2 Ay sonra İstenen Savunma ve fesih

Üyelik
12 Haz 2019
Mesajlar
4
Konum
rize
24.03.2019 tarihinde şansıma tahsis edilen şirket aracını görevim ve mesai saatleri dışında kullanırken araç ile maddi hasarlı kaza gerçekleştirdim ve sonradan aracı perte ayırdıklarını ögrendim.

Kazayı 24.03.2019 tarihinde yapmama rağmen şirket aradan (23.05.2019) 2 ay gibi süre geçtikten sonra savunma isteyip 31.05.2019 tarihinde sözleşmemi fesih ettiğine ait belgeyi 12.06.2019 tarihinde bana ulaştırmıştır. Özet olarak yasal olarak bu konu hakkında yapabileceğim ya da haklılık payım var mı ? İş kanununun 26.Maddesi 6 iş günü gibi bir sözden bahsediyor bu konu onu kapsar mı? Ne yapmam gerekiyor ?
 
Normal şartlarda bu konu için; 1 yılı aşmamak kaydıyla olay öğrenildikten sonraki 6 iş günü içinde tutanak tutulup iş akdinizin feshi için işlem yapılmalıydı.
Fakat işverenin şöyle bir savunması olabilir; Kaza sonrası aracın sigortadan yapılmasını bekledik, maddi zarar bu şekilde telafi edilirse işçiyle çalışmaya devam edecektik fakat mayıs sonunda işçinin 30 günlük brüt ücretini aşan zarar vermesi kesinleşmiştir ve bizde bu sonuca dayanarak iş akdini fesh ettik. diyebilir.
Tabi detayları bilmiyoruz. Yukarıdaki yorumum sadece bir varsayımdır.
 
4857 sayılı kanun 25/2 E ve I bent hükümleri gereğince derhal fesih edilmiş sözleşmem lakin yine 4857 sayılı kanunun 26. maddesine bakacak olursak; "
Madde 26 : 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır. "
demektedir.
 
Konu ile ilişkili dava sonuçları bulmak mümkündür.
6 iş gününün olayın zararının kesinleştiği süreden sonra başladığı kesindir. (1 yıla tekrar değinmiyorum)
Sizin olayınızda muhtemelen zararın bilirkişi tespiti mayıs sonunda netleşti. Eğer böyleyse fesih için 6 gün kaza tarihi değil bilirkişi raporundaki tarihtir.
Nihayetinde işverenin zararın 30 günlük brüt maaşınızı aştığını ispat etmesi gerekir ve bu ispatta o belgedir.
 
Fesih bildiri kağıdında; "Kullanımınız altındaki şirket aracının,servis tarafından öngörülen kesin olmayan zarar miktarının 50.000tl civarı olabileceği,aracın perte çıkarılmasının ağır bastığı öngörülmüş,bu aşamada zararın şirketimiz feshe yetkili organınca 28/05/2019 tarihinde öğrenilmiş ve sürecin daha da belirsizlik halinde uzamasına mahal verilmemesine ,bu konuyu 28/05/2019 tarihinde öğrenilen zarar ve zararın meydana gelişi,işveren feshe yetkili makama .......... Bölgesi kontrol Müdürlüğünce,olay kaza tutanak ve savunma içerikleri vs bildirimi ulaşmış ve tamamı üzerinde karar vermek gerekmiştir." diye yazıyor.

Sormak istediğim kısım şu eğer tespit için beklemiş iseler 28/05/2019 tarihinden yani henüz zarar belli değilken 23/05/2019 tarihinde , kazadan tam 2 ay sonra neyi beklediler ve benden daha tespit bile çıkmadan savunma istediler ? Şahsi görüşümü söylemem gerekirse olay olduktan sonra iş kanunun 25/2 - Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: e.) İşçinin,işverenin güvenini kötüye kullanmak... gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması diye belirtirmiş. Bu hüküm bile beni çıkartmalarına kafi iken 2 ay daha çalıştırılıp fazla mesai ve izinlerimi kullandırıp çıkış vermek ne kadar mantıklı ve doğrudur ? Bu doğrultuda hak düşürücü süre geçirildiğinden, şahsima karşı haksız olduklarını düşünüyorum .
 
Yaşanılan durumdaki sözleşmenizin feshine ( haklı yada geçerli sebeple) imkan tanıyan bir 30 günlük ücretinizi aşan hasar durumu var ve anlaşılan bu hasarın oluşmasında da sizin kusurunuz var.
Bu tek başına işverenin sizden sebep olduğunuz bu zararrın tazminini talep hakkı doğurur, yani o 50.000 tl yi talep edebilir.

Fesih bildirim,inde de belirttikleri üzere 6 günlük hak düşürücü süre feshe yetkili olanların öğrenmesi ile başlar ama en çok ta 1 yıl içinde kullanılmalıdır bu hak. Yani sözleşmenizin feshine örneğin yönetim kurulu oy çokluğu ile karar verebiliyorsa, gene örneğin yönetim kurulu 6 ayda bir kez toplanıyor ve o toplantıda bu tür olaylar değerlendiriliyorsa,
gene gene örneğin , son yonetim kurulu toplantısından 3 gün sonra siz bu kazayı yapmış olsanız,
5 ay 27 gün sonra toplanan feshe yetkili organ yonetim kurulunun gündemine geldiği gün hak düşürücü süre başlar.

Diyelim işe iade davası açtınız , hak düşürücü sürenin kaçırıldığından bahisle. Süre kaçırıldığı için haklı değil ama geçerli sebeple fesih olduğu kararı çıkar.
Geçerli sebeple fesihte işe iade kararı çıkmaz ama kıdem ve ihbar tazminatı hakkınız doğar.
diyelim mahkeme kararıyla da tazminatlarınızı almaya hak kazandınız. ( 99% kazanamazsınız)

50.000 tl yi bulur mu alacak olduğunuz tazminatlar toplamı?
Eğer tazminatlar toplamınız 50.000 altında ise, işveren o kaza nedeniyle sebep olduğunuz zararı almak için dava açacaktır bu sefer, o davayı da 100% kaybedersiniz.

Kaç yıldır çalışıyordunuz ?
 
Kusurumun olduğunu düşündüğüm için ve şirketin malına zarar verdiğim için zaten niyetim İhbar ve Tazminat almaktan çok işsizlik maaşı alabilmekti lakin eğer beni 29 sigorta kodu ile çıkartırlarsa bu haktan mahrum kalıyorum.

2 Senedir çalışıyorum.

Şimdi sunu sormak isterim Keremcem Bey . Aracın kaskosu olduğu için bu zararı otomatik olarak onların karşılayacağını düşünüyorum. Lakin bu durum karşısında şirket benden böyle bir para talep edebilir mi bilemem ama kasko şirketi kusurumu gördüğü için belki bu zarar konusunda benden bir hak talep edebilir diye düşünüyorum.

Fesih Bildiri kağıdının en son mısrasında şöyle bir yazı var ;"şirketimizin kaza sebebiyle maddi zararı,araç kaybı sebebiyle araç eksiği yaşaması , doğacak kasko ve zorunlu sigorta prim artış zararı , araçtan kaynaklı kiralayan şirkete karşı mesuliyeti hakkında rücu hakkını saklı tutmaktadır." Şimdi bu durum karşısında yarın benden ne talep edebilirler ?

Bu söyledikleri hususları kasko şirketi karşılıyor diye düşünmekteyim, gerek kaza sebebiyle maddi zararın karşılanması , gerek kaza nedeniyle araç eksikliği yaşanmaması için ikame araç verilmesi doğrultusunda benden böyle bir şey talep edilebilir mi ?
 
Üst