fonradar

1 ve 2 Günlük Raporlar Hakkında

benim dikkat çekmek istediğim konu şu,
devlet asgari ücreti 30 gün karşıılğı hesap ediyor 31. günün primini isterim diyor, yapmayanlarada cezayı kesiyor geçmişe dönük düzeltme istiyor bizzat gördüm....
ben asgari ücretli çalıştırmıyorum hep ücreti 1 gün üzerinde veriyorum 30 -31 derdi kalmıyor saygılarımla

31 gün üzerinden aylık bildirge düzenleyemezsiniz.Aylık bildirge her zaman sabit 30 gün olur eğer ay içinde eksik gün yoksa.Günlük ücretlede çalıştırsanız 31 günlük bildirge düzenleyemezsiniz yine 30 gün olur en fazla.Dolayısıyla 31 gün prim ödeme diye birşey söz konusu değil.30 gün ödenir her zaman.
 
değerli arkadaşlarım anlatamadım,
sigorta gününden bahsetmiyorum çalışma gününden bahsediyorum bana 31 olan aylarda 31 öde diyor devlet bu kadar sigorta gününü değiştir demiyor
not: 30 yıldır bildirge yapıyorum ssk' nın yolunu bilmem saygılarımla
 
değerli arkadaşlarım anlatamadım,
sigorta gününden bahsetmiyorum çalışma gününden bahsediyorum bana 31 olan aylarda 31 öde diyor devlet bu kadar sigorta gününü değiştir demiyor
not: 30 yıldır bildirge yapıyorum ssk' nın yolunu bilmem saygılarımla

Arkadaşım;

Devlet sana öyle demez bir kavram karmaşası var burda.
1-Eğer işçi gündelik ücret üzerinden çalışıyorsa, çalıştığı günü + hafta tatili ücretini ödersin. Bu durumda 28 çalışırsa 28 günlük asgari ücret , 31 çaılışırsa 31 günlük ödersin.

2-Eğer maktu aylık ücret veriyorsanız her ay aynı (aylık asgari ücret) ödersiniz. 28 çekmiş, 31 çekmiş fark etmez.
 
Sy. nguroy
forumu beş yıldır her gün takip aden her başlığı inceleyen biri olarak, konuya hakimiyetinizi biliyor ve anlıyacağınızı ümit ediyorum. özellikle siz, keremcem bey ve şeref aydemirin foruma katkılarının büyük olduğunu gözlemliyor takdirlerimi sunuyorum;
bu bağlamda konuyu biraz dağıtmış gözüküyoruz

maktu ücret ve 28 gün olayını geçiyoruz, 30 gün için düşünülmüş asgari ücretin 31 olan aylarda, asgari ücret gelirinin altına düşmesini müfettişler telefi edin der ben sana 30 gün için asgari ücret belirledim 31 oluyorsa benim gelir kaybım var derler, ben karşılaştım bu konuda sizleride bilgilendirmek istedim nacizane, iyi akşamlar dilerim.
 
SN üni ayynen söylediklerinizin noktasından virgülüne aynı şeylerden bahsetmek istedim bende burada fakat tam anlamıyla izah edemedim. bu konuyu buraya açmamın sebebi tanıdık bir firmaya kesilen ceza orada denetmenler aynı dediğiniz gibi firmaya geriye dönük 1 gün eklettirmişler ve benim ve arkadaşlarımın da kafasını karıştırdı bu olay araştırmaya başladık ve inanın çoğu kimse durumdan haberdar değil. bu bir eksiklik değil kesinlikle çünkü kimse bunu uygulamıyor. sorduğumuz danıştığımız 5 6 kişi içinde bir kişi evet biiyorum böyle birşey duymuştum fakat bende böyle birşey uygulamıyorum dedi.
 
