2005 Yılına Ait Fatura Hk. Yardım

  • Konbuyu başlatan turkgenc
  • Başlangıç tarihi
T

turkgenc

Ziyaretçi
merhabalar


şu an itibariyle elime 2005 aralık ayına ait bir fatura geçti. kapanışları falan da yaptık. bu faturaya ait kdv yi indirim konusu yapamayacağımı biliyorum. şimdi
1- ben bu faturayı nasıl gireceğim ?
2- hangi tarihe kayıt yapmam lazım ?
3- kdv beyannamesi açısından ne yapmalıyım ? ocak ayı beyannamesinde mi göstermeliyim ?


başınıza mutlaka böyle bir olay gelmiştir bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
 
Selamlar,

Ocak ayının ilk 10 günü içinde faturayı işleme almalısın.

Gider hesabı (KKEG) ....................10
Kanunen Kabul edilmeyen Gider (KDV) ...........2
100-320-103 (ilgili hesap) ............................12

Kdv yi indirim konusu yapamayacağımız gibi ilgili KDV kanunen kabul edilmeyen giderlere atılmalıdır.
 
Sayın turkgenç,

Bu faturayı Ocak ayına işlemeniz halinde KDV beyannamesine yansıtma şansınız yani KDV'ni indirme hakkınız bulunmuyor bu kesin.

Fatura gider faturası ise KDV dahil tutarı 681 Önceki dönem gider ve zararları Hesabına kaydederek KKEG işlemi yapacaksınız.Yani vergi matrahındanda indirmemiş olacaksınız.

Ancak Emtia faturası ise KDV'ni KKEG yazacak bedelini ilgili stok hesabına yazacaksınız tabi bu durumda 2005 sonu envanteriniz problem olabilecek.

Amortismana tabi iktisadi kıymet ise artık 2005 amortismanı ayrılmamış kabul edeceksiniz.

Gördüğünüz gibi mevzuata uygun kayıt bu yani vergisel açıdan Ocak ayına kaydın bir faydası yok.

Ancak henüz defterleri dökmemiş iseniz halen 2005 yılına kayıt ve KDV beyanınızı düzeltme şansınız var.Ek beyanname ile.
 
Sn. M.Kemal Bey daha aydınlatıcı cevap vermiş. 2005 i kapattık deyince ek beyan aklıma gelmedi. 2005 e Ek beyan verirseniz daha yararlı olur.

Saygılarımla,

BiRiCiK
 
TEŞEKKÜRLER ÜSTADLAR
ne yazık ki bu bir emtia faturası artık sineye çekicez:)
 
Şimdi KDV sini K.K.E.G. veriyorsunuz.Kurumlar beyannemesinde indirlmesine izin veriliyor şeklinde ya yazı gördüm ya söylev araştırıyorum bir hafta içinde yeni çıkmıştı
Araştırma yapıyorum nereden duydum diye kesin böyle birşey var acele etmeyiniz.
Kurumlar vergisinde mal bedeli indirilibiliyordu. Çok yeni 1 haftalık bir konu ama nereden duydumdu (söylenti değil maliye yetkililerindendi) araştırma yapıp bulunca yazarım tekrar
 
Buldum.

İstanbul Odasının TV sinde dönem sonu işlemler 3.Ocak.2006 da soru cevap bölümünde bu konu var dikkatinize.Denetim Grup Müdürlüğü(Eski Defterdar yardımcısı deniyordu) Sayın Adem Durakda söyleşide var dikkatli izleyiniz.
 
VUK.nun çok önemli bir maddesi var 3.madde.
Orada derki;
"Vergiyi Doğuran Olayın gerçek mahiyeti esastır".
Yani defter kayıtlarınız belgeleriniz ne şekilde olursa olsun Gelir ve Kurumlar Vergisi açısından gelir neyse o,gider neyse o,kar/zatrar neyse o beyan edilmeli.Bu kuralı KDV'nin 29.maddesi istisna düzenleme ile bozar.Yani Fatura ve Fatura yerine geçen belgelerde gösterilip yıl içinde deftere kaydedilmeyen KDV indirim konusu yapılamaz.

Diğer yandan indirilemeyen yani yasanın indirme dediği (örneğin binak araç KDV'si) KDV'ler yine yasa hükmüne göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınır.

İşte bu Gerçek Kar/zara'ın beyanı ile İndirilemeyen KDV konusu geç gelen faturalar için çok farklı biçimlerde yorumlanmaktadır.

Doğrusu budur geç gelen fatura bir gider faturası ise beyan dönemi henüz geçmediğinden beyana dahil edilmelidir.Ama nasıl bu defa beyannemeye eklenecek Bilanço ve Gelir Tablosununda (özellikle e-beyan aksiini kabul etmez) değişmesi lazım bu sağlansa dahi defter kayıtları farklı olacağından inceleme sebebi olacak ve incelemede bu gider ispatlanabilecektir.

O nedenle ne kadar farklı yöntemler üzerinde dursakda hepsi bir açıdan promlem çıkaracaktır.

Sayın Sinangil açıklama yapanın bu durumun nasıl problemsiz kayıtlanacağını ve beyanname ve eklerine yansıtılabileceğini pratik olarak açıklayabildiğini sanmıyorum.
 
f

Sayın Formdaşlar

Bu geç gelen Faturanın KDV sini 31/12/2005 Tarihine işlesek K.K.E.G olarak Giderini Geçici Beyanname vermediğimiz için Gidere İşleme şansımız yok mu ?
 
Sayın Meraklı,

KDV beyanını düzeltmek istemiyorsanız olabilir.
 

Benzer konular

Üst