2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

  • Konbuyu başlatan FruitJuice
  • Başlangıç tarihi
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Kaptı Kaçtı sorusu çok eskiden bir smmm sınavın da çıkmış...
Tek sınavda kalacaksa sorun yok.Vergi hukukundan da Finansal muhasebe gibi israr edilirse dosya yakmalar yine artar.Umarım martta daha genel ve herkesin yapabileceği tarzda sorular gelir.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

vergicinin notu nasıl arkadaşlar puan verir mi bu herif. sonuçta % 80 kağıtlar boş kimse geçmeyecek mi
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

ben hayatımda ilk defa boş kağıt verdim bi insan kalem oynatamazmı ya ne yazsam diye düşndüm durdum hoca yarım saat doldu deyince sınıfta kime kalmadı ya :-[ bu sınavı hazırlayan ben herkezin kalmasını istiyorum egomu tatmin etmek istiyroum demiş başka bi açıklama bulamıyorum...
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Vergi sınavı içinsürekli çalıştım bugüne kadar sorulan sorular tekrar edilmiş sürekli.Şimdi ne oldu 2 dönemdir ne yapmaya çalışıyorlar. Bir arkadaşın söylediği gibi benimde okula giden çocuğum var herşeyi bırakıp ders çalışıyoruz sonra saçma sapan sorular ile karşılaşıyoruz soruları gördüğümde dalga geçiyorlar bizimle diye tepki gösterdim sınavda herkes bana baktı....Sm den smmm olanlara vergide boşluk doldurma sorulurken bizim suçumuz ne merak ediyorum??????
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Bazı dönemler bir ders seçiliyor ve bırakmak için o dersten ellerinden geleni yapıyorlar. Önceleri finansal muhasebe sonra maliyet şimdide vergi. Olacak iş değil soruları görünce tamam kesin kaldım dedim. En çok 2.5 aydır çalışmama emeğime üzülüyorum. 2 çocuğum var onları hep ihmal ettim. Kendimde kusur suç arıyorum ama yok bulamıyorum.Gerçekten çok çalıştım. Para kazanmaksa amaç bir kitap yayınlasınlar alın size kaynak bunlardan sorumlusunuz çalışın desinler. O da yok. Daha 3 hakkım var ama şimdiden dosya yakmaktan korkar oldum bu kadar zor olduktan sonra 10 hakkımda olsa geçemem bu dersten. Soruları bilgisine güvendiğim smmm lere gösterdim bilemediler sizi bırakmak istemişler dediler.
Peki kim dur diycek bu gidişe o kadar emekler ne olucak. Bu forumdan arkadaşlar ilgililerin burayı takip ettiklerini söylemişlerdi eğer öyleyse sözüm size çok beddua alıyorsunuz haberiniz olsun. Hiç bişey yapamayanlar en azından tepkinizi buradan gösterin.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

aynen arkadaşlar semyılın dediği gibi bu adamlar her zaman bir ders seçip dosya yakmaya zorluyorlar geçen dönem finansal muhasebeyi zorlaştırıp sonra çok kolay bir sınav yapıp herkesi geçirdiler aynı şey maliyet muhasebesi için oldu kaç sınavdır geçemiyorduk çok çektirdiler bizede maliyeten.... maliyet muhasebesinden dün yapılan sınav çok kolaydı giren bir çok kişi eminim geçer...tabi olan arada dosya yakan arkadaşlara oldu onların canı yandı... çok adaletsiz bir sınav düzeni var... adamlar, sınavlarda ben istediğim zaman geçersin gibi tavır takınıyorlar resmen
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Kasten, bilerek, isteyerek stajyerlere zulüm edenleri Allaha havale ediyorum... İnşallah aynı şeyleri kendileride yaşarlar...
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Arkadaşlar maliyet muhasebesi için yapılan kulisi aynı şekilde vergi için de biz yapalım Türmob'u arayalım.
Ne kadar baskı yaparsak okadar iyi bence.Ben tanıdığım tüm arkadaşlara söylüyorum.
Sınava giren ve girecek olan tüm arkadaşlara söyleyin.
Beni ilgilendirmez demeyin unutmayın bugün bize yarın size.
Saygılarımla...
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

arkadaşlar uygulama sorusunda tevkifat oranına çok takılacağını sanmıyorum bence asıl önemli olan orada serbest meslek kazancı elde ettiğini yazmak ve acıklamaktı bunları yazan uygulamadan puan alacaktır diye düşünüyorum.
2. ve 3. soruya ve hatta kaptıkaçtıya solenecek bişey yok bir önceki sınav gibi bencede tamaman bırakmaya yönelik sorular .
benımde 3. hakkımdı. birtek vergi kaldı az olsada gecme umudum var ama o kadar calışma heba oldu.
bu sınavdan hakkıyla gecen olursa helal olsun bişey demiyorum ama kaç kişi bole gecer oda muamma.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

aşağıdaki yazıyı okuyun kafanız iyicene karışsın........




Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemeler üzerinden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104. maddelere göre,

-Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden; (4369 sayılı Kanun?un 81/C-8. maddesiyle değişen ibare Yürürlük;1.1.1999) (Noterlere serbest meslek faaliyetinden dolayı yapılan ödemeler hariç);

a)18.madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17,

b)Diğerlerinden %20, (2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren oran)? hükmü yer almaktadır.

Buna göre; şirketinizin düzenlediği organizasyonlardaki konserleri sanatçıların kendi nam ve hesabına yapmaları halinde bu faaliyetlere ilişkin olarak elde ettikleri gelir, serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecek olup, gelirleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. Ayrıca, şirketiniz tarafından yapılan ödemelerden 94.maddenin 2/b. bendine göre tevkifat yapılması gerekmektedir.

Sanatçılar ile şirketiniz arasında bir hizmet sözleşmesi olması halinde ise; şirketiniz tarafından yapılan ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi, ücret bordrosu düzenlenmesi ve muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun ?Gider Pusulası? başlıklı 234 maddesinde;?Birinci ve (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare) ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:
.......................

3-Vergiden muaf esnafa;

Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare) vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. ?hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, sanatçıların bu faaliyetleri nedeniyle vergi muafiyetinden faydalanması mümkün bulunmadığından şirketiniz tarafından gider pusulası düzenlenmesi mümkün değildir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN :

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-c maddesinde de, profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserler ile profesyonel sporcuların katıldığı sportif faaliyetler, maçlar, yarışlar ve yarışmalar tertiplenmesi, gösterilmesi katma değer vergisine tabi tutulmuştur.

2/3






Yine aynı Kanunun 9 uncu maddesinde, gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Buna göre;

-Şirketiniz tarafından düzenlenen organizasyonlarda profesyonel sanatçıların yer alması halinde, bu sanatçıların elde ettiği kazançlar serbest meslek kazancı olarak vergilendirileceğinden, katma değer vergisinin beyan edilip ödenmesinde sorumluluk uygulaması söz konusu olmayacak, verilen hizmet bedeline ilişkin katma değer vergisi profesyonel sanatçı tarafından beyan edilip ödenecektir.

-Söz konusu organizasyonlarda amatör sanatçıların yer alması halinde ise, verilen bu hizmet, Kanunun 1/3-c maddesi uyarınca katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.

-Diğer taraftan, konser veren sanatçılar ile şirketiniz arasında bir hizmet sözleşmesi var ise, elde edilen gelir ücret olarak vergilendirileceğinden, katma değer vergisi söz konusu olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

vergiden 1.sorudaki 3 şıktan 2 sini,kaptıkaçtı hariç yani diğerleri hakkında tahmini olarak bişiler yazdım.2. soruda finansal kiralama ile ilgili olan,iş yerindeki finansal leasing sözleşmlerinden yola çıkarak bişiler karaladım,3.soruda tahmini olarak bişiler yazdım,dedim heralde bu bazı bölgelerde olan yatırımı teşfik yada ekonomik kalkınma için tanınan özellik arz eden ayrıcalık bir durumdur diye yazdım.4. soruda da a.ş olan firmanın gider pusulası düzenleyip ,personelle ilgili olduğu için gider yazacağı, şahıs adına brüt rakam üzerinden %20 stopaj kesip muhtasarda ,kaynaktan kesinti olarak bildirmesi gerektiğini yazdım. bu yazdıklarımın hepsini boş kağıt olmasın diye yazdım.ilk defa giriyorum sınava ve böle rezalet bir durum görmedim.bilmiyorum bunlara bi puan verirlermi ama ben eski sorulardan bi şekilde 50 çıkarabiliyordum bu sınav çok ters köşe oldu.hele elimizdeki kaynaklarda bir tane bile bunşar yoktu:(
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Vergi hukuku sınavındaki örnek olayda özellikle SÜREKLİ OLARAK SANATÇILIK yapıldığına vurgu yapılıyor. Bilindiği gibi sürekli olarak bir faaliyette bulunulması ve bu faaliyetten gelir ediliyor olması GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ verilmesini gerektiren sürekli mükellefiyete neden olmaktadır. Burada yapılan iş SERBEST MESLEK kapsamında yapılan bir faaliyet olması nedeni ile SANATÇININ aslında SERBEST MESLEK MÜKELLEFİ olması gerekir. Ayrıca KDV Kanunu'nun 9'uncu maddesinde de Hazine açısından kayıp olarak değerlendirilecek KDV'nin muhatabı olarak şirketlerin sorumlu tutlabileceği de belirtilmektedir.

