15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı...

Merhaba Üstadlar,

08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar 15 yıl hizmet süresi ve 3600 prim gününü doldurarak kendi istekleriyle (istifa) işyerinden ayrılsalar da kıdem tazminatı alabiliyorlar.
Sorum : 18 yaşından önce çalışmaya başlayan bir kişinin 18 yaş altındaki prim günleri ve hizmet süreleri bu 15 yıl hizmet süresi ve 3600 e dahil edilirmi.
Ör; 17 yaşında 08.09.1998 taihinde işe başlayan ve çalışmasına ara vermeyen kişi 08.09.2013 tarihinde mi yoksa 08.09.2014 tarihinde mi 15 yıl hizmet süresi ve 3600 ü tamamlamış olur.

Hizmet başlangıcı olarak 18 yaşını doldurduğu tarih kabul edileceğinden, 18 yaş altındaki başlangıç tarihini dikkate almamak gerekir,
18 yaşını doldurduğu tarih nedir bu kişinin?

Merhaba;

15 yıl ve 3.600 gün den emeklilik yaşını beklemek üzere işyerinden ayrılmak için, sgk dan alacağınız yazıyı usulen işverene noter aracılığı ile tebliğ etmeniz gerekmektedir.

İşe ilk giriş tarihi sgk kaydını başlangıcı olmakla beraber, eğer çalışanın stajyer çalışması var ise prim gün sayısına hesaplamada dahil edilmez.

İlgili çalışanın hizmet süresinde prim ilk ödeme başlangıcına göre kıdem ve prim gününü kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Noter şartı yoktur. Eğer işveren itiraz eder kabul etmezse noterle tebliğ eder kıdeminizi istersiniz.Sonra da yasal yollara gidersiniz.

Arkadaşlar öğrenmek istediğim sadece 18 yaş altı prim ödemesi ve hizmet süreleri; kıdem tazminatı alırken bir de 15 yıl hizmet süresi ve 3600 e dahil ediliyormu. 18 yaş altı sadece emekliliktemi işe yarıyor, bunlara bir faydası yokmu.

Son düzenleme:
Karıştırıyorsunuz. Bunların kıdemle hiç ilgisi yok. kıdem bir işyerine girdiğiniz tarihten çıkış tarihinize kadar olan süereye göre hesaplanır.
Ötekiler emeklilikle ilgili

Arkadaşlar,

1-Adamın biri varmış 15 yaşında bir işe girmiş (Tarih: 10.10.1998 ya da 10.10.2000 veya 10.10.2009), aynı işyerinde aradan geçmiş 14 yıl (Tarih: 10.10.2013 ya da 10.10.2015 veya 10.10.2024)işveren demiş sıkıldım senden çıkarıyorum seni;
Soru; Bu adam 14 yıllık mı kıdem tazminatı alır yoksa 11 yıllık mı?
2-Bu başka adam 15 yaşında işe girmiş (Tarih: 10.10.1998), aradan geçmiş 15 yıl (Tarih: 10.10.2013) prim günü olmuş 3600;
Soru; Bu başka adam yaş dışındaki diğer şartları yerine getirmiş midir- 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim günden kıdem tazminatı alabilir e uygun mudur

Son düzenleme:
Sayın arkadaşlar,

4447 sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce 18 yaş önem arz ediyordu. 1.4.1981 tarihinden sonra emeklilik için kademeli yaş sınırı getirildiğinden bu kapsamda olanlar için artık önem arz etmiyor. Gün hesaplamasında ise sigortalı olduğunuz gün değil ilk prim ödediğiniz gün esas alınır, bilginize. 15 yıl hesabını buna göre değerlendirin.

Cevap 1:14 yıl.
cevap 2:Hayır
Zaten bunları yukarda yazdım.

Cevaplarınız için teşekkürler.
--Cevap 1:14 yıl --: Ben de öyle biliyordum 170 i arayarak teyit etmek istedim; iş kanunu 18 yaşından küçükleri kapsamadığı için 18 yaş altı çalışmaları için kıdem tazminatı alamaz dediler.
--cevap 2:Hayır --: Hem hizmet süresi hemde prim günü için mi hayır.

Sayın mustafakarademir,

18 yaş konusu çok tartışmalı ancak sınır iş yasasına göre 18 değil 15 olmalı iş yasası 15 yaşı esas alır, zaten yasa olarak da 15 yaşın altındakiler çocuk sayıldığından çalıştırılmaları da yasaktır. Bu yıl değiştirildiği şekliyle asgari ücret için getirilen yeni düzenlemeyle bakış açısının da değişmiş olması gereklidir. İş yasası ve çıraklık yasası topluca ele alınarak değerlendirilirse 18 yaş sınırı kıdem tazminatsız kabul edilmesi birçok çalışma dengesini bozacaktır.

Dilek ve temenniler kısmında size yürekten katılmakla birlikte sn.ksimkesyan
5510 sayılı kanunun 38.maddesini incelermisiniz lütfen.

170 aradığınız yer neresi Alo sgk mı? . Onlar iş kanunu konusunda doğru bilgi veremezler. Bence kıdem tazminatı yaş sınırına bakmaksızın çaılşılan süreyi kapsar. Bunu araştırıp daha sonra kaynak ve gerekçe yazacağım.

