15 Yıl 3600 Gün

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sule
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sayın şule,

Ben bu görüşte değilim. Ancak forumda bazı arkadaşlarla bu konuda aynı görüşte değiliz. Bence ihbar önelinin burada uygulanması gerekir.

Bu durumda ihbar süresi (işcinin ihbar süresine uyma zorunluluğu) yok,bu noktada işverenin kesinti yapması da mümkün değil,ANCAK özellikle kilit personelin aniden/hemen/derhal hadi ben gidiyorum/eyvallah demesi de ETİK değil düşüncesindeyim.
(bu konuda İhbar süresi yönünden elinde yargı kararı olan var ise paylaşalım...)
 
Etik olmadığına ben de kesinlikle katılıyorum.
Ancak evlenen,askere giden, emekli olan personel için ihbar öneli olmamasının mantığı bu olayların insan hayatında çok önemli yeri olan ve zamanı genellikle önceden bilinen , beklenen olaylar olmasıdır. Uzun bir hazırlık sürecini gerektirir. Eh herhalde çalışan da işverenine veya vekillerine daha önceden bunu söyler.
 
Sayın arkadaşlar,

Etik konusu tamamen ayrı, kesinlikle katılıyorum burda sorun yok. İlk cevabımda söylediğim gibi 15/3600 bir kıdem tazminatı alma imkanıdır. Ancak bu belgenin masaya konması bilinebilen/ sezilebilen bir durum olduğu da söylenemez. Özellikle emekli olmanın ötesinde artık çalıştığı işyerinde kalmak istemeyen birinin de başvurabileceği bir yöntemdir. Emekli olacak kişi doğal ve zorunlu olarak işlemleri tamamlanmak üzere işverene/ve ilgili birime başvurarak işlemlerinin yapılmasını talep etmek zorundadır yani bu iradesini hiç olmazsa öncelikle beyan eder. 15/3600 de bundan da sözedemeyiz. Bu durumu "Bildirimsiz haklı fesih" kapsamına da bu nedenle dahil etmek de mümkün değildir. Düzenleme ise iş yasasında yapılmış değil. Bu nedenle iş yasası içinde sayılan şartlarla da uygulanabilir diyemem.

Tüm bunlara rağmen bu belgenin sunulması iş akdinin özel bir şartla feshi anlamına geliyor ve eğer iş akdi devam etmeyecekse diğer süren tüm hakların da ödenmesi gerekecektir. Tüm bu hak ve şartlar geçerliyken ihbar önelinin olmadığını söylemek de bana hiç doğru gelmiyor.

Ancak en başta söylediğim gibi diğer arkadaşlarımla bu konuda anı görüşte değilim. Her iki durum için de herhangi bir yargı kararı da yok ki dayanak yapabilelim. Yada açıklama düzenleme gibi bir durum.

Bugüne kadar 10 üzeri uygulama yaptım yarısı ayrıldı yarısı devam etti. Ayrılanların ihbar öneli işlemleri de kayıt altında tutuldu. Ancak şöyle bir öneride de bulunabilirim. Gelecekte sırf bu durumdan her iki tarafa da sıkıntı doğmaması için, ödeme ve ibra belgesinde " Her iki taraf da ihbar öneli haklarından feragat etmişlerdir " gibi bir metin ilavesi uygun bir önlem olur.
 
"Her türlü hakkımı aldım " ibaresi zaten buna yeterlidir. Hiç bir zaman yargı emeklilik için ayrılana neden ihbar ödemedin demedi.Elbette siz işveren olarak vermek isterseniz buna engel yoktur. İsterseniz kıdem tazminatı da tavandan verin..
Ancak ben işveren olsam muhasebecim haksız yere ihbar ödemesi yaparsa da bunun hesabını ondan sorarım. :) Yasa ne diyorsa odur. Haklılık haksızlık , etik olmak başka şeylerdir.
 
Üst