120-128-129 Hesap

Üyelik
28 Ara 2010
Mesajlar
10
2007 yılı sonuna kadar hissesinin %40'ı bize ait olan firmanın durumu kötüye gidiyor ve %40'lık hissemizi devrediyoruz. Bu firmanın bize yüklü borcu var. Borç 120 nolu hesabında duruyor. Şüpheli hale geldiği halde alacak herhangi bir kayıt yapmamışız. (120/128-129 yapılmamış) Şimdi Acizlik vesikası alınırsa bu firma ile ilgili 120 hesap bakiyesi 128 ve oradan da 129 a atılıp Gelir-Gider tablosunda gidere dönüştürülebilir mi?
( Sorumun sebebi şudur: Bir meslek mensubumuz bunu artık gidere dönüştürmenin bir yolu olmadığını, 120 hesapta bekleyen bakiyenin 2007-8 dönemlerinde 128 e atılması gerektiğini ve aynı yıl içinde 129 da karşılık ayrılmazsa kapatılamayacağını söyledi.)
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

alacakla ilgili dava açıldığı veya aciz vesikası alındığı yıl

128
120
___________________
654
129
___________________

şeklinde kayıt yaparsınız.
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

Sn stajerilker bende bu şekilde düşünüyorum. 2007 yılından beri 120 nolu hesapta bakiye görünen bu hesap kalemini 2012 yılında alacağımız acizvesikası ile 128 ve oradan 129 a atabiliriz. Ancak bir meslek mensubu 120 den 128 ve 129 a 2007 yılında geçmek gerektiğini söylemişti. 129 daki bu hesap 2012 yılında acizvesikası alınınca 654 e gidebilecekmiş!?! Kendisi VUK ve İş Kanunu'nuda iyi bilen bir meslek mensubu olduğundan tereddüte düştüm.
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

129 hesap karşılık hesabı olduğundan karşılık ayrıldığında kayıt yapılır.

Yani 128 den 129 a alma diye bir tabir yok. 128 de görünen tutarın karşılığı 129 da olur. Ve dava açıldığı yıl karşılık ayrılmayan alacağa daha sonra karşılık ayırıp gider yazamazsınız. Aynı şekilde dava açılmadan önce de karşılık ayrılamaz.
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

(128 den 129 a atmak diye birşey olmadığında hem fikiriz zaten.) Mahkemenin açıldığı yılı bilmiyorum. Yani diyelim ki mahkeme 2009 da açılmış olsun. Ancak Bakiye hala 120 de yani 128 e alınmamış. Biz bu bakiyeyi 2012 yılında (acizlikvesikasının alındığı sene) 120 den 128 e çeksek ve karşılığıda ( 129 ) yapsak, yıl sonunda 129 daki bu karşılığı 654 e atıp giderleştirebilir miyiz?
Birisi diyor ki; 120 den 128 e 2009 da atacaktın. 129 olarak o yıl karşılık ayıracaktın. 2012 de acizvesikası ile de 654 e atardın bu tutarı diyor.
Bende diyorum ki 120 de mahkeme açılsın açılmasın kalması bir şey ifade etmez. 128 e attığım sene ( ki bu 2012 olcak ) 129 da da karşılık ayırıp yine aynı yıl 654 de giderleştiririm.
Hangisi doğru?
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

Sayın kuzun;
Alacağın hangi hallerde şüpheli ticari alacak sayıldığı VUK 323. maddesinde belirtilmiştir.Alacağın şüpheli hale gelmesi için gerekli şartlardan bir taneside dava ve icra safhasında bulunması gerekir.
Dava konusu edildiği yılda karşılık ayrılmayan şüpheli ticari alacakların sonraki yıllarda karşılık ayrılarak giderleştirilmesi mümkün değildir.
Ayrıca aciz vesikası ancak alacağın tahsil edilememesinin bir ıspatı olabilir.Bunuda belki alacağın şüpheli ticari alacaktan düşülmesi için kullanabilirsiniz.Aciz vesikası şüpheli ticari alacaklar karşılığı ayrımak için kullanılmaz.
Şahsi görüşlerimdir.İyi çalışmalar...
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

Öncelikle aciz vesikasına dayanarak şüpheli ticari alacaklar ayrılmaz görüşünü sunan meslektaşıma bu konu hakkında bilgi vermek isterim.

