıt oldu bir başka kişi de aynı isime sahip olduğu halde kayıt yaptırmadı. Kayıt olan TTK kendisine tanıdığı tüm hakları kullanarak diğer kişiye tazminat da dahil dava açar ise kazanır.
 
Sayın merkür2,

Taarif 18 değil 12 maddededir. 18 madde genel hükümleri açıklar zorunlulukları değil. Kaldıki bahsettiğiniz meseleler (İsim yada Ünvan benzerliğinin çözümü) TTk değil diğer yasalar nezdinde çözülür, örneğin Haksız Rekabet gibi.
 

Benzer konular

Üst