2 Nolu KDV Beyannamesi Vermemenin Müeyyidesi Nelerdir ?

Üyelik
12 Mar 2014
Mesajlar
7
Konum
düzce
Sayın Üstadlar;

Geçen Dönemlerde 2014 yılına ilişkin Sehven 2 no'lu KDV beyanı veremedik.
Ne gibi bir yaptırım bizi bekler.Cezai Müeyyidesi ve oranları nedir.??

Saygılarımla..
 
Karşı taraf tevkifat yapılan iade isterse sıkıntı olur çabuk anlaşılır kaçış yok idare anlamadan en ucuzu pişmanlık kss ile vermek ve çıkanları izin verilen 15 gün içinde ödemektir.Ödenmez ise başa döner cezalar ilk halini alır.Geçmiş olsun.
 
1.200,00 TL Cezası var. 10/15 ve Sonrası günlerine göre azalır, artar, dikkat ediniz. Sistem onaylamadan önce size ne kadar ceza olduğunu gösteriyor zaten.
 
Selamlar
Yalnız arkadaşlar şu konuyu da hatırlatmakta fayda var.Eğer kdv2 beyanı,kısmi tevkifat uygulaması sonucu verilecek bir beyanname ise;
Belkide çoğumuz bu konuyu ihmal ediyoruz.
26.04.2014 tarihli resmi gazetede
yayınlanan KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'nde de sırasıyla;
C.MÜKELLEF VE VERGİ SORUMLUSU
2.Vergi Sorumlusu
2.1.1.2 İndirim
maddesinde de açıklandığı üzere; tevkif edilen ve kdv2 ile beyan edilecek kdv, 1 nolu kdv beyanında indirim konusu yapılacaktır.Ancak kdv2 beyanı hangi ay verilirse,yapılacak indirimde,o ayda verilen 1 nolu beyanda gösterilecektir.Konu bir örnekle de tebliğde açıklanmıştır.

***
2.1.1.2. İndirim
2 No.lu KDV Beyannamesinde herhangi bir surette indirim yapılması mümkün olmadığından tevkif edilen KDV’nin tamamının beyan edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Tevkifat uygulayan alıcının KDV mükellefiyetinin bulunması ve tevkifat uyguladığı teslim veya hizmeti indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacak olması halinde, sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutar, beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilir. Bu indirimin dayanağı 2 No.lu KDV Beyannamesi olacaktır.
Kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV;
- Satıcı tarafından beyan edilecek kısmı, takvim yılı aşılmamak şartıyla işleme ait fatura veya benzeri belgenin defterlere kaydedildiği döneme ilişkin olarak verilmesi gereken,
- Sorumlu sıfatıyla beyan edilen kısmı ise 2 No.lu KDV Beyannamesinin verildiği ay içinde verilmesi gereken,
1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılır.
Örnek:Satıcı (B), alıcı (A)’ya 12 Mayıs’ta 1.000 TL karşılığında bakır tel teslim etmiş, genel oranda KDV’ye tabi bu teslimle ilgili olarak 13 Mayıs’ta düzenlediği faturada hesaplanan KDV, tevkif edilecek KDV ve tahsil edilecek KDV tutarlarını, Tebliğin (I/C-2.1.3.4.2.) bölümündeki açıklamalara uygun olarak, sırayla 180 TL, 126 TL ve 54 TL olarak göstermiştir.
(A), bu alışla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini 24 Haziran’a kadar vermek zorundadır. Bu ödevini yerine getirmişse, söz konusu beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edeceği 126 lirayı, 24 Haziran’a kadar vermesi gereken Mayıs dönemi 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapabilecektir. 2 No.lu KDV Beyannamesi yanlışlıkla süresinden sonra, mesela, 24 Ağustos’ta verilirse 126 TL tutar da 24 Ağustos’a kadar verilmesi gereken Temmuz dönemi 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.
Mükellef (A)’nınsatıcıya ödediği/borçlandığı 54 TL tutar ise yıl geçmemek şartıyla alış faturasının defterlere kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılabilecektir.
Satıcının bu teslimle ilgili faturayı süresinden sonradüzenleyip (A)’ya intikal ettirmesi sorumlu sıfatıyla beyanın 24 Haziran’a kadar yapılmasına engel değildir. Bu durumda hesaplanan verginin sorumlu sıfatıyla beyan edilecek olan 126 TL tutarındaki kısım 24 Haziran’a kadar 2 No.lu KDV Beyanname ile bildirilecek, satıcıya ödenmesi gereken 54 TL tutarındaki kısım ise vergiyi doğran olayın gerçekleştiği takvim yılı geçmemek şartıyla faturanın defterlere kaydedildiği dönem için verilecek 1 No.lu Beyannamede indirim konusu yapılabilecektir.

****

Anlaşılacağı üzere;kdv2 beyanı hangi ayda verilecekse ve eğer indirimde geçmiş ay beyanlarında yapılmışsa,o beyanlara da düzeltme verilmeli, indirim tutarı,kdv2 ile aynı aya ait beyanda yeniden gösterilmelidir.


Hatırlatmak istedim...
Saygılar..



 
Üst