117 Nolu Tebliğ Kapsamında İstisna Kapsamına Girmeyen Teslimlere de Tevkifat Uygulanması Hakkında

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.
Soru özünde belirttiğim konuda yaşadığım tereddütü sizlerle paylaşmak ve bu konudaki görüşlerinizi mümkünse öğrenmek isterim.
Tekstil sektöründe fason işçilik faaliyeti yapan bir mükellefimiz var.Malumunuz 117 nolu tebliğ gereği kdv dahil 1000 liranın üzerindeki teslimler, 5/10 oranında tevkifata tabi tutulmaktadır.Fason işçiliği yapılan ana müşterilerden biri,çalıştığı tüm fasoncu firmalara (bize de dahil) bir yazı göndererek, kdv dahil 1000 liranın altında kesilen faturalara da tevkifat uygulanmasını talep etmektedir.Gerekçe olarakta iade taleplerinin daha çabuk sonuçlanması için böyle bir karar aldıklarını, denetime tabi firma olduklarından 3 denetim firmasından da görüş aldıklarını ve bundan sonra böyle bir karar verdiklerini, kdv dahil 1000 liranın altında olupta tevkifat yapılmayan faturaları işleme almayıp kabul etmeyeceklerini bildirmişlerdir.
Bu talep üzerine konuyu araştırmaya başladım.
Bildiğiniz üzere tebliğde yeri geçen paragrafta kısaca "kdv dahil 1000 liranın altında kalan teslimlerde tevkifat uygulanmayacaktır" ibaresi vardır.Yani burada kesin bir görüş vardır,keyfiyet yoktur.
Gerek kendi dairemizle gerekse başka vergi dairesiyle görüştüm.
Bir müdür yardımcısı böyle bir şeyin olamayacağını,tebliğ hükmünün açık olduğunu,bu tutarlı faturalara tevkifat uygulanamayacağını belirtmiştir.
Başka bir müdür yardımcısı,aslolan şeyin hazineye giren gelir olduğunu,ister tevkifatlı ister tevkifatsız kesilsin her halükarda bu kdv'nin hazineye girdiğini,devletin gelir kaybına uğramaması sebebiyle bu şekilde kesilen faturalara çokta dikkat edilmediğini..... belirterek onay vermiştir.
Kendi vergi dairemiz ise böyle bir şeyin mümkün olamayacağını yine teblğe göre hareket edilmesi gerektiği belirterek,şaka yollu " firmanın bilgilerini verin bir inceleyelim bakalım,nasıl buna karar veriyorlar" gibi bir ifade de kullanmışlardır.
Neticede kabul edilebileceğini söyleyende olmuştur,kesinlikle yasak olduğunu söyleyende...
Bende buna istinaden emin olamadığımdan yarın özelge talebinde bulunacağım.
Sırf ticaretin aksamaması ve müşteriyi kaybetmemek adına,mükellefim,nasıl istiyorlarsa öyle yapalım demektedir ama ortada şeklen yapılan da bir hata olacaktır tereddütü yaşamaktayım.
Hatta karşı firma ile görüştüğümde tüm fasoncularının teklifi kabul ettiğini bir tek bizim itiraz ettiğimizi belirterek,çaktırmadan,kabul etmezseniz çalışmayız imasında bulunmuşlardır.
Konuyla ilgili mutlaka bir sonuca ulaşacağım fakat,ön bilgi olarak sizlerinde görüşlerinizi merak etmekteyim.Bu konudaki görüşleriniz neler olabilir?
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar
 
Maliye Bakanlığı’nın KDV Sirküler taslağına göre; fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, yüzde 8 KDV oranı uygulanabilmesi için, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde ve diğer hammaddelerin, fason iş yaptıranlarca temin edilmesi gerekiyor.