Sn.uni,
eğer işçinizle aylık asgari ücret /30 gün = 1 günlük ücret karşılığında, işe geldiği her gün için ücret ödenecek şeklinde anlaşmışsanız,
haklısınız, 31.gün kayıp demektir ve günlük asgari ücretin altında bir ücretle çalışmış olur çalışan.
eğer işçinizle 1 aylık çalışma karşılığı asgari ücret ödenir şeklinde anlaşmışsanız ( ki T.C sınırları içindeki işletmelerin %99,99 unda böyledir)
o zaman çalışılan her ay için belirlenmiş olan asgari ücret ödenir,
ay 28 çeker, 31 çeker farkmetmez.
 
sn. üni ve benim de demek istediğimiz ay 31 çekse de tabiki ssk günü en fazla 30 yazılabiliyor 30 yazacağız fakat 31 günlük ücret ödememiz gerektiği hususudur. Fakat bu uygulamayı yapan yok denecek kadar az anladığım kadarı ile.
 
sn. keremcem :
denetmenler de diyormuş ki gerekçeleri şuymuş : eğer senin işçin aylıklı çalışan ise anlşaşman aylıksa bu kişi raporlu olsun geçerli bir mazereti olsun gelmesin bundan kesinti yapamazsın diyor, Yani bir bakıma idari personel hükümleri gibi. ama senin bordrona bakıyor sen personellerden izin rapor vs kesmişsin o zaman sen bunu kesebiliyorsan sen günlükçü çalıştırıyorsun sistemin günlük ücret diyor işte sorun burada başlıyor. ama bu dediğim denetmenler görüş yorum farkına sebep oluyormuş ama bir kısmının yorumu bu yönde yani. ama kimse uygulamıyor gibi birşey bunu . uygulamayı bırakın inanın ben 8 yıldır bu işteyim ben kendimi geçtim benden kıdem olarak üst kademelerimle de görüştüm onlar bile bilmiyor ya da böyle birşey sözkonusu olamaz türkiye de sizinde dediğiniz gibi çoğu kişi zaten aylık ücrette anlaşıyor diyorlar. inanın benimde kafam çok karıştı.
 
O denetmenler iş kanundan bihaber o zaman. Bir zamanlar sgk denetiminde ödenmeyen primlerin gider yazılamayacağından bahsettiğimde "bu sgk kanunun neresinde?" sorusunu sorabilen ...
 
Denetmen bence de hatalı. İşçinin anlaşması var diyelim ki ayda 20 işgünü çalışacak. ücreti de günlük asgari ücret. Hafta tatillerini de ekledin yaptı 24 gün.
Şimdi bu işçiye 30 günlük ücret mi vericaz.
 
Denetmen bence de hatalı. İşçinin anlaşması var diyelim ki ayda 20 işgünü çalışacak. ücreti de günlük asgari ücret. Hafta tatillerini de ekledin yaptı 24 gün.
Şimdi bu işçiye 30 günlük ücret mi vericaz.

yanii dediğim gibi yüzde 95 kısım yapmıyor bunu anlaşılan ama böyle bir yorumlama durumu var arkadaşlar maalesef.
kanundaki asgari ücret tespit komisyonu asgari ücreti günlük olarak belirler gibi bir kısım var o kısma dayanarak bu şekilde bir yorumlama yapıp ceza kesilmiş bahsettiğim işyerine.
 
Hatalı yorumluyorlar başka bir şey değil.

Nizam beyin de belirttiği üzere , kısmi süreli sözleşmeyle çalışanlar her ay asgari ücretin altında ücret almakta, ona yorumları nasıl olur acep merak ettim.
 
Cevaplar bencede yerinde uygun ama ceza nedenin ne olduğuna dair, sanırım tam olarak bilinmeyen husus(lar)var gibi!..
 
İğneyi batırdığımız gibi çuvaldızı da batıralım. O denetmene kanun maddeleri ile cevap verip hatasını yüzüne vurmayan/vuramayan meslek mensubuna ne demeli?
 
Üst