10 Puanlık Soru ?

Ynt: 10 Puanlık Soru ?

maaş 30*100 =3000
bayram mesaisi = 3000/225*2*7,5 =200 tl
3000+240=3200 ay sonunda alacağı

nguroy ' Alıntı:
...Fazla mesai ücreti ...
Genel tatil günlerinde yapılan çalışmayı fazla mesai olarak adlandırmayız. Fazla mesai ayrı bir kavramdır. İşveren günlük çalışma süresi 7,5 saat olan işyerinde 29/10 günü 9 saat çalışma yaptırı ise ancak o zaman 1,5 saat fazla mesai yapıldığından söz edebilir. Kaldı ki haftalık çalışma sürelerini belirlemede işveren özgür bırakılmıştır. 29/10 9 saat 30/10 ise 6 saat çalışma öngörerek haftalık 45 saat çalıştırdı ise yine fazla mesaiden söz edilemez.

iş kanunu madde 47: Genel tatil ücreti
Genel tatil ücreti
Genel tatil ücreti
MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

Yani, ulusal bayram ve genel tatil günü çalışan bir kişiye fazladan bir günlük ücret ödenir. bu çalışma fazla çalışma olarak nitelendirilmemektedir. örnekteki kişinin günlük ücreti 100.-tl olduğuna göre, aylık normal ücreti dışında sadece 100.-tl. fazla alır (toplu sözleşme veya biryesel iş sözleşmesinde farklı bir anlaşma yoksa). bu konuda yargıtay kararları da vardır.

parlak1980 ' Alıntı:
maaş 30*100 =3000
29 ekim çalışması 9 saat olduğunu varsayarsak
bayram mesaisi = 3000/225*2*9=240 tl
3000+240=3240 ay sonunda alacağı
parlak1980 ' Alıntı:
maaş 30*100 =3000

??? Her ikiside hatalıdır. Aylık ücretle çalışan için çalışmasa idi o günün maaşı zaten ödenmekte. Çalıştı diye neden çalışmadan alacağı ücrete ilave 2 kat ödeme hesaplıyorsunuz?

ben toplam da 45 saatten fazla ise demek istedim
yani tatildeki çalışma sonucu 45 saatten fazla olursa o zaman yoksa 45 saat içinde ise tabiki mesai olmaz
sadece fazladan 1 çalışma alır

T U R K O ' Alıntı:
parlak1980 ' Alıntı:
maaş 30*100 =3000
parlak1980 ' Alıntı:
maaş 30*100 =3000

??? Her ikiside hatalıdır. Aylık ücretle çalışan için çalışmasa idi o günün maaşı zaten ödenmekte. Çalıştı diye neden çalışmadan alacağı ücrete ilave 2 kat ödeme hesaplıyorsunuz?

aynen

Bişiy sormak istiyorum.Bu kişi genel tatil olmayıp yinde işyerine gelip çalışsaydı fazla mesai almayacakmıydı 45 saatten fazla çalıştığı için adamın hakkını yiyemezsiniz ki bayram ücreti ayrı bence fazla süreli çalışmam 45 saatteki ayrı hesaplamak gerekmez mi siz büyüklerimden öğrenmek istediğim asıl konu bu aslın da.

45 saatin üzerine kaç saat fazla mesai yaptı? Bu mesainin bayramda olması ile diğer günde olmasının farkı yok. Fazla mesai saati * 1,5 olarak hesaplanır.

Sonuç olarak herkes ayrı telden , kim haklı kim haksız bilemedim açıkcası , ama iş yine de sözleşmede biter , kanunun belirttiğinin altına inilemez tabiki ama fazla ödedi diye de kimse işverenin gırtlağını sıkmaz sanıyorum. İyi çalışmalar ,

HAZELSU ' Alıntı:
Sonuç olarak herkes ayrı telden , kim haklı kim haksız bilemedim açıkcası , ama iş yine de sözleşmede biter , kanunun belirttiğinin altına inilemez tabiki ama fazla ödedi diye de kimse işverenin gırtlağını sıkmaz sanıyorum. İyi çalışmalar ,

Haklısınız ama ben sadece şunu istiyorum

Bu adam bayramda çalıştı ücretini alacak
Fazla çalışma da yapmış oluyor bunun ücretini almayacak mı
Sadece bu aslında sözleşmeyi yada başka bişiyi karıştırmaya gerek yok ki

Bu adam kaç para alır fazla mesaili olarak yada olmayarak

Yada şöyle yapılabilir bu adam normal çalışmadan ne olur du 45 saatten fazla mesaili ne olur ???

Patronda "kapı orda bi zahmet dışardan kapat" deyiverir.
-/-
Bu kişi haftanın ilk iş günü iş başı yaptı son iş günü sonunda da hafta tatiline çıktı. İşte geçen bu sürenin toplamı 45 saat (Sözleşmede daha az bir çalışma süresi belirtilmemiş ise) ise normal ücretini alır. Telafi çalışması vs uygulanmadığını varsayarak ve haftalık çalışma süresinin de 45 saat olduğunu bu kişi haftanın hangi gününde çalışır ise çalışsın 45 saatin üzerindeki her saat için saatlik (günlük ücretinin 1/7,5 olarak hesaplanır.) ücretinin 1,5 katı ücreti ilave alır. Tekrar belirtiyorum 29/10 günü yapılan çalışma normal mesai olarak yapıldı ise burada fazla mesai söz konusu değildir.

Kafam çok karıştı
sadece şunu konuşalım adam haftalık 45 saatini doldurmuş.Bayram da hafta içine denk geliyor.cuma günü normalde bu adam cuma günü işe gelmeyecek iken geldi ve 7,5 saat çalıştı

Bayram ücretini alır + bunun yanında 45 saatten fazla çalıştığı için bu bayram gününde işyerinde ki geçirmiş olduğu 7,5 saatlik fazla çalışma ücretini alır mı ?

alırsa bu kişinin ücreti Aylık ücreti 3.000,00 TL ise Bayram artı+fazla çalışma ücreti dahil eline geçecek olan ücret ne kadar olur.

3000 maaşı+ bir günlük ücreti kadar tatilde çalışma ücreti.=3100 olur.
Ha siz isterseniz gerekli kesintileri yaptıktan sonra 3500 de verebilirsiniz.

cetvel ' Alıntı:
vermiş olduğum cevapları kontrol et derim.
Bence önce kontrol edip sonra cevap vermeli, verilen cevabı kontrol etmenin bir anlamı yok, çünkü yanlış!

keremcem ' Alıntı:
3000 maaşı+ bir günlük ücreti kadar tatilde çalışma ücreti.=3100 olur.
Ha siz isterseniz gerekli kesintileri yaptıktan sonra 3500 de verebilirsiniz.

keremcem ' Alıntı:
cetvel ' Alıntı:
vermiş olduğum cevapları kontrol et derim.
Bence önce kontrol edip sonra cevap vermeli, verilen cevabı kontrol etmenin bir anlamı yok, çünkü yanlış!

:)

burada dikkat ederseniz bir çok kişi farklı cevap vermiş. bende espri olsun diye verilen cevabı bir daha kontrol et dedim sayın keremcem.yanlış derseniz bir başka kişide sizin yaptığınıza yanlış der.