Öncelikle aciz vesikası nedir ?
Bir icra takip dosyasında borçlunun malvarlığına ulaşılabilmesi için her türlü işlem yapılmış fakat yapılan tüm işlemlere rağmen borçluya ait menkul veya gayrimenkul malvarlığı bulunamamışsa ya da bulunan malvarlığı borcu karşılamaya yetmemişse, alacaklı taraf, borcun tahsil edilemeyen kısmı için kendisine aciz vesikası verilmesini icra müdürlüğünden isteyebilir. Aciz vesikası alınabilmesi için elbette borçlunun en azından tebligat adresine hacze çıkılmış ve haczi kabil mal bulunamamış olması gerekir.

Bu durumda aciz vesikası borçlunun aciz olduğunu borcunu ödemeyeceği anlamına gelen bir belgedir. Peki yararı nedir?

Aciz vesikasına bağlanan bir alacak için kanunda uzun zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Yani aciz vesikası alınması, alacağı zamanaşımına uğramaktan korur. Ayrıca borçlunun malvarlığı tespit edildiğinde, borçlu hakkında yeniden takip yapılmasını kolaylaştırır. Bu çerçevede, alacaklı aciz vesikasını aldığı tarihten itibaren bir sene içinde takibe teşebbüs ederse, borçluya yeniden ödeme emri tebliğine lüzum olmadan icra işlemlerine girişebilir. Kar eden bir şirket aciz vesikası almışsa, aciz vesikasında belirtilen meblağı Vergi Usul Kanunu'nun 322. maddesi uyarınca zarar olarak gösterme ve bu yolla daha az vergi ödeme imkanı elde eder.

Aciz vesikasına dayanarak şüpheli ticari alacak yazabilirmiyiz? Hangi maddeye dayanarak yazarız?

V.U.K.322.maddesi B Fıkrası Değersiz Alacaklar bölümünde aynen şu cümle vardır.
Aciz vesikasına bağlanan alacaklarda tahsil imkanı ortadan kalkmadığından değersiz alacak olarak dikkate alınmaz. Ancak, aciz vesikasına dayanarak şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir.

Aciz Vesikasına karşılık gideri yazılabileceğini tamamen ispatladıktan sonra meslektaşımızın karşılık yazılabilecek dönem sorusuna gelelim.

Karşılığın, alacağın şüpheli hale geldiği dönemden sonraki dönemlerde ayrılıp ayrılamayacağı konusunda görüş farklılığı vardır. İdari görüş, şüpheli hale geldiği dönemde karşılık ayrılmayan bir alacak için müteakip dönemlerde karşılık ayrılamayacağını savunmaktadır. Alacağın şüpheli hale geldiği dönemden kasıt, davanın açıldığı ya da icra takibine başlanıldığı yıldır. Dava ya da icra takibine değmeyecek küçük alacaklarda karşılık ayrılabilecek dönem ise, borçlunun protesto edildiği ya da borcun yazı ile istendiği dönem olacaktır. Alacağın vadesi ile kanuni yollara başvurulması farklı dönemlere rastlarsa; karşılık vadenin dolduğu yılda değil, gerekli kanuni şartın sağlandığı yılda ayrılacaktır.
Yargının her iki yönde de verilmiş karaları bulunmaktadır. Ancak, son yıllarda karşılığın, alacağın şüpheli hale geldiği dönemden sonraki dönemlerde de ayrılabileceği yolunda kararlar da vermektedir. Örneğin, Danıştay Dördüncü Dairesi, V.U.K.?nun 323. maddesinde şüpheli hale gelen alacaklarla ilgili olarak, alacağın şüpheli hale geldiği yılda karşılık ayrılmasını zorunlu kılan bir ifadenin yer almadığını, önemli olanın maddede öngörülen koşulları taşıyıp taşımadığı hususu olduğunu, dönemin değişmesiyle alacağın şüpheli olma niteliğini kaybettiğinin kabul edilemeyeceğini belirterek, 1983 yılında şüpheli hale geldiği ihtilafsız olan alacaklar için, 1985 yılında değerleme günü değeri üzerinden karşılık ayrılmasında yasaya aykırılık bulunmadığına karar vermiştir. Bu konuda idare ile uyuşmazlık çıkması durumunda mükelleflere yargı yoluna gitmeleri önerilir.
Kaynak: Vergi.tc (Onur Elele ? Hesap Uzmanı)