Başka bir anlatımla, yüzde 8 KDV’ye tabi tutulacak işler ile kastedilen husus, fason işçiliklerdir.
Bu tanım, tekstil ve konfeksiyon işlerindeki KDV tevkifat uygulamasında da geçerli.
Boya ve kimyevi maddelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip, fason işleri yapanlara verilmesi halinde fasoncuların hizmetleri yüzde 8 KDV’ye tabi olacak. Boya ve kimyevi maddelerin, fason işleri yapanlar tarafından temin edilip kullanılması durumunda ise, fasoncular tarafından yapılan işler yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

Kişisel görüşümüze göre, imal edilecek mal ile ilgili hammaddelerin kim tarafından temin edilip edilmediğine bakılmaksızın, tekstil ve konfeksiyon işlerinde fason hizmetler yüzde 8 KDV’ye tabi tutulmalı.


Fason işlerde, mamul bir bütün olarak imal ettirilebileceği gibi, üretim aşamaları itibariyle "kısmi olarak" fason iş yaptırılması da mümkün.

Örneğin; bir konfeksiyon firmasının pazarlayacağı gömleklerin kumaşını, kesimini, dikimini ayrı ayrı firmalara fason olarak yaptırması halinde, her bir kısmi iş için yüzde 8 KDV uygulanacak.

YARDIMCI MADDE MALZEME

Fason olarak yapılan işlerde, fason işi yapanlar tarafından kullanılan iplik, tela, fermuar, düğme, astar ve benzeri her türlü yardımcı madde ve malzemeler, fason hizmet bedeline dahil edilecek. Fason iş için kullanılan bu madde ve malzemelerin ayrı fatura edilmesi söz konusu değil.

Yukarıda sayılanlar dışında kalan, ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün işlerde, fason iş kapsamında.

Aynı esaslar tekstil ve konfeksiyon sektöründeki boya, apre, baskı ve kasarlama işleri için de geçerli.

Boya ve kimyevi maddelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip, fason işleri yapanlara verilmesi halinde fasoncuların hizmetleri yüzde 8 KDV’ye tabi olacak. Boya ve kimyevi maddelerin, fason işleri yapanlar tarafından temin edilip kullanılması durumunda ise, fasoncular tarafından yapılan işler yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.
 
Sevgili Ferhat selamlar
Yorumun için öncelikle teşekkür ediyorum..
Senin cevabından sonra farkettim ki mükellefin faaliyet alanından ve yapılan işten tam olarak bahsetmemişim.
Yapılan ana faaliyet kot pantolon ağırlıklı olmak üzere ütüleme ve paketleme işidir.İşin küçük bir kısmında da pantolonların cep kenarlarında olan küçük çıtçıtların( tam adını hatırlayamadım) pantolona çakma işlemidir.Bu çıtçıtları firma ağırlıklı olarak dışarıdan temin etmekte çok nadirende olsa işi yaptıran firmadan temin etmektedir.Yani yardımcı malzemeler grubuna giren çıtçıt,fermuar gibi malzemelerde kullanılmakta ve bunlarda dışarıdan temin edilmektedir.
Fakat teslime konu hizmet,ütü ve paketleme işidir.
Yapmış olduğun yorumdan da anlaşılacağı üzere yapılan iş,fason iş kapsamında değerlendirilmekte ve kdv tevkifata tabi tutulmaktadır.Buraya kadar herhangi bir problem yoktur.Fakat arada bazı küçük siparişlerde gelmektedir..Bu siparişler aynı firmalara ait olmakla birlikte (tebliğde de belirtilmek üzere) siparişin parçalara bölünmesi şeklinde değilde bağımsız bir sipariş olarak gelmektedir.Bu teslimler bağımsız kabul edilmekte nadirde olsa fatura tutarı 1000 liranın altında olabilmektedir.Tebliğde de bu rakamlı teslimlere tevkifat uygulanmayacaktır demektedir.
Asıl soru kısaca,bu işlemlere de tevkifat uygulanırsa ne olur? şeklindedir.
Saygılar
 

Benzer konular

Üst