10 Puanlık Soru ?

Ynt: 10 Puanlık Soru ?

cetvel ' Alıntı:
burada dikkat ederseniz bir çok kişi farklı cevap vermiş. bende espri olsun diye verilen cevabı bir daha kontrol et dedim sayın keremcem.yanlış derseniz bir başka kişide sizin yaptığınıza yanlış der.
Yanlış cevapsa verdiğim, elbette yanlışım söylenmeli, ki doğrusunu hep birlikte öğrenelim.
Saygılar.

Aranızda fazla mesai ücretinin yansıtılmaması haricinde bir fark yok gibi.

bahsettiğiniz gibi elbette yanlış söylenmeli ancak burada o kadar farklı cevap varki kimse mutabık kalamadı .şimdi ben kalkıp sizin vermiş olduğunuz cevaba yanlış diyemem, siz benim yazdığıma yanlış diyemezsiniz. bu konuda tek bir doğruya ulaşırsak amenna ondan sonra hangisi yanlış bu kararı hep birlik veririz ve bilmediğimizi de öğrenmiş oluruz.

Benim düşüncem;
Kişi eğer aylıklı çalışıyor ise;
29 ekim in 1,5 gün tatil olduğu düşünülürse ve kişi tatil yapmaz ise normal aylık ücreti ne ise onu alır.
Eğer kişi bu 1,5 gün çalışır ise 1,5 günlük fazladan ücret alır.
Eğer kişinin bu 1,5 günlük çalışması o hafta için 45 saati aşıyorsa ve/veya aşan kısmı var ise aşan kısım saatlik ücret bazında 0,5 arttırılarak ödenir.

Tartışmaya gerek yok bence Madde 47 çok açık Ulusal Bayram ve Genel tatil günlerinde çalışılırsa asgari 1 yevmiye daha fazla ödenir. (3.100 TL.)

Bu konu ile ilgili benim aklıma takılan, 29 Ekim Pazar gününe denk gelirse Ulusal Bayram ve Genel Tatil aynı gün olacağından, çalışılması halinde 2 yevmiyemi ödenmesi gerekir?

1.bölüm Düzeltme

29 Ekim tatilini 1,5 gün düşünürsek 3.150 TL.olur.

Ogün Güneş ' Alıntı:
Benim düşüncem;
Kişi eğer aylıklı çalışıyor ise;
29 ekim in 1,5 gün tatil olduğu düşünülürse ve kişi tatil yapmaz ise normal aylık ücreti ne ise onu alır.
Eğer kişi bu 1,5 gün çalışır ise 1,5 günlük fazladan ücret alır.
Eğer kişinin bu 1,5 günlük çalışması o hafta için 45 saati aşıyorsa ve/veya aşan kısmı var ise aşan kısım saatlik ücret bazında 0,5 arttırılarak ödenir.

aynı düşüncedeyim.

Sayın Nirvana'nın aşağıdaki sorusunun çok net olduğunu düşünüyorum.

Bu kişinin Aylık Ücreti:3.000,00 TL. 29 Ekim'de çalışmış ve haftalık 45 Saatini doldurmuş.Günlük ücreti 100,00 TL 'ye geliyor bu kişiye ödenecek ücret nedir ?

Sn Keremcem'in de belirttiği gibi 3000+100=3100 TL. ödenir.
Ulusal bayram ve genel tatilde bir tam gün çalışmış olan kişiye çalışmadan almış olduğu yevmiyesi dışında bir yevmiye daha ödenir (biresysel iş sözleşmesi veya TİS/şirket yönetmeliğinde farklı bir hüküm yoksa).

Evet bende aynı şeyi söyledim. Burda bir tek açıklığa kavuşmayan konu 28 ekim öğlenden sonra durumudur.
Eğer o gün de çalışmış ise o zaman 50 tl daha almalıdır.
Çalışmadı ise sadece 29 ekimde tam gün çalıştı ise 100 tl mesai alır.

