2012 Araç Alımı 2013'te Taşıt Kredi Kullanımı

Üyelik
28 Şub 2012
Mesajlar
85
Konum
istanbul
Merhabalar,

İşyerimiz 2012 nin son aylarında birden fazla binek otomobil aldı taşıt kredisini de 2013 yılında kullandı.

2013 yılındaki kredinin faiz+bsmv sini aracın maliyetine eklemelimiyim.yoksa gidere mi atmalayım.

Konuyla bilgisi olanların yazmasını rica ederim.


Saygılarımla.
 
Selamlar
Önce konuya benzer bir özelge paylaşıp akabinde görüşümü belirteyim.

[h=2]Sayı : B.07.1 .GİB.4.34.l6.01/GVK-68/10-9052[/h]Konu : Banka konut/taşıt kredi faizlerinin maliyete mi ilave edileceği yoksa
doğrudan gider mi yazılacağı hk.



……………………………/İSTANBUL


İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ………..Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ……….. vergi numaralı mükellefi olduğunuzu serbest meslek mensubu olduğunuzu belirterek kendi mülkü olup işyeri olarak kullanılan gayrimenkul ile işletmeye kayıtlı binek otomobilin banka konut/taşıt kredisi kullanılarak iktisabı halinde banka faizlerinin maliyete mi ilave edileceği yoksa doğrudan gider mi yazılacağı konusunda görüşümüz sorulmuş olup, konu 14/01/2003 tarih ve … sayılı yazımızla Maliye Bakanlığı’na intikal ettirilmiş ve Makamlarından alınan 16/05/2006 tarih ve … sayılı cevabi yazılarında;

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 68. maddesinin 1 numaralı bendinde, “Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (ikametgahlarının bir kısmını işyeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerinin yarısını indirebilirler. İşyeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler)” denilmiş, aynı maddenin 4. bendinde ise “Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328. maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil)” ın gider yazılacağı, 5 numaralı bendinde ise kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin serbest meslek kazancının tespitinde indirim konusu yapılacağı belirtilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 262. maddesinde, “maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder” denilmiş ve 269. maddesinde de iktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller ile tesisat, makineler, gemiler ve diğer taşıtların maliyet bedeli ile değerleneceği belirtilmiştir.

Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisabında kullanılan krediler nedeniyle ödenen faizlerin iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklenerek kısmı ile doğrudan gider yazılacak kısmının tespitinde değerleme hükümlerinin uygulanması ile ilgili olarak 163 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili faizlerden kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerekmekte, işletme dönemine ait olanların ise ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması mümkün bulunmaktadır. Anılan Tebliğe göre mükelleflerin yatırım döneminde ödedikleri faizleri ilgili iktisadi kıymetin maliyet bedeline eklemelerinin zorunlu olduğu, işletme döneminde ödedikleri faizleri ise maliyet bedeline eklemek veya doğrudan gider yazmak hususunda serbest oldukları bildirilmiştir.

Maliyet bedeline eklenmesi zorunlu olan kısmın tespitinde, iktisadi kıymetin iktisap tarihinden hesap dönemi sonuna kadar geçen sürenin dikkate alınması gerekir.

Bu itibarla anılan şahsın, kendi mülkü olan işyeri ile envantere dahil ettiği taşıtın satın alınması için bankalardan almış olduğu konut/taşıt kredisi için ödediği faizlerin, bu iktisadi kıymetlerin iktisap tarihinden ilgili hesap dönemi sonuna kadarlık kısmını maliyete eklemesi zorunludur. Bu tarihten sonra tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak da muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, envantere dahil olup mesleki faaliyette kullanılan taşıtlar ile kendi mülkü olup işyeri olarak kullanılan gayrimenkul için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (gayrimenkulün bir kısmının işyeri olarak kullanılması halinde yarısı) serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilebilecektir.

Öte yandan, söz konusu mükellefin otomobillerle veya kendi mülkü olan işyerleriyle ilgili iktisaptan sonraki yıllarda ortaya çıkan kredi faizlerini, ilgili bulundukları yılda doğrudan gider yazma veya amortisman yoluyla itfa etme şeklindeki tercihlerini başlangıçta yapmaları gerekmektedir. Başlangıçta doğrudan gider yazma yolunun seçilmesi halinde, daha sonraki yıllarda bu tür giderlerin sabit kıymetin maliyetine eklenerek amortisman yoluyla itfa edilmesi veya daha önce amortisman yoluyla itfa edilmekte iken sonradan doğrudan gider yazma yoluna gidilmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Bilgi edinilmesini arz ederim.
************

Bu özelgeden hareketle görüşüm şöyledir.

"Bu itibarla anılan şahsın, kendi mülkü olan işyeri ile envantere dahil ettiği taşıtın satın alınması için bankalardan almış olduğu konut/taşıt kredisi için ödediği faizlerin, bu iktisadi kıymetlerin iktisap tarihinden ilgili hesap dönemi sonuna kadarlık kısmını maliyete eklemesi zorunludur. Bu tarihten sonra tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak da muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır."

Bu paragraftan hareketle,ilk yıl faizlerinin maliyete intikal ettirilmesinin kıyası aracın iktisap tarihine bağlıdır.Sizin iktisap tarihiniz 2012 olduğundan ancak 2012 sonuna kadar olan faizler maliyete eklenebilirdi.Oysaki kredi 2013 yılında kullanılmıştır..Bana göre buradaki kıstas,kredinin alındığı tarih değil,aracın iktisap edildiği tarihtir.Bu tarihte 2012 ise kredi faizleri direk giderleştirilebilir.

Saygılar
 
Üst