Dolayısıyla aslında sanatçı tarafından verilen hizmet karşılığında sanatçı tarafından SERBEST MESLEK MAKBUZU düzenlenmesi ve % 20 oranın da stopaj ve % 18 oranında KDV beyan etmesi gerekiyordu. Ancak sanatçının mükellefiyet kaydının bulunmaması nedeni ile A AŞ. tarafından sanatçı adına GİDER PUSULASI düzenlenmesi, düzenlenen gider pusulasında alınan net ücret brütleştirilerek % 20 oranında stopaj hesaplanması, ayrıca brüt tutar üzerinden % 18 oranında SORUMLU SIFATI İLE KDV hesaplanması ve beyan edilmesi gerekirdi.

Sanatçının kendi eserlerini seslendirdiğinin söylenmesi bir şaşırtmacadır. Şöyle ki; sanatçı burada TELİF'ten kaynaklanan bir gelir elde etmiyor. Dolayısıyla elde edilen geliri TELİF HAKKI GELİRİ gibi değerlendirmemek gerekir
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

nefesini__tut ' Alıntı:
vergiden 1.sorudaki 3 şıktan 2 sini,kaptıkaçtı hariç yani diğerleri hakkında tahmini olarak bişiler yazdım.2. soruda finansal kiralama ile ilgili olan,iş yerindeki finansal leasing sözleşmlerinden yola çıkarak bişiler karaladım,3.soruda tahmini olarak bişiler yazdım,dedim heralde bu bazı bölgelerde olan yatırımı teşfik yada ekonomik kalkınma için tanınan özellik arz eden ayrıcalık bir durumdur diye yazdım.4. soruda da a.ş olan firmanın gider pusulası düzenleyip ,personelle ilgili olduğu için gider yazacağı, şahıs adına brüt rakam üzerinden %20 stopaj kesip muhtasarda ,kaynaktan kesinti olarak bildirmesi gerektiğini yazdım. bu yazdıklarımın hepsini boş kağıt olmasın diye yazdım.ilk defa giriyorum sınava ve böle rezalet bir durum görmedim.bilmiyorum bunlara bi puan verirlermi ama ben eski sorulardan bi şekilde 50 çıkarabiliyordum bu sınav çok ters köşe oldu.hele elimizdeki kaynaklarda bir tane bile bunşar yoktu:(

aynen bende sizin gibi yaptım
ama biliyorum 02 falan alacağım sinirden hukuk sınavımda berbat geçti
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

gerçekten de vergiden kasmışlar, bir dönem finansaldı sonra maliyet anlaşılan yeni bela ders vergi
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

serbest meslek erbabı diyecektm aman dedm dur yazma . o kelimeyi yazdım sildim %18 kdv hesapladım sildim. sanırım elimle sonumu hazırladım
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Soruları hazırlayan ve okuyacak olan sınav komisyonu için cevap kağıtlarını okumak eminim zor olmayacak ve fazla vakitlerini almayacaktır. bi düşünsenize 100 200 tane "0" ya da 20, 30 gibi rakamları yazmak ne kadar vaktinizi alır....
Aldıkları tüm paralar haram bu insanların... Onca insanın ah'ını alıyorlar... Yazıklar olsun böyle sisteme... Hepsini Allah'a havale ediyorum.
Benim gibi Madur arkadaşlara da dövünmenin ya da üzülmenin çare olmadığını mart ayı için çalışmaktan çok dua etmeye başlamayı öneriyorum. Çünkü biz istediğimiz kadar yırtınalım işte böyle insanlar gerir 2, 3 soruda işimizi bitiriverir. Hepimize Allah kolaylık versin...
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

Arkadaşlar Hep beraber sınava giren arkadaşlara ulaşıp kulis oluşturulım ve tepkimizi gerekli olan kurumlara iletelim lütfen sessiz kalmayalım.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

evet arkadaşlar maliyet muhasebesi için arkadaşlar Türmob'u sürekli arıyarak tepkilerini dile getirmişler
aynı şekilde bizlerde tepkimizi koyalım.
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

finansal muhasebe-maliyet muhasebesi ve son olarak vergi bakalım sırada hangi ders var köklü çözüm bulmak lazım
 
Ynt: 2011/3 3-4 aralık smmm yeterlilik soruları - vergi

son dersim kalmıştı.

şimdi bir sınav hakkım daha var.

o kadar emek, o kadar zaman, o kadar fedakarlık boşunaymış.

martta da böyle sorarlarsa yanıyor haklar...

bi daha da davosa gelmem ben de...

haklarım da helal olmasın sebep olanlara...

çıksın acısı bi şekilde onlardan...
 
Üst