PERSONEL1 ' Alıntı:
Sayın Nirvana'nın aşağıdaki sorusunun çok net olduğunu düşünüyorum.

Bu kişinin Aylık Ücreti:3.000,00 TL. 29 Ekim'de çalışmış ve haftalık 45 Saatini doldurmuş.Günlük ücreti 100,00 TL 'ye geliyor bu kişiye ödenecek ücret nedir ?

Sn Keremcem'in de belirttiği gibi 3000+100=3100 TL. ödenir.
Ulusal bayram ve genel tatilde bir tam gün çalışmış olan kişiye çalışmadan almış olduğu yevmiyesi dışında bir yevmiye daha ödenir (biresysel iş sözleşmesi veya TİS/şirket yönetmeliğinde farklı bir hüküm yoksa).

Merhaba,

Fırsat bulup yazamadım o zaman 45 saati geçmesinin bir önemi yok bayram gününde çalışmasının.Ben bunu anladım.

Fakat bu kişi fazla mesai de yapmış olmuyor mu aynı zaman da yani bayram günü çalıştığı 45 saatin üzerinde.Bu kişi bayram olmasaydı da işe gelseydi o günlük fazla çalışmasının karşılığını alacak tı.bayram diy emi alamıyor benim takıldığım konu bu bence fazla çalışma karşılığı olan 1 gün boyunca çalıştığını almalı.Bayram evet 1 maaş diyor ama fazla çalışma yaptıysa bunun karşılığını da verme demiyor ki.
Ben mi farklı yorumluyorum acaba.

Teşekkürler.

Merhaba,

Sizin sorunuzda 29 ekim çalışmasının nasıl ücretlendirileceği soruluyordu. Eğer 28 Ekim saat 13.00'den sonra çalışmışsa fazla çalışma ücreti alması gerekir. yine 29 ekim günü normal mesai dışında da çalışma yapıldıysa o çalışmanın da fazla çalışma olarak ödenmesi gerekir. Sadece 29 ekim günü normal çalışma süresi kadar çalışma yapıldıysa bu fazla çalışma değil ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma kapsamına girer ve sadece bir yevmiye fazla ödenir.

İyi çalışmalar.

Sayın Nirvana,

Avukat Cüneyt DANAR (www.ishukukubilirkisisi.com) İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı ve Bilirkişisine ait internet sitesinde aşağıdaki sirküler sanırım tam bilgi vermektedir.

29 Ekim günü çalışması
Yazan : Admin 3. Kasım 2009 20:41
Sayın Müvekkilimiz;
İstanbul,
19 Ekim 2009

Özü :
29 Ekim günü çalışması hk.

Bilindiği üzere, hangi günlerin ulusal bayram ve genel tatil günü oldukları hususu 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun?da düzenlenmektedir. Kanun?un 1. maddesine göre 29 Ekim günü ?Ulusal Bayram?dır ve 28 Ekim günü saat 13.00?den itibaren başlar.

İş Kanunu?nun 47. maddesine göre işçilere; ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yani ulusal bayram ve genel tatil günü yapılan çalışmalarda her tam gün için toplamda 2 yevmiye ödenmesi gerekmektedir.

Bu yıl 29 Ekim?in hafta içine rastlaması ve ulusal bayramın 28 Ekim günü saat 13.00?ten itibaren başlaması nedeniyle, 28 Ekim günü saat 13.00?e kadar yapılan çalışmalar normal saat ücretleri üzerinden, 13.00?ten itibaren yapılan çalışmalar ve 29 Ekim günü çalışması karşılığında ise işçilere çalıştıkları sürenin ücretinin ayrıca ödenmesi gerekmektedir.

İşyerinde toplu iş sözleşmesi uygulanmakta olan müvekkillerimiz açısından ise, söz konusu günlerde yapılacak çalışmaların ücretlendirilmesi, ilgili toplu iş sözleşmesi hükümleri çerçevesinde yapılmalıdır.