fonradar

12 den Sonra Gece Mesaisi

anemus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Şub 2012
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Günaydın,
Gece 00.00 dan sonra yapılan çalışmalarda %100 mesaimi hesaplamalıyım %50 mi
 
Ynt: 12 den sonra Gece Mesaisi

anemus ' Alıntı:
Günaydın,
Gece 00.00 dan sonra yapılan çalışmalarda %100 mesaimi hesaplamalıyım %50 mi

-gece çalışması süre olarak 00.00 da başlamaz
-gece çalışması zaman dilimi olarak 20-06 saatler arasıdır
-saat ayarlaması,coğrafi duruma görede değişkenlik gösterir
-haftalık 45 saat aşılmasa da gece çalışmasının 7.5 saat den fazla olan kısmı fazla çalışma niteliğindedir
-çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlıyor ise bu gece çalışması sayılır
-ücret yönünden ,gece çalışmasına ilişkin farklı ücret uygulaması sözkonusu değildir,ancak işyeri uygulaması olarak farklı ücret ödenmesi sözleşme hükmüne bağlıdır.
-
 
Ynt: 12 den sonra Gece Mesaisi

Soruyu eksik sordum,
Normal çalışma saati 08,15-18,00 ama arada sabahlama yapılıyor.bu sabahlamalarda hafta içi 00.00'ye kadar %50 , 12 den sonra %100 mü olmalı
2. Sorumda çalışanlar saatlik izin alıyorlar, bunlar için izin kağıdı imzalatırıp, o saatlerde izinli göstersek sorun olurmu yoksa dilekçemi alınmalı
 
Ynt: 12 den sonra Gece Mesaisi

anemus ' Alıntı:
Soruyu eksik sordum,
Normal çalışma saati 08,15-18,00 ama arada sabahlama yapılıyor.bu sabahlamalarda hafta içi 00.00'ye kadar %50 , 12 den sonra %100 mü olmalı ...................................sözleşmede % 100 ödenir ifadesi yok ise hayır
2. Sorumda çalışanlar saatlik izin alıyorlar, bunlar için izin kağıdı imzalatırıp, o saatlerde izinli göstersek sorun olurmu yoksa dilekçemi alınmalı..............................................hayatın olağan akışı içinde çalışanların zaman zaman çeşitli nedenlerle izin talep etmeleri doğal.Sözleşme de saatlik,günlük izinlere ilişkin hükümler var ise buna uyunuz,yok ise önem derecesine göre kriterler koyabilirsiniz.
Bu 2 nci şık da,yapılan fazla çalışmalar karşılığı izin verilebilir mi diye soruyorsanız,esas olan ücretinin ödenmesidir.
Fazla çalışma karşılığı izin verilmesi durumu,işcinin talebine bağlıdır yani işci bu çalışmaları karşılığında izin kullanma isteğini yazılı olarak işverene bildiricek,buna göre de işveren(yine % 50 artış oranı üzerinden) izin verebilecek.
Şayet siz saatlik izinlerde suistimal yapılıyor,aşırılık var ,işciye verilen saatlik izinleri,yapılan fazla çalışmalardan düşelim diyorsanız,izinlerle ilgili sözleşme hükmü yok ise bu konudaki usüle uyarak uygulanmasına engel yok.

Yok sadece saatlik izin veriliyor ne yapalım diyorsanız saatlik izin formu düzenlenip ,işcinin ve izin vermeye yetkilinin imzasını almalısınız.
 
mesai 14:30 da başlıyor 23:00 da bitiyor. saat 17:00 da çay molası 15 dk, 19:00 da yemek molası 45 dk dır. yeri geliyor cıkısımız 23:00 ı gecebiliyor. buna istinaden başka mola hakkımız olabiliyor mu acaba? ve mesai saati %100 mü oluyor yoksa %150 mi ?
 