Bu durumda sayın meslektaşım alacak hangi yılda olursa olsun. Mahkemeden aciz vesikası aldığın yıl karşılık gideri yazarak alacağı şüpheli hale getirebilirsin.
Saygılar
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

sayın erkan212 bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.VUK 322 maddesi aynen aşağıya aktarıyorum.Burada aciz vesikasından bahsedilmiyor.O bahsettiğiniz kısmı nerden alıntıladığnızı merak ediyorum.Önce bunu bir çözelim...
Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 322
Kapsam
Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmıyan alacaklar değersiz alacaktır.
Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.
İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.
 
Ynt: 120-128-129 Hesap

erkan212 ' Alıntı:
Aciz vesikasına dayanarak şüpheli ticari alacak yazabilirmiyiz? Hangi maddeye dayanarak yazarız?

V.U.K.322.maddesi B Fıkrası Değersiz Alacaklar bölümünde aynen şu cümle vardır.
Aciz vesikasına bağlanan alacaklarda tahsil imkanı ortadan kalkmadığından değersiz alacak olarak dikkate alınmaz. Ancak, aciz vesikasına dayanarak şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir.
Aciz Vesikasına karşılık gideri yazılabileceğini tamamen ispatladıktan sonra meslektaşımızın karşılık yazılabilecek dönem sorusuna gelelim.

sayın erkan212;

Aciz vesikasına karşılık gider yazılabileceğini tamamen değil kısmende dahi olsa ıspatlayamamışsınız. Dayanak gösterdiğiniz VUK 322.maddesinde böyle bir ibare yoktur.Kaynağım Gelir idaresinin sitesidir.Girersiniz vergi usul kanununa bakarsınız,görürsünüz.
Kaldı ki aciz vesikası VUK nunun hiç bir yerinde geçmemekteir.Geçiyorsa lütfen söyleyin öğrenelim.
Şüpheli ticari alacak karşılığının nasıl ayrılacağı zaten 323.maddede yazılmış.Bunu niye bir önceki madde olan değersiz alacaklar maddesinde ele alsın.
Yine aciz vesikası ile borç değersiz hale de gelmez.Değersiz hale gelmesi için tahsilinin imkansız hale gelmesi gerekir.Aciz vesikası ile alacağın tahsili imkansız hale gelmiyor.Aciz vesikası alacağın ortadan kalktığını değil boçlunun o an için ödeme gücüne sahip olmadığını gösteren bir belge niteliğindedir. Dahası kendinizde ne güzel ifade etmişsiniz aciz vesikası ile zaman aşımı durur diye.Çok doğru, aciz vesikasına bağlanan alacaklar zamanaşımına uğramayacağı için, ileride borçlunun ödeme gücünü tekrar kazanması durumunda alacağın tahsili mümkün hale gelebilecektir.
Danıştay 4.dairesinin aciz vesikası ile alacağın değersiz alacak sayılamayacağı yönünde kararları var.
Aciz vesikası vergi idaresi açısından ıspat edici vesikalar arasında bile sayılmamıştır.
2.konu alacağın dava konusu edildiği yılda şüpheli ticari alacak karşılığının ayrılması gerektiği hususu.Bu tamamen kendi kişisel görüşümdür.Uygulamada tartışmalıdır.Dayanağım şudur.Dava konusu ettiğim yılda ayırmazsam karşılığını istediğim yıl ayırırım kar zarara göre.Aynı şey amortisman içinde geçerlidir.Aktife girdiği yılda karşılık ayırmadığında ileriki yıllarda karşılık ayırabilirmisin?Bence hayır ama ayırabilirsin diyenlerde var.
Uzatmayacaktım bu kadar ama uslubunuzda birşey beni rahatsız etti.İyiniyetinize inanıyorum.Ama yinede uslup rahatsız etti.Burda kimse kimseye ders vermiyor.Biz burda bildiklerimizi paylaşıyoruz.Belki görüşlerim hatalıdır veya eksiktir.Foruma girmekteki amacım zaten eksikliklerimi görmek.Mümkün olduğunca şahsi fikrimdir diye belirtiyorum.
İyi çalışmalar...
 
Üst