15 Yıl 3600 Gün

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sule
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sule

Katkı Sunan Üye
merhaba, 15 yıllık sigorta süresi ve 3600 prim gününü tamamlayan herkes kıdem tazminatı alabiliyor mu? yoksa herhangi bir sınırlama var mı? (sigorta giriş tarihi vs.)
burada amaç yaş dışında diğer şartları tamamlayıp emekliliği beklemek değil mi? bir personelim bu şekilde istifa etti. ama emekli olabilmesi için 3600 gün yetmiyordu, bu yasayı kullanarak tazminat aldı. bana bu konuyu biraz açar mısınız?
ihbar tazminatının ve ihbar süresinin tamamen ortadan kalktığını söyledi avukatım?
Çalışması gereken 56 gün ihbar öneli ortadan kalktı. sadece tazminatını alıp çıktı.

şirketimizde personeller yeni değil. hemen hemen hepsi 15 yıl 3600 gün şartlarını çoktan tamamlamış. patronum da istedikleri zaman istifa ederlerse ben ne yapacağım diyor???

Bu konuda forumda biraz arama yaparsanız detaylı bilgilere ulaşırsınız. Hala tereddüd ettiğiniz konu kalırsa tekrar sorun.

Yine de takıldığınız bir yer olursa sorunuz.
Nizam Bey, birkaç saattir forum okumaktan başım ağrıdı. evet takıldığım yerler var.
sizi detaya boğmak istemiyorum ama yazmadan da sorumu anlayamayacaksınız.
doğum tarihi 01.12.1978. sig. başlangıcı 15.07.1996 top. prim günü 4324. sig. süresi 18 yıl.
15 yıl, 3600 gün yasasından kıdem tazminatını talep ediyor ve hak ediyor. ben tazminatını vereceğim. ama yasanın amacını anlamaya çalışıyorum.

soru 1 : bu personel için emeklilik şartlarına baktığımda (T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu) 1501 gün prim eksiği, tamamlaması gereken 7 yıllık hizmet süresi olduğunu görüyorum. bu nasıl yaş dışında diğer şartları tamamlamak oluyor?

soru 2 : 15 yıl 3600 gün dedikleri erken emeklilik gibi birşey mi? yanı yukarıda bahsettiğim personel isterse, bir daha çalışmadan yaşını (artık kaç yaşında emekli olacaksa) bekleyebilir mi?

Sayın şule,

15 yıl 3600 gün bu anlamda emekli olabilme değil, kıdem tazminatını alabilme hakkı şartı. Konuya böyle bakın. Ayrıca ihbar tazminatı hakkı kalktı diyen avukat arkadaşınız da yanlış bilgi vermiş.

Nizam Bey, birkaç saattir forum okumaktan başım ağrıdı. evet takıldığım yerler var.
sizi detaya boğmak istemiyorum ama yazmadan da sorumu anlayamayacaksınız.
doğum tarihi 01.12.1978. sig. başlangıcı 15.07.1996 top. prim günü 4324. sig. süresi 18 yıl.
15 yıl, 3600 gün yasasından kıdem tazminatını talep ediyor ve hak ediyor. ben tazminatını vereceğim. ama yasanın amacını anlamaya çalışıyorum.

soru 1 : bu personel için emeklilik şartlarına baktığımda (T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu) 1501 gün prim eksiği, tamamlaması gereken 7 yıllık hizmet süresi olduğunu görüyorum. bu nasıl yaş dışında diğer şartları tamamlamak oluyor?

soru 2 : 15 yıl 3600 gün dedikleri erken emeklilik gibi birşey mi? yanı yukarıda bahsettiğim personel isterse, bir daha çalışmadan yaşını (artık kaç yaşında emekli olacaksa) bekleyebilir mi?

1-Şimdi 2008 de çıkan kanunla en az 15 yıl çalışmış ve 3600 gün prim ödemiş kişilere kısmı emekli olma olanağı getirdiler. Ancak bundan yaralanmak için yasanın çıktığı 1999 dan evvel sigortalı olma koşulu vardır.
2-Evet erken emeklilik . Hiç çalışmadan yaşını bekler ve emekli maaşı bağlanır. Bu süre içersinde prim ödemesi gerekmez. Ancak sağlık yardımında da yararlanamaz. Bu koşulu yerine getiren çalışan. Ben yaştan emeklilğimi beklicam benim kıdem tazminatımı ver diyebilir. Bu yasaldır. Bu tazminatını alan kişi isterse başka bir işyerinde (hatta ayrıldığı işyerinde dahi) tekrar çalışmaya başlayabilir.
Yasanın amacı insanları iş hayatından çekip başkalarına yer açmaktır. Özellikle kadın çalışanlara yönelik bir teşvik gibi düşünün . Çalışmayı bırak kıdemini al evinde otur diyorlar yani.

Mrb arkadaşlar sigorta girisim 2000 ve 2007 den beri ozel güvenlik sirket inde çalışıyorum. Dışarıdan maliye yi bitirdim simdi smmm stajyer line başlı cam 2015 ocak ayında falan 3600 sigorta günüm olacak.o zaman nasil tazminatı mi alabirim.cok acil cevap bekliyorum Tskrler. ...