Aşağıdaki alıntıyı inceleyiniz: Benim görüşümü doğrulamaktadır.

Ondört (14) Yaşından Önceki Çalışmalar:
4857/71.maddesinde onbeş (15) yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır denmekte ve maddenin devamında ‘ancak ondört (14) yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarında devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler’ denilmektedir. Buradan yola çıkarak 14 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaları durumunda, bu sürelerin iş kanunu kapsamında bulunmamasından hareketle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 03/04/1991 tarih ve 1991/1907 Esas 1992/168 Karar sayılı kararı ile 14 yaşın altındaki çalışmaların kıdem hesabında dikkate alınmamasına karar vermiştir.
Şahsi kanaatim bu kararda isabet olmadığı yönündedir. Çıraklıkta geçen sürelerden farklı olarak ortada bir çıraklık sözleşmesi varolmadığı sürece, ondört (14) yaşın altında bir çalışma söz konusu ise, iş kanunu bu yaş altında işçi çalıştırmayı yasaklamış olsa dahi, ondört (14) yaşın altındaki çalışmalar kıdem süresi hesabında dikkate alınmalıdır. Çünkü çıraklık sözleşmesi istisna kapsamında, ondört (14) yaşın altında işçi çalıştırmak yasak kapsamındadır. Buradaki ilk durumda yani çıraklık durumunda, çırak velisi,vasisi veya çırak, kendisinin çırak olduğunu bilmekte ve bu doğrultuda çalışmakta veya çalıştırılmaktadır. Ancak ondört (14) yaşını doldurmamış çocuğun çalıştırılması ve bu sürenin kıdem süresinden istisna edilmesi, apaçık kanuna karşı gelen, kanunu çiğneyen ve çocuğu istismar ederek sömüren işverene karşı bir teşvik ve mükafattır. Nasıl ki uyuşturucu üretimi, satışı, kullanımı yasak olmasına rağmen 213 Sayılı VUK 9.Madde (Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz) açısından yasaklanmış da olsa, tespiti halinde bu tür faaliyetlerden elde edilen kazancın vergilendirmesi söz konusu ise, buradan kıyasla; ondört (14) yaşın altındaki çocuğun çalıştırılması sonucu ortaya çıkacak kıdem vb. yükümlülükler de işverene uygulanabilmelidir.

Son düzenleme:
Dilek ve temenniler kısmında size yürekten katılmakla birlikte sn.ksimkesyan
5510 sayılı kanunun 38.maddesini incelermisiniz lütfen.

Sayın keremcem,

bu madde sadece gün hesabının nasıl yapılacağı ile ilgilidir, iş yasası ile ilgili bahsettiğimiz konuyu bağlamıyor, farklı birşeyi kastettinizse lütfen düzeltiniz.

170 aradığınız yer neresi Alo sgk mı? . Onlar iş kanunu konusunda doğru bilgi veremezler. Bence kıdem tazminatı yaş sınırına bakmaksızın çaılşılan süreyi kapsar. Bunu araştırıp daha sonra kaynak ve gerekçe yazacağım.

Aşağıdaki alıntıyı inceleyiniz: Benim görüşümü doğrulamaktadır.

Ondört (14) Yaşından Önceki Çalışmalar:
4857/71.maddesinde onbeş (15) yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır denmekte ve maddenin devamında ‘ancak ondört (14) yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarında devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler’ denilmektedir. Buradan yola çıkarak 14 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaları durumunda, bu sürelerin iş kanunu kapsamında bulunmamasından hareketle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 03/04/1991 tarih ve 1991/1907 Esas 1992/168 Karar sayılı kararı ile 14 yaşın altındaki çalışmaların kıdem hesabında dikkate alınmamasına karar vermiştir.
Şahsi kanaatim bu kararda isabet olmadığı yönündedir. Çıraklıkta geçen sürelerden farklı olarak ortada bir çıraklık sözleşmesi varolmadığı sürece, ondört (14) yaşın altında bir çalışma söz konusu ise, iş kanunu bu yaş altında işçi çalıştırmayı yasaklamış olsa dahi, ondört (14) yaşın altındaki çalışmalar kıdem süresi hesabında dikkate alınmalıdır. Çünkü çıraklık sözleşmesi istisna kapsamında, ondört (14) yaşın altında işçi çalıştırmak yasak kapsamındadır. Buradaki ilk durumda yani çıraklık durumunda, çırak velisi,vasisi veya çırak, kendisinin çırak olduğunu bilmekte ve bu doğrultuda çalışmakta veya çalıştırılmaktadır. Ancak ondört (14) yaşını doldurmamış çocuğun çalıştırılması ve bu sürenin kıdem süresinden istisna edilmesi, apaçık kanuna karşı gelen, kanunu çiğneyen ve çocuğu istismar ederek sömüren işverene karşı bir teşvik ve mükafattır. Nasıl ki uyuşturucu üretimi, satışı, kullanımı yasak olmasına rağmen 213 Sayılı VUK 9.Madde (Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz) açısından yasaklanmış da olsa, tespiti halinde bu tür faaliyetlerden elde edilen kazancın vergilendirmesi söz konusu ise, buradan kıyasla; ondört (14) yaşın altındaki çocuğun çalıştırılması sonucu ortaya çıkacak kıdem vb. yükümlülükler de işverene uygulanabilmelidir.