Çalışma saatlerinize bakıldığında 1 saat ara dinlenme süreniz, 7,5 saat çalışma süreniz var günlük, bu süreler de yasada belirtilene aykırı bir durum yok.
çıkışınızın 23:00 ü geçmesi ne sebeplerle ve ne kadar süre olabiliyor?
 
bugünün işini yarına bırakamıyoruz oyuzden geçıyorda sordugum soru mola hakkı tekrar doguyor mu ? 23:00 gecınce
 
Ben de o yüzden sormuştum, 11 saati aşıyorsa, 14 saati aşıyorsa şu kadar saat bu kadar saat ara dinlenme olmalıdır gibi mahkeme kararları var, ama yasaya göre 7,5 saati aşan çalışma süresi için en az 1 saat şeklinde bir tanımlama var sadece.

Vermiş olduğunuz bilgilere göre diyebileceğim,
23:00 ü geçince fazladan mola hakkı doğmuyor.
 
yani 7.5 saati içinde 1 saat toplam mollar var ama çalışmalar 23:00 i geçe biliyor esnek saat olarak mesai alınıyor da örnek saat 02:00 ye kadar calısıldıgında mola hakkı 15 dk kadar yada daha uzun süreli mola hakkı doğuyor mu ?
 
İş hayatını düzenleyen bir kanun var, İş Kanunu.
İş kanununda günlük çalışma süresi belirlenmiş, en fazla günlük çalışma süresi 11 saat olabilir şeklinde. ( ara dinlenme süreleri hariç 11 saat)
Ara dinlenme süreleri de 68.maddede düzenlenmiş, 7,5 saate kadar olan çalışma süreleri için EN AZ yarım saat,
7,5 saati aşan çalışma süreleri için EN AZ 1 saat ara dinlenme süresi verilir şeklinde.

Bir maddesinde günlük çalışma süresini en fazla 11 saat olarak sınırlanmış olduğundan, 7,5 saati aşan çalışma süresinden anlaşılması gereken 7,5 saati aşan ancak 11 saatin altında kalan çalışma süresidir.. 11 saat ile sınırlama yapılmışken 11 saatin üzerinde bir çalışma süresi için herhangi bir düzenleme yapılmamış olması da normaldir.
Sorunuz günlük 7,5 saati aştığımızda ara dinlenme süremiz uzamalımıdır,
işveren dilerse uzatabilir, yasal bir zorunluluk yok, sonuçta yasada belirtilen EN AZ 1 SAAT lik ara dinlenme şartı sağlanıyor işyerinizde. Yasal olarak daha fazla ara dinlenme süresi verilmesi için işvereninizi zorlayabilecek bir düzenleme YOK.

Forumda , günlük 11 saati aşan çalışma süresi için günlük 1,5 saat, günlük 14 saati aşan çalışma süresi için günlük 2saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir şeklinde düşünceler paylaşılsa da, bu belirtilen 1,5 saat veya 2,5 saatlik ara dinlenme süreleri SADECE bir mahkeme durumunda fazla çalışma sürelerinin hesaplanması sırasında çalışılmadan geçirilmiş , istirahat edilmiş GİBİ KABUL EDİLEN DEĞERLERDİR, T.C. sınırları içinde herhangi bir yargı organı, herhangi bir işvereni günlük 1 saati aşan ara dinlenme süresi vermesi gerektiği yönünde bir karar alamaz. Yasayla belirlenmiş min. şart günlük 1 saat ara dinlenme ile sağlanıyorsa, denebilecek herhangi bir şey kalmıyor geriye.
Ötesi sadece temennidir.

Ayrıca yazınızdan anladığım kadarıyla ara dinlenme süresinin , çalışma süresinden sayıldığını sanıyorsunuz sanırım. Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz, yani işverenin ücret ödediği zamanlar değil, çalışanın karşılığında ücret almadan işyerinde geçirdikleri zaman dilimidir ara dinenme süreleri,
yani çıkış saatiniz standart olarak 02:00 olarak belirlenmiş olsa ve o araya 30dk lık bir ara dinlenme süresi daha belirlenmiş olsa, 23:00 ten sonra 02:00 ye kadar geçen süre olan 3 saatin 2,5 saati ücretli çalıştığınız kısım, 30dk lık ara dinlenme süresi ücretsiz işyerinde kalarak dinlendiğiniz kısım olur. 3 saat çalıştık, yarım saat dinlendik, allah bereket versin 3 saat fazla çalışmamız var derseniz hata edersiniz.
 
Üst