Mrb arkadaşlar sigorta girisim 2000 ve 2007 den beri ozel güvenlik sirket inde çalışıyorum. Dışarıdan maliye yi bitirdim simdi smmm stajyer line başlı cam 2015 ocak ayında falan 3600 sigorta günüm olacak.o zaman nasil tazminatı mi alabirim.cok acil cevap bekliyorum Tskrler. ...

Burası sizin soru sorup yardım alabileceğiniz bir yer değil. Girişiniz 2000 olduğu için bu yasadan yararlanamazsınız.

Kafama takılan baska bir sey bu 3600 gün 1999 dan oncrkileri kapsıyor 2000 den sonrakiler ne olacak 2015 te yasami değişir yoksa böyle bir haksızlık mi çıkacak. ....

Sayın şule,

15 yıl 3600 gün bu anlamda emekli olabilme değil, kıdem tazminatını alabilme hakkı şartı. Konuya böyle bakın. Ayrıca ihbar tazminatı hakkı kalktı diyen avukat arkadaşınız da yanlış bilgi vermiş.
15 yıl 3600 gün şartını yerine getirdiği için iş akdini fesheden, kıdem tazminatını isteyen işçiden ihbar öneli çalışmasını ya da ihbar tazminatını isteme hakkım yok diye biliyordum...

15 yıl 3600 gün şartını yerine getirdiği için iş akdini fesheden, kıdem tazminatını isteyen işçiden ihbar öneli çalışmasını ya da ihbar tazminatını isteme hakkım yok diye biliyordum...

Doğru biliyorsunuz. İhbar tazminatı kalkmadı ama zaten emeklilik ve bu yaş bekleme olayında ihbar ödenmez.

1-Şimdi 2008 de çıkan kanunla en az 15 yıl çalışmış ve 3600 gün prim ödemiş kişilere kısmı emekli olma olanağı getirdiler. Ancak bundan yaralanmak için yasanın çıktığı 1999 dan evvel sigortalı olma koşulu vardır.
2-Evet erken emeklilik . Hiç çalışmadan yaşını bekler ve emekli maaşı bağlanır. Bu süre içersinde prim ödemesi gerekmez. Ancak sağlık yardımında da yararlanamaz. Bu koşulu yerine getiren çalışan. Ben yaştan emeklilğimi beklicam benim kıdem tazminatımı ver diyebilir. Bu yasaldır. Bu tazminatını alan kişi isterse başka bir işyerinde (hatta ayrıldığı işyerinde dahi) tekrar çalışmaya başlayabilir.
Yasanın amacı insanları iş hayatından çekip başkalarına yer açmaktır. Özellikle kadın çalışanlara yönelik bir teşvik gibi düşünün . Çalışmayı bırak kıdemini al evinde otur diyorlar yani.
bu gerçekten çok açıklayıcı oldu, rahat bi nefes aldım. çok çok teşekkür ederim Nizam Güroy.

Valla şu andaki kanunlara göre sen emklilik için bekleyeceksin. Ancak yasalar çok sık değişir. Tamamen umutsuz olma.

))umutsuz değilim de 2015 te stajyerlige baslicam.ve işten mecburi cikmam lazim muhtemelen tek yol ya anlaşma yada mahkeme.tskrler abim

Sayın şule,

Ben bu görüşte değilim. Ancak forumda bazı arkadaşlarla bu konuda aynı görüşte değiliz. Bence ihbar önelinin burada uygulanması gerekir.

Kafama takılan baska bir sey bu 3600 gün 1999 dan oncrkileri kapsıyor 2000 den sonrakiler ne olacak 2015 te yasami değişir yoksa böyle bir haksızlık mi çıkacak. ....
08 eylül 1999 tarihinden önce sgk lı olarak çalışmaya başlamış olan kişiler 3600 gün prim ödemesi ve 15 yıllık hizmet süresini tamamladıkları gün;(yaş etkilemez)
09 eylül 1999 tarihi ile 30.nisan 2008 tarihleri arasında sgk lı olarak çalışmaya başlamış olan kişiler 4500 gün prim ödemesi ve 25 yıllık hizmet süresini tamamladıkları gün,( yaş etkilemez)
01 mayıs 2008 tarihi ve sonrasında ilk defa sgk lı olarak çalışmaya başlayan kişiler ise 5400 prim günü ödemesinin tamamlandığı tarihe göre değişen yaşlarda ,
( erkek için 63-64-65 yaşlarında, kadın için 61-62-63-64-65 yaşlarında)

ilgili kanun maddesine dayanarak emekli aylığına hak kazanacak yaşa gelmeden önce , SGK dan alacakları o şartı sağladıklarını belirtir belgeyi işverene sunup, ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadan işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

Sayın şule,

Ben bu görüşte değilim. Ancak forumda bazı arkadaşlarla bu konuda aynı görüşte değiliz. Bence ihbar önelinin burada uygulanması gerekir.
:) Sn.ksimkesyan ın görüşüne saygı duymakla birlikte,
mevcut iş kanunu düzenlemesi , çalışana ihbar süresine uyma zorunluğu yüklemeden sözleşmeyi derhal feshedebilmesine imkan sağlıyor.