Sayın keremcem,

bu madde sadece gün hesabının nasıl yapılacağı ile ilgilidir, iş yasası ile ilgili bahsettiğimiz konuyu bağlamıyor, farklı birşeyi kastettinizse lütfen düzeltiniz.

Sayın nguroy, sayın ksimkesyan;soruyu soran arkadaşın sorusunu bir daha inceleyecek olursanız, 3600 gün +15 yıl şartında , 18 yaş öncesi olan çalışmanın durumunu soruyor, 18 yaşından önce sgk girişi olup çalışmış olan kişi 15 yıl süreyi ve 3600 gün şartını tamamladığında bu maddeden yararlanabilir mi diye soruyor, aynı soruyu sorduğu bir başka konuda yanlış hatırlamıyorsam, kıdem tazminatı dışında yaşlılık aylığı alıp alamayacağını da sormuştu.
3600 gün +15 yıl şartında 15 yıl nedir? Hizmet süresi, öyle değil mi?
Sn.ksimkesyan;SGK da hizmet süresi tesbiti ile ilgili o maddede açıkça '' Bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Bu t arihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir. '' şeklinde belirtiliyor.
Sn.nguroy, bu yolla kıdem tazminatı alabilmek için gereken 3600 gün şartına etkisi olmamakla birlikte, yukarıda belirttiğim 5510 sayılı kanun 38.maddesinde belirtilen hizmet süresi başlangıç tarihi olarak 18 yaşını doldurduğu tarih baz alınacağından, 18 yaş önceki giriş tarihi ile ancak 15yıl tamamlnmış oluyorsa, hizmet süresi olarak 15 yılı tamamlaması mümkün olamayacağından, bu yolla ayrılıp kıdem tazminatı alabilmesi mümkün olamayacaktır.
Çünkü kurumdan o yazıyı alabilmek için başvurduğunda, başvurduğu tarihten itibaren geriye dönük 15 yıl hizmet süresi aranacak, o sürenin başlangıcı olarak ta 18 yaşını doldurduğu güne kadar bakabilecektir( prim günlerinde sıkıntı yok, )
haliyle 15 yılı tamamlamamış görünecek o 18 yaş öncesi giriş tarihinin 18 yaş sınırına çekilmiş olması nedeniyle o yazıyı veremeyecektir.

Arkadaşlar,

1-Adamın biri varmış 15 yaşında bir işe girmiş (Tarih: 10.10.1998 ya da 10.10.2000 veya 10.10.2009), aynı işyerinde aradan geçmiş 14 yıl (Tarih: 10.10.2013 ya da 10.10.2015 veya 10.10.2024)işveren demiş sıkıldım senden çıkarıyorum seni;
Soru; Bu adam 14 yıllık mı kıdem tazminatı alır yoksa 11 yıllık mı?
2-Bu başka adam 15 yaşında işe girmiş (Tarih: 10.10.1998), aradan geçmiş 15 yıl (Tarih: 10.10.2013) prim günü olmuş 3600;
Soru; Bu başka adam yaş dışındaki diğer şartları yerine getirmiş midir- 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim günden kıdem tazminatı alabilir e uygun mudur

sn Keremcem;

Yukardaki soruyu incelerseniz , benim ve kevork beyin itiraz noktasını daha iyi görebilirsiniz.
Bizim savımız emeklilikle ilgili değil. Zaten cevabımda bunu açıkça belirttim.
Ben 18 yaşından önceki çalışmalrın kıdem tazminatı hesbına ekleneceğini söylüyorum . O kadar

sn Keremcem;

Yukardaki soruyu incelerseniz , benim ve kevork beyin itiraz noktasını daha iyi görebilirsiniz.
Bizim savımız emeklilikle ilgili değil. Zaten cevabımda bunu açıkça belirttim.
Ben 18 yaşından önceki çalışmalrın kıdem tazminatı hesbına ekleneceğini söylüyorum . O kadar
Teşekkürler şimdi olduben konuyu 3600 gün 15 yıl şartına bağlı kıdem tazminatı alarak alma olarak değerlendirmiştim, 1.sorudaki işveren sıkıldı ve işten çıkardı kısmını atlamışım.

Benim sorum doğum tarihim 14.12.1981 ilk sigortali ise giriş tarihim 01.09.1999 şuan itibariyle 4120 gün prim gün sayim var ve ben işyerinden istifa ederek kidem tazminatimi almak ve ben bu hakki elde edip etmediğini SSK sorgulattim bana 14.12.2014 tarihinde surenin dolacagi ve gerekli evragi alabilcegim söylendi alabilirmiyim bi yradimci olursaniz

SGK söyledi ise gidip yaştan emekli olabilir kağıdı alabilirseniz. Bunu işverene ibraz ederek kıdem isteyebilirsiniz.