Yaş şartını da tamamlayıp emekli olan bir kişi, isterse 1 gün sonra SGDP ödeyerek çalışabilme hakkına sahip olduğuna göre, yasalarca 15 YIL 3600 GÜN şartı ile emeklilik hakkı tanınan bir insanın 1 gün sonra başka işte çalışması gayet normal bir şey.Pek tabi insanlar işyerinden tazminat alabilmek için kanunlarca kendilerine tanınmış hakları kullanmaktadır. Bunun aksini söyleyen bir madde yok,bildiğim kadarıyla yargı kararı da mevcut değil.
Bu nedenle ayrılmış olan işcinin,1 gün sonra diğer işyerinde işe başlamış olması hukuken korunmaz bir durumdur.
Bu bağlamda iki husus öne çıkmaktadır.
1-bu şartlara haiz olan işci dilekçesinde bir başka işyerinde çalışmak için ayrılmak istiyorum demiş ise,
2-bugün ayrılıp,yarın diğer işyerinde işe başlamış ise,
Kanunun amacına aykırı şekilde işcinin bu niyeti(dilekçe beyanı)ile eylemi(hemen 1 gün sonra işe başlamış olması)tazminatın doğumunu, dolayısıyle de ödenmesisini riske sokar
Yargımız bir Kararı nda;"Düzenlemenin amacı prim ödeme sgortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını hak kazanmış olsa da ,diğer bir ölçüy olan ememklilik yaşını beklemek zorunda olan işcilerin,bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır.Şüphesiz işcinin bu ayrılamsından sonra yeniden çalışması gündeme gelebilir ve Anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenmemelidir.Bu itibarla işcinin ilk ayrıldığı anda iradesinin tespiti önem kazanmaktadır.
İşcinin başka bir işyerinde çalışmak için işyerinden ayrıldığı anlaşıldığı takdirde 1475 sayılı yasa ya 4447 sayılı yasa ile eklenen 5.bent hükmü uyarınca kıdem tazminatına hak kazanılması sözkonusu olmaz.
Karar ın sonunda ise"...davacı işci ,1475 sayılı yasa ya 4447 sayılı yasa ile eklenen 5.bent hükmü uyarınca iş sözleşmesini feshettiğini kanıtlayamadığından kıdem tazminatı isteğinin kabülüne karar verilmesi hatalı olmuştur.Mahkemece anılan isteğin reddine karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir."Yarg.9.HD.2006/2716 E.
İşbu içtihatdan da anlaşılalacağı üzre,işcinin 1 gün sonra diğer işyerinde işe başlaması durumu, bir başka işyerinde çalışmak için işyerinden ayrılmış olduğu anlaşılacağından, işcinin kıdem tazminatına hak kazanması sözkonusu olmayacaktır.
Bir diğer Karar;
"Dairemiz konuyla ilgili bir kararında",
işcinin bir gün sonra başka bir işverene ait işyerinde çalışmasının ,feshin,anılan 5.bent hükmüne uygun olmadığını gösterdiği sonucuna varmıştır.(yargıtay 9.HD.4.4.2006 GÜN 2006/2716 E.)"Bu karar: 2008/